Peygamber aşıkları Den Haag'ta buluştu

Peygamber aşıkları Den Haag'ta buluştu

Avrupa Peygamber Sevdalıları İnsiyatifi'nin Hollanda'nın Den Haag şehrinde düzenlediği Avrupa Geneli Kutlu Doğum Etkinliği binlerce Peygamber aşığının katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikte yapılan konuşmalarda İslam'ın barış dini, Muhammed Mustafa'nın da ba

AMSTERDAM - Hz. Muhammed’in (sav) 1443. viladet yılı münasebetiyle başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerinde organize edilen Kutlu Doğum Etkinlikleri düzenlenmeye devam ediyor. Avrupa Peygamber Sevdalıları’nın her yıl düzenlediği Avrupa Geneli Kutlu Doğum Etkinliği ise bu yıl Hollanda’nın Den Haag şehrinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

 

Dünya Kur’an okuma birincisi Cevat Kaloşi’nin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın sunuculuğunu Mücahit Haksever yaptı. Haksever Hicret Camii adına selamlama konuşmasını da gerçekleştirdi. Selamlama konuşmasının ardından Mevlid-i Şerif okundu. Kürtçe mevlid Edip Aksu ve Samet Okutan, Türkçe mevlid ise Mutlu tarafından okundu.

 

"İslam barış dinidir"
Selamlama konuşması ve okunan mevlidin ardından Den Haag Yunus Emre İslam Okulu Müdürü Hollandalı Müslüman A.Sadık Maas kısa bir konuşma yaptı. İslam’ın barış ve kardeşlik dini olduğuna vurgu yapan Maas, barış anlamına gelen "Selam" kelimesi çerçevesinde konuyu ele aldı.
 

 

Maas’ın konuşmasının ardından Vuslat, Vahdet, Susa ve Hicret İlahi grupları Türkçe, Kürtçe ve Zazaca dillerinde Hz Muhammed (sav) üzerine bestelenen ilahi ve ezgileri seslendirdi. Hicret Camii minik Kız İlahi Grubu ve El Gazali Cemiyeti erkek ilahi grupları da programda ilahiler seslendirdi.
 

 

"Ümmet Ahmedini bekliyordu"
Konuşmacıları arasında yer alan Rehber TV Program Yapımcılarından Özkan Yaman ise, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in hayatından bazı kesitler anlatarak onun örnekliğine vurgu yaptı.  Yaman, “Kabe komşusunu bekliyordu, Cebrail sırdaşını bekliyordu, şaşmayan bir ölçü bekleniyordu, yedi kat gökte melekler onu bekliyordu, ümmet Ahmedini bekliyordu. Diri diri gömülecek kızlar imdatını bekliyordu. Ümmet peygamberini bekliyordu ve Allah onu bu ümmete gönderdi örnek ahlak önderi kıldı.” dedi.
 

 

"Peygamber efendimiz insanlık için ahlak timsalidir"
Alimler Birliği Cemiyeti Başkanı Molla Abdulkadir Aydın ise yaptığı konuşmada, Hz. Muhammed’in (sav) sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için örnek ahlak sahibi olduğunu belirterek, ona (sav) yalnızca tabi olanların doğru yolu bulacağını ve kurtuluşa ereceğini ifade etti. Aydın’ın konuşmasının ardından programa yarım saatlik Namaz arası verildi.
 

 

Verilen aranın ardından Hamburg'tan gelen Tevhit Tiyatro ekibi tarafından sahnelenen, Mekkeli Müşriklerin Yemenli bir tüccara yaptığı haksızlığı konu alan tiyatro ilgiyle izlendi.
 

 

"Peygamber Sevdalıları kardeşliğin sembolü olmalı"
Programın son konuşmacısı Avrupa Alimler Birliği Cemiyeti Üyesi Molla Yahya Yılmaz oldu. Yılmaz, Allah Resulüne salat ve selam ile başladığı konuşmasında uzak yakın demeden, mesafe farkı gözetmeksizin etkinliğe katılan herkese teşekkür etti. Yılmaz, Hz. Muhammed’in siret ve mesajının anlaşılması için, barışın sembolü, sevgi deryası o güzel peygamberi anmak, anlatmak ve hayat rehberi edinmenin en büyük şiar olduğunu söyledi.
 

 

Peygamber Sevdalılarının Avrupalı Müslümanların vahdetin, birliğin ve kardeşliğin sembolü olması gerektiğini belirten Yılmaz, “Hz. Muhammed’in hayatına bakın, onun 14 asırdır süregelen rahmet mücadelesinde barış mücadelesinde nice yiğitler feda olmuşlardır, nice gözyaşları mürekkep olmuş, nice bülbüller onun aşk bahçesinde ötmüşlerdir.
 

 

Hakikat örtülemez, ne kadar örtmeye çalışırsanız çalışın ne kadar uğraşırsanız uğraşın bu güzelliği örtmeye gücünüz yetmeyecektir.” ifadelerini kullandı.
 

 

"Bakış açımız insan merkezlidir"
"Onun sevgi ve muhabbeti yüreğimizde yer edinmeli ve insanlara yaklaşım modeli biçimi nasıldıysa bu gün bu camiaya mensup insanlarında ondan başkası olamaz ve olmamalıdır." diyen Molla Yahya, "Almanı, Hollandalısı, İsviçrelisi, İtalyalısı, Avusturyalısı, İngilterelisi hasılı nereli olursa olsun bizlerin insana bakış açımız insan merkezlidir ve tüm insanlar Allah’ın yarattığı mahlukattır. Hz. Muhammed’in ümmeti olan bizler, insanlığın huzuru ve saadeti adına elimizden gelen tüm gayreti gösterecek ve hiçbir fedakarlıktan geri durmayacağız." mesajını verdi.
 

 

Konuşmasını dua ile sonlandıran Yahya Hocanın ardından merakla beklenen Umre Ödüllü Siyer Sınavını kazanan biri bayan 3 kişiye belgeleri takdim edildi. Yarışmaya Hamburg Vahdet Camii adına katılan Zehra Hakseven'e belgesini babası Molla Emin Hakseven, Basel Said-i Nursi Vakfı adına katılan Nasrallah Arslan'a Alimler Birliği Başkanı Molla Abdulkadir Aydın, Antwerpen El Gazali Cemiyeti adına katılan Burhan Güneş'e ise belgesini ise Den Haag Hicret Camii Başkanı Mücahit Özkan verdi.
 

 

Program Semanur Arslan isimli küçük kızın okuduğu duygulu şiirin ardından sona erdi.
 

 

Bu arada daha önce duyurusu yapılan Avrupa Geneli Savat Kampanyası'nın neticeleri de açıklandı. Buna göre Avrupa Geneli çekilen salavat sayısı, 52 milyon 182 bin 881 olurken, salavatlara ek olarak 330 bin Kelim-i Tevhid, 203 bin 478 İhlas ve bin 559 Hatim indirildiği belirtildi.
 

 

Program sonrası görüşlerine başvurduğumuz Hollandalı salon görevlileri, bu denli büyük bir kalabalığın katılımıyla gerçekleşen bir programın hiç bir sorun yaşanmadan nihayete ermesini takdir ettiklerinin altını çizdiler. (Ali Işık Arslan, Enes Suiçer - İLKHA)

Diyarbakır haber

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.