Petek ve kombi bakımı nasıl yapılır? Etkileri nasıl anlaşılır?

Kış aylarının yaklaştığı bugünlerde kombi ve petek bakımına ilişkin doğalgaz kullanan ev ve iş yerlerinde bulunan kombi ve peteklerin bakımı için vatandaşlar teknik servislere başvurmaya başladı.

Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber kombi bakım ve onarım servislerinde yoğunluk başladı.


Kış mevsimi öncesi kullanılan kombi ve peteklerin bakım ve temizliğinin yapılması gerektiğini belirten kombi bakım ve onarım uzmanı Recep Eşsiz, gerekli bakımlarının yapılmaması veya yanlış yapılması durumunda olabilecek arızalara vurgu yaptı.

Petek yıkamayla alakalı kulaktan dolma bilgilerin piyasada fazlasıyla mevcut olduğunu söyleyen Eşsiz, petek yıkamada eğer gerçekten ihtiyaç varsa yapılması faydalıdır. Ama peteklerin içindeki siyah sulardan dolayı bakımını yapmanın yanlış olduğunu söyledi.

"3-5 yıllık bir kombi için gelin benim petekleri yıkayın demek yanlış bir çözümdür"

Peteklerdeki yağlı suların dökülmesi ve tekrar normal su basılmasının doğru olmadığını belirten Eşsiz, "Zamanla kireç ve paslanma oluşur. Önce sulardan bir analiz yapılması gerekir. Kombinin altındaki filtre tıkalı mıdır? Değil midir? Bunlara bakmak gerekir. Eğer filtre tıkalıysa o zaman tesisat kirli olduğu için petek ve borular kirlidir, filtre sık sık tıkanıyordur. Filtre tıkalı değilse petek yıkama olayına gerek yoktur. Sulardaki sertlik Ph bakmak gerekir. Analiz cihazı yoksa bir numune alıp kimyacıya baktırıp ondan sonra karar vermek lazımdır. 3-5 yıllık bir kombi için 'gelin benim petekleri yıkayın' demek yanlış bir çözümdür." dedi.

"Dikkat edilmesi gereken nokta: İhtiyaç var mı? Yok mu?"

İşi ehline ve uzmanına bırakmak gerektiğine dikkati çeken Eşsiz, "Kulaktan dolma bilgilerle iş yapmamak lazımdır. Sonuçta bunların hepsi milli sermayedir. Hem para çöpe gidiyor hem de kombi ve peteklerin ömrü azalmış oluyor. Dikkat edilmesi gereken nokta, ihtiyaç var mı? Yok mu? İhtiyaç varsa yapılır. İhtiyaç yoksa yapılmaz. İşin ehli olan usta gelip analizi yaptıktan sonra karar verir. Filtre tıkalıysa zaten problem var demektir." diye belirtti.

"Petek bakımının etkileri nasıl anlaşılır"

Petek bakımının etkilerinin nasıl anlaşıldığını anlatan Eşsiz, "Kombiyi yaktıktan sonra 40- 50 ve 60 derecelerden yakıyorsa peteklerden gereken ısıyı alamıyorsunuz. Petekler yandıktan sonra kombinin basıncı yükseliyor mu? Su basıncı 1,5- 2'ye doğru yükseliyor mu? Eğer yükseliyorsa kombinin rutin bakımı yok anlamına geliyor. Kombi güzel çalışıp peteklerden gereken verimi alamıyorsanız üst tarafı ısınıyorsa alt tarafı ısınmıyorsa bakımsızlığa işarettir. Bakım yaptıktan sonra problemler ortadan kalkması gerekiyor ki yapılan işlemin işe yarayıp yaramadığı ortaya çıkıyor." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.