PKK, Şengal’den çekilmeye başladı

PKK, Şengal’den çekilmeye başladı

​Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi ile Merkezi Hükümet arasında imzalanan anlaşma gereği PKK'ye bağlı birliklerin Şengal'i boşaltmaya başladığı belirtildi.

K24’te yer alan habere göre, Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Xefaci, Irak ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında, Şengal’in durumunun normalleştirilmesi için imzalanan anlaşmanın bugün meyvelerini verdiğini söyledi.

Anlaşmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Xefaci, "Bütün yasa dışı güçler Şengal’den çekilmeli. Şengal'den göç edenlerin evlerine dönebilmesi için çalışacağız. Bölgenin kalkınması için de çalışılmalı." dedi.

Anlaşma gereği Şengal’de Irak ordusu ile yerel polisin olacağını anımsatan Xefaci, "Federal Polis de ihlallere karşı sınır bölgelerini koruyacak. Anlaşma dışında kalan bütün güçler Şengal’in dışına çıkmalı." diye konuştu.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi basını PKK’ye bağlı YPŞ'nin Şengal'i boşaltmaya başladığını yazdı.

YPŞ'nin, Şengal (Sincar) kent merkezinde yerlerini Irak Federal Polisi’ne devrederek çekildiği öğrenildi. Irak Federal Polisleri’nin YBŞ’den boşalan karakollara yerleştiği kaydedildi.

Erbil ile Bağdat arasında geçen Ekim ayında imzalanan anlaşma çerçevesinde Irak Federal Polisi’ne bağlı 3 tugay geçtiğimiz günlerde Şengal’e yerleşmişti.

Bağdat hükümetine bağlı bu gücün Suriye ve Irak sınırları üzerindeki 80 km’lik hatta yerleşmesi ve ardından tamamı Şengallilerden oluşan 2 bin 500 kişilik yerel polis gücünün oluşturulması hedefleniyor.

Rudaw'ın aktardığına göre, Şengal’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, Şengal halkının her türlü sorununun anayasaya göre çözülmesi, göç edenlerin evlerine dönmesi ve idari ve güvenlik erklerinin yeniden örgütlendirilmesi konusunda tarafların Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın da gözetiminde imzaladıkları anlaşmada şu maddeler yer alıyor:

1. Yönetim konusu:

Şengal’e bağımsız bir kişinin kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.

Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.

2. Güvenlik konusu:

Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.

İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü oluşturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göç edenlerin katılımı göz önünde bulundurulacak.

Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.

3 - Yeniden inşa konusu:

İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları belirlenecek.

Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.