Peşmerge Komutanlığı: İnkâr etseler de Amedi saldırısı PKK tarafından yapıldı

Peşmerge Komutanlığı: İnkâr etseler de Amedi saldırısı PKK tarafından yapıldı

Amedi’de Peşmergelere yönelik saldırı hakkında HPG’nin “ferdi silahlarla uyarı atışı yapılmıştır” açıklaması, Peşmerge Komutanlığı tarafından inandırıcı bulunmadı ve "Her ne kadar inkar etseler de Amedi saldırısı PKK tarafından yapıldı" denildi.

Amedi’de Peşmergelere yönelik saldırı hakkında HPG’nin “ferdi silahlarla uyarı atışı yapılmıştır” açıklamasına yanıt veren Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, “Nasıl oluyor da havaya uyarı ateşi açılarak Pajero zırhlı aracı infilak ettiriyorlar. Ne tür bir silah kullandıklarını da biliyoruz” dedi.

Duhok’un Amedi ilçesinde bugün sabah 05:00 sıralarında Peşmerge Güçlerinin mevzilendiği üslerin çevresinde mayın arama tarama faaliyetleri için giden Peşmerge konvoyuna PKK tarafından ateş açıldı.

Açılan ateş sonucu Peşmerge Zerevani güçlerine ait mayın imha ekiplerini taşıyan Pajero zırhlı araca roket isabet etti. Araçta bulunan 5 Peşmerge can verirken 7 Peşmerge de yaralandı. Yaralı Peşmergeler, Duhok’ta hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Saldırının ardından basın mensuplarına konuşan Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin “Bu sabah Serê Amedi diğer adıyla Metina’ya güvenlik görevini icra etmek için giden Peşmerge teknik birliğine PKK’lilerce pusu kuruldu. PKK mensupları elindeki tüm silahlarla Peşmergeye saldırdı. BKC, B 7 roketatar ve diğer silahlar kullanıldı. Ne yazık ki 5 Peşmerge şehit düştü, 6 Peşmerge de yaralandı. Çatışmada bazı PKK’liler de öldü." açıklamasını yaptı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan PKK’nin askeri kanadı HPG’ye bağlı Metina Saha Komutanlığı, Peşmerge Güçlerinin bölgeye saldırı düzenlediğini iddia ederek, Peşmergeye ferdi silahlarla “uyarı atışı” yapıldığı ve buna rağmen ilerlemeye devam eden araçlarda “nasıl meydana geldiği tespit edilemeyen patlamalar” yaşandığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca sözkonusu bölgede herhangi bir köy ve yerleşim yerinin bulunmadığı ve 25 yıldır Peşmergenin gelmediği iddia edildi.

Ancak Peşmerge Komutanı Serbest Lezgin, bu açıklamayı yalanladı. Lezgin, saldırının yaşandığı bölgenin Amedi ilçesine birkaç kilometre mesafede olduğunu belirtti.

Lezgin, PKK mensuplarının bölgedeki bütün yollara mayın döşediğini, daha önce Çemanke ve Bebadê’de de aynı durumla karşılaştıklarını ifade etti.

Serbest Lezgin, pusu anında PKK mensuplarının yakın mesafeden Peşmerge araçlarına ateş ettiğini belirterek, “Çatışma yaşandı. Hatta bir buçuk saat süren çatışmaların ardından iki PKK mensubunun cenazesi ve bir miktar askeri malzeme de çatışma alanında kaldı” dedi.

HPG’nin “havaya uyarı ateşi açtık” şeklindeki açıklamasına değinen Lezgin, “Nasıl oluyor da havaya uyarı ateşi açılarak Pajero zırhlı araçı inflak ettiriyorlar. Ne tür bir silah kullandıklarını da biliyoruz” diye konuştu.

Peşmerge Subay Akademisi Sorumlusu Tümgeneral Hüseyin Bılani de hareket halindeki Pajero model araca roketle saldırı düzenlendiğini söyledi.

Tümgeneral Bılani, “İnkâr etseler de bu roket PKK’liler tarafından atıldı” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.