Pamuğa zekât düşer mi?

Pamuğa zekât düşer mi?

Fetva Kurulu, günümüzde pamuğun, sanayi ürünü kabul edilen ve kazancı yüksek olan bir ekin olduğu için zekâtının verilmesinin daha münasip olduğunu belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Pamuğa zekât düşer mi?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Ticareti yapılan pamuğa zekâtın farz olduğuyla ilgili ihtilaf yoktur. Ancak hasadı yapılan pamuğa zekâtın (öşür) farz oluşuyla ilgili mezhep imamları arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Cumhura göre sadece azık olarak saklanan temel gıda ürünlerinin ve aynı özellikteki meyvelerin zekâtı verilir (İbn Kudâme, El-Muğnî, II, 306). Nitekim Peygamber Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmuştur: Zekât, sadece arpa, buğday (temel gıda), hurma ve üzüm (meyve) gibi ürünlerden alınır (Hâkim, Müstedrek, I, 558, No: 1457).

Hanefî mezhebi yerden çıkan her şeyin öşrünün verilmesi gerektiği görüşündedir. Dolayısıyla pamuğun ve pamuk tohumunun da zekâtı verilmelidir (El-Fetâva’l-Hindiyye I, 204). Konuyla ilgili Hanefilerin delili şu iki ayet-i kerimedir: Ey iman edenler, kazandıklarınızın iyi olanından ve sizin için yerden bitirdiklerimizden infak edin (Bakara 267). Asmalı ve asmasız (üzüm) bahçeleri, hurmaları, ürünleri çeşit çeşit ekinleri, zeytinleri ve narları, birbirine benzer ve benzemez biçimde yaratan O'dur. Her biri meyve verince meyvesinden yiyin, hasat günü de hakkını (zekât ve sadakasını) verin… (En'am 141)

Günümüzde pamuk, sanayi ürünü kabul edilen ve kazancı yüksek olan bir ekin olduğu için zekâtının verilmesi daha münasip olur. Böyle geliri yüksek olan bir üründe fakirlerin hakkını gözetme, daha fazla ön plana çıkarılmalıdır. Bu hususta çiftçinin, aksi görüşte olan mezhebini mazeret göstererek pamuğun zekâtını vermemesini uygun bulmuyoruz.

Diğer zirai mahsullerde olduğu gibi, doğal yollarla sulanıyorsa onda bir (1/10), masraf yapılarak kişinin kendi imkânıyla sulanıyorsa yirmide bir (1/20) olacak şekilde pamuğun zekâtı verilir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler