PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin Diyarbakır Dürümlü mezrasında 12 Mayıs 2016 yılında tonlarca patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucunda 16 kişinin hayatını kaybettiği katliamın acısı ilk günkü gibi tazeliğini koruyor.

PKK'nin, Sur ilçesinin Sarıkamış Mahallesi'ne bağlı Dürümlü (Baqews) mezrasında bomba yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucu Tanışık (Herbecın) köyünde 12 Mayıs 2016 tarihinde 16 kişi hayatını kaybetmiş, 23 kişi yaralanmıştı.

Tanışık köyüne yaklaşık 3 kilometre mesafede PKK’nin bomba yüklü kamyonu, köylülerin fark etmesi üzerinde infilak ettirilerek büyük bir patlamaya sebep olmuştu. Patlamanın şiddeti ile 20 metre çapında çukur açılırken birçok evde de tahribatlar meydana gelmişti.

Olayın şahitlerinden Çelebi Yaman, katliam öncesi köyde yaşananları ve sonrasını anlatarak geride kalan acı manzaraya dikkat çekti.

Başta 2 kardeşi olmak üzere toplamda 16 yakınını kaybeden Yaman, patlama öncesi köyde yaşananları şu ifadelerle dile getirdi:

“4 yıl önce amcam vefat etmişti. Bizler amcamın yasındaydık. Daha sonra halımın oğlu telefon açtı. Bize ‘kapımıza birileri gelmiş ben onlarla tartışmışım bana silah çektiler daha sonra kamyonetle size doğru geliyor. Onun yolunu kesin’ şeklinde telefonla konuştu. Bizler taziyeye gelen misafirlere belli ettirmeden gelen kamyoneti kovaladık. Bomba yüklü kamyonetin patladığı alanın yakınlarında onlarla silahlı çatışmaya girdik. Silahlı çatışma sürerken Dürümlü’ye kadar ilerledik. Daha sonra kamyoneti kullananlar kurtulamayacaklarını anlayınca Dürümlü’de kamyoneti bırakıp kaçtılar.”

“PKK’liler tonlarca yüklü kamyoneti uzaktan kumanda ile havaya uçurdu”

Yaman, “Bizler de bu durumun üzerine kamyonetin etrafını sardık. Kaçan PKK’liler uzaktan bize ateş etmeye başlayınca bu sefer kamyonetin altına girdik. Bizimkiler kamyoneti kendine siper aldıkları çalıştıkları esnada PKK’liler tonlarca yüklü kamyoneti uzaktan kumanda ile havaya uçurdular.” dedi.

Katliam sonrası çok sayıda yakınını kaybettiğini belirten Yaman, “Katliamda 2 kardeşimi, 10 amca-halaoğlumu, bir amcamı, 2 amca torunumu ve bir yeğenimi kaybettim. Kısacası katliamda başlı başına bir alile katledildi.” ifadelerini kullandı.

“PKK asla Kürtlerin savunucusu olmamıştır”

PKK’nin Kürtlerin temsilcisi olmadığını vurgulayan Yaman, şöyle devam etti: “Terör örgütü denilen bu PKK’liler utanmadan ve arlanmadan Kürtlerin savunucusu olduklarını söylüyorlar. Bunlar Kürtleri katleden zalimlerdir. Kürtleri hedef alan tetikçilerdir. Biz Kürtlerin asla savunucu değildirler. Kürt halkı artık uyansın. Artık Kürt halkı bunları bilsin. Biz de Kürt’tük. Bizlerin ne suçu vardı ki bu katliamı yaptınız? 16 masum insanı katlettiniz. Vahşeti görmek isteyenler eğer var ise; Tanışık köyüne gelip PKK’nin yaptığı Düğümlü katliamına şahit olabilirler.”

“Katliamın olduğu günü hatırlamak istemiyorum”

Katliamda hayatını kaybeden köylülerin yakınlarından Bayram Yaman, olay gününü hatırlamak istemediğini belirterek, “Katliamın olduğu günü hatırlamak istemiyorum. Zaten içimiz çok buruk. Yaşanılan katliam her zaman aklımızda hiç unutamıyoruz. PKK Diyarbakır’da yapılacak olan 19 Mayıs etkinlikleri için bomba yüklü araç hazırlamıştı. Hazırladıkları kamyoneti dayımın ambarında saklamak istediler. Ancak dayım bu duruma izin vermedi. Bundan dolayı dayım ile tartışma yaşandı. Daha sonra kamyonet ile gelen şahıs aracı alıp kaçırmak istedi. Dayımlar ise arkasından gitmiş. Bu durum üzerine kamyoneti kullanan şahıs aracı kaçırmayacağını anlayınca bomba yüklü aracı orada infilak ettirdi.” diye belirtti.

“Katliam ile 30’dan fazla yetim ve 7’den fazla bayan dul kaldı”

30’dan fazla yetimin ve 7’den fazla bayanın dul kaldığı Dürümlü Katliamı sonrası PKK’nin kendilerine taziyeye gelmek istediklerini belirten Yaman, yapılan bu teklifi kesin bir dille ret ettiklerini söyledi.

Yaman, “Bu katliamda ağabeyimi kaybettim. Yine kardeşimi, yeğenimi, 5 amcaoğlumu, bir amcamı ve 6 tane de dayımı kaybettim. Katliamdan sonra 30’dan fazla yetim kaldı. 7’den fazla bayan dul kaldı. Katliamı gerçekleştiren PKK’liler olaydan sonra yasımıza gelmeyi teklif ettiler. Biz kesinlikle bunu kabul etmeyip ret ettik.” ifadelerini kullandı.

İLKHA


PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

PKK’nin 'Dürümlü Katliamı' 4’üncü yılında

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.