PKK Saldırılarının Nedeni Rant mı?

PKK Saldırılarının Nedeni Rant mı?

Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Adem Palabıyık, Yeni Şafak`ta yayınlanan makalesinde, PKK/BBP çevresinin Bayramda İslami STK`lara neden saldırdığına dair bir ipucuna yer verdi.

PKK/BDP çevresi, İslami Sivil Toplum kuruluşlarına yönelik uzun süredir ara verdiği saldırılara yeniden başladı. Son bir ay içerisinde Cizre`de mütedeyyin aileye yapılan saldırıyla başlayan PKK/BDP şiddeti, Silopi HÜDA PAR`a yapılan molotoflu saldırı ile devam etti. HÜDA PAR`a yapılan saldırının ardından şiddetin dozajını arttıran PKK`liler, Diyarbakır Merkez Sur ilçesinde İslami çalışmalar yürüten Peygamber Sevdalıları Platformu`na üye derneklerden Sahabe Kültürünü Yayma,Yaşatma, İlim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Sahabe DER )`e el yapımı bomba ile saldırdı. Yapılan saldırılar sonrası kamuoyunun sert tepki göstermesi üzerine saldırılara ara veren PKK/BDP`ye bağlı çeteler, son olarak Bayram sevincine gölge düşürecek saldırılar serisine başladı.

Bayramın 1. günü satır ve bıçaklarla Kurban derisi toplamak isteyen Mustazaflar Cemiyeti Mersin Şubesi üyelerine saldıran PKK`liler, aralarında Cemiyet Başkanı Veysi Yumlu`nun da bulunduğu 7 kişi yaraladı.

PKK’ye bağlı çeteler, yine Bayramın 1. Günü Diyarbakır`ın Bağlar ilçesinde bulunan İlim, Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği (İlim Der) ile İnsan Haklarını Koruma, Gençlik, Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği (Mustazaflar Cemiyeti) Diyarbakır Şubesi`nin eski binasına 3 adet ses bombası attı. Her iki saldırıda yaralanan olmazken, maddi hasarın meydana geldiği öğrenildi.

Son olarak Diyarbakır’ın Bağlar semtinde bulunan Hükümlü-Tutuklu ve Aileleriyle Dayanışma Derneği`nin (Yusufi Der)’e saldıran aynı anarşist grup, saldırıdan sonra PKK ve Öcalan lehine slogan attıp olay yerinden uzaklaştı. Burada da kimsenin olmaması, maddi hazar dışında olası bir can kaybını önlemiş oldu.
Yukarıda bahse konu olan saldrılar, PKK’lilerin kısa bir zaman diliminde düzenlediği saldırıların özeti.

Peki bölge halkının çözüm sürecine kitlendiği ve barışığın yeniden topluma egemen olacağı beklentisinin zirvede olduğu bir dönemde PKK’liler neden Mustazaflar Cemiyetine, İlim Der’e, Sahabe Der’e ve HÜDA PAR’a saldırı gerçekleştiriyor?

Siz de takdir edersiniz ki; Bu sorunun birden fazla cevabı var.

Saldırıların nedeni rant olabilir mi?

Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Adem Palabıyık’ın, önceki gün Yeni Şafak gazetesinde bir makalesi yayınlandı. Palabıyık, makalede ağırlıklı olarak PKK sorunun çözümüne dair değerlendirmelerde bulunmuş.

Biz makalede yer alan “PKK`nın Sivilleşmesi” ara başlığı altındaki bölümü sizlerle paylaşacağız. Eminiz bu bölümü okuduğunuzda, yapılan saldırıların bir nedeninin de rant olduğunu sizde görecekseniz:

“Sivilleşmek, hem kurumsal hem de kuramsal anlamda değişen bazı paradigmalara işaret eder, örneğin karar mekanizmalarının farklılaşması sivilleşmenin ilk aşamalarından biri sayılabilir. PKK`nın sivilleşmesi demek ya da PKK`nın siyasete dahil olması demek bu mekanizmaların değişmesine işaret ederken, hala bazı BDP vekillerinin `siyasallaşan bir PKK`dan` bahsetmesi, ciddi anlamda siyaset sosyolojisinden bihaber olduklarını ortaya koymaktadır. PKK, şu an itibariyle Öcalan`ın söylemlerine kulak tıkarken, siyasileşen ve sivilleşen bir PKK`nın olması muhtemel bile değildir. Sivilleşmeden kasıt, esnaflardan `yardım` adı altında zorla alınan paralar ise, evet, PKK oldukça sivilleşmiş, hatta halk arasında karışmıştır bile, lakin bağımsız topraklar vaat ederek insanları bir yerlere topladıktan ve bu vaatten vazgeçildiğini ifade ederek bir sivilleşme ya da siyasileşme bekleniyorsa, bunun karşılığı yok gibi bir şeydir, çünkü PKK daha Öcalan`ın değişen sosyolojisini anlayamamıştır, daha doğrusu karar mekanizması (Öcalan) farklı söylemler geliştirmektedir ve bu `farklı söylemler`, PKK`nın her zaman duymaya alıştığı `savaş` söyleminin aksine `barış` kavramını içermektedir. Böylesine bir değişime ayak uydurmakta zorlanan, açık söylemek gerekirse ayak uydurmayan bir PKK`nın nasıl, nerede, ne zaman ve hangi koşullarda sivilleşmesini bekleyebiliriz ki? Biz bunu bile bekleyemezken, PKK sivil alanda Hizbullah ile rant kavgasının hesabını yapmaya meyletmektedir. Özellikle Doğu ve G. Doğu`da, `Dağ gelirlerinin` kapıları kapanınca, esnafa koşan PKK`nın, Hizbullah ile şehir merkezlerinde karşı karşıya geleceği artık aşikârdır.”

Hürseda Haber

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.