Parmak İzi İle Mesai Kontrolü hak ihlalidir

Parmak İzi İle Mesai Kontrolü hak ihlalidir

'Parmak İzi İle Mesai Kontrolü'ne tepki gösteren Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı, uygulamanın hak ihlali olduğunu söyledi.

Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğünün hayata geçirdiği "Parmak İzi İle Mesai Kontrolü" uygulamasının insan hakkı ihlali olduğunu belirtine Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Giyasettin Ucaş, söz konusu uygulamanın ısrarla yapılmasına anlam veremediklerini ifade etti.

'Parmak İzi İle Mesai Kontrolü'yle ilgili açıklamalarda bulunan Ucaş, Halk Sağlık Müdürlüğünün yasalara aykırı ve insan haklarını ihlal eden uygulamasına karşı olduklarını söyledi.

Uygulamaya tepki gösteren Ucaş, "Yapılan bu uygulama yasa ve insan hakkı ihlalidir. Çünkü özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması yasalarla güvence altına alınmıştır. Halk Sağlığı Kurumunun Parmak İzi İle Mesai Kontrolü yapması, aynı zamanda insan hakkı ihlalidir. Uygulama, daha önce konfederasyonumuza bağlı bir sendikamız tarafından 2014 yılında yargıya taşınmış ve yargı bu uygulamada hukuka uyarlılık bulmamıştı." dedi.

Parmak İzi İle Mesai Kontrolüyle ilgili Ankara 2. İdare Mahkemesi kararını hatırlatan Ucaş, "'Parmak izi tarama sistemi kamusal alanda da olsa özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlali olacaktır. Uygulamanın sınırlarını usul ve esaslarını gösteren bir yasal dayanağının bulunmaması, toplanan verilerin ileride başka bir şekilde kullanılamayacağına dair güvencenin olmaması göz önüne alındığında, belirtilen temel haklar ve Anayasal ilkelerle bağdaşmayan dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.' demiştir. Bu şekilde bir yargı kararı olmasına rağmen Şırnak Halk Sağlığı yöneticilerinin, 'parmak izi' uygulamasında ısrarcı olmalarına bir anlam veremiyoruz." ifadelerini kullandı.  

Mahkemelerin konuyla ilgili kararlarını tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Uçaş, defalarca yazılı olarak başvurulmasına rağmen kurumun yanlışta ısrar ettiğini ileri sürdü.

Uçaş son olarak şunları kaydetti: "Halk Sağlığı Müdürlüğü, 'Parmak İzi İle Mesai Kontrolü'ne geçişin gerekçesi olarak, kartlı mesai uygulamasında, personelin birbirlerinin yerine kartı okutmasını gerekçe göstermiştir. Çalışanları zan altında bırakan bu açıklamayı da kınıyoruz. Bu konuda, hiçbir soruşturma ya da araştırmanın yapılmamış olması, mazeretin geçerliliğinin olmadığını ortaya koymaktadır."

Bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Uçaş, haksız uygulamaya karşı mücadelenin hukuk boyutunda devam edeceğini sözlerine ekledi.

İLKHA



Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.