Pamuk ülkemiz için çok önem teşkil ediyor

Pamuk ülkemiz için çok önem teşkil ediyor

Pamuğun önemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır’ın Bismil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç, pamuğun ülke için çok önem teşkil ettiğini söyledi.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde çiftçilerinin büyük çoğunluğunun ektiği pamuk ile ilgili açıklamalarda bulunan Bismil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç, pamuğun ülke için çok önem teşkil ettiğini belirtti.

Pamuğun önemi hakkında konuşan Çekiç, ilçenin Diyarbakır’ın tarımsal ekilişinin yüzde 25’ine tekâmül ettiğini belirterek, “6 buçuk milyon dekar alanda ekilişi olan Diyarbakır ilimizin bir buçuk milyon dekar pamuk ekilişi Bismil ilçemizde mevcuttur. Bunun da yüzde 30’a yakın kısmı sulu arazilerdir. Bu sulu alanlarda stratejik ürün olan pamuk bölgemiz ve ülkemiz için büyük önem teşkil ediyor. Pamuk bu bölgede çok yoğundur ve yüksektir. Bu yıl ise yağışların fazla oluşu nedeniyle yüzde 100’ün üstünde rekoltede bir artış bekliyoruz.” dedi.

Pamuk alanlarında yaptıkları çalışmalarla başarılı bir pamuk sezonu geçireceklerini tahmin ettiklerini vurgulayan Çekiç, “267 bin dönüm alanda pamuk ekilişimizin olduğu düşünüldüğünde ülkemiz için büyük ölçüde önem teşkil eden pamuğun önemini bir kez daha anlamış bulunmaktayız. İlçemizde üretilmekte olan pamuklar burada bulunan çırçır fabrikalarında temizlenip Maraş, İstanbul, İzmir, Mersin’e ve çeşitli yerlere iplik fabrikalarına gönderiliyor.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerin borcu bir yıl süreyle ertelenecek”

Son olarak yaşanan doğa olaylarından dolayı zarar gören çiftçilerin borçlarının bir yıl erteleneceğini kaydeden Çekiç, şunları söyledi: “Mart ayında bir kuraklık, daha sonra nisan ve mayıs aylarında iki kez oluşan sel ve dolu nedeniyle bazı tarım alanları zarar gördü. Zarar gören ekili alanlarımız için Bakanlığımız Diyarbakır’ı affet bölgesi ilan etti. Bununla ilgili 12’nci ayın 31’ine kadar zarar gören çiftçilerimiz, üreticilerimiz İlçe Tarım Orman Müdürlüğümüze müracaat ettikleri takdirde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatife olan borçları bir yıl süreyle ertelenecektir. Bizde bununla ilgili hasar gören çiftçilere ulaştık. Şu ana kadar 200’e yakın müracaat aldık, bunları inceleyip yüzde 30’un üzerinde hasar gören çiftçilerimizin borçlarını bir yıl erteleyeceğiz.”

"Pamuk, stratejik ürün ilan edilmeli"

Türkiye’nin ana sektörlerinden biri olan tekstilin önemli hammaddesinin pamuk olduğunu belirten Bismil MEGA Çırçır Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çelebi, pamuğun stratejik ürün ilan edilmesi ve desteklemelerinde buna göre verilmesi gerektiği söyledi.

Bismil ilçesinin birinci sınıf arazisine sahip olduğunu dile getiren Çelebi, “Bismil’de bir milyon 500 bin dönüme yakın birinci sınıf arazi bulunmaktadır. Geçen yıl 188 bin dönüm, bu sene 164 bin dönüm pamuk ekimi olduğu tahmin edilmektedir. Bismil’de 20 tane çırçır fabrikası var. Zamanından önce işlemeyen pamuklar hem pamuk kalitesini düşürmekte hem de yeterince fabrikalarda depolama sıkıntısı yaratmaktadır. Bu nedenle çırçır fabrikalarının modernizasyon yatırımlarının öncelikli destekleme alanlarından birisi olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.