PKK'nin hedef aldığı Çalık Camii aralık ayında ibadete açılacak

PKK'nin hedef aldığı Çalık Camii aralık ayında ibadete açılacak

Kilis İl Müftüsü Mahmut Karatepe, PKK’nin roketli saldırısında büyük hasar gören Kilis’teki Tarihi Çalık Camii’nin restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, caminin aralık ayında ibadete açılacağını söyledi.

24 Ocak 2018'de Suriye'nin Afrin kentinden PKK tarafından atılan roket sonucu büyük hasar gören Kilis’teki Tarihi Çalık Camisi'nin restorasyon çalışmalarına, saldırının hemen ardından başladıklarını ve çalışmaların çoğunluğunun tamamlandığını belirten Kilis İl Müftüsü Mahmut Karatepe, caminin aralık ayında ibadete açılacağını belirtti.

Suriye'nin Halep kentine bağlı Afrin ilçesinden YPG/PKK tarafından Kilis kent merkezine düzenlenen roketli saldırıda büyük hasar gören 3 asırlık Tarihi Çalık Camii'nin restorasyonuna, saldırının hemen ardından başlanmıştı.

Tarihi camideki restorasyon çalışmaları ve caminin tekrara ne zaman ibadete açılacağı ile ilgili bilgi veren Kilis İl Müftüsü Mahmut Karatepe, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, camideki restorasyon çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını ve caminin aralık ayında ibadete açılacağını belirtti.

Karatepe, kentin önemli kültür değerlerinden üç asırlık Çalık Camisi’nin kubbesi ve dış cephesindeki hasarın yanı sıra cami içerisindeki başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere, mihraptan, minbere ve kubbe aleminden antika saate kadar kullanılamaz hale gelen tarihi nitelikli tüm eserlerin de PKK’nin cami düşmanlığının unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için cami içinde açılacak olan müzede sergileneceğini söyledi.

“Bizim kutsal değerlerimizin hiçbirinin onlar nezdinde bir değeri yoktur”

Terörün kutsalının olmadığının altını çizen Karatepe, “Yani bizim kutsal değerlerimizin hiçbirinin onlar nezdinde bir değeri yoktur. Hatta bunlar özellikle de tercihen o tür kutsal yerleri kendilerine prensip eden kimliklerdir. Onun için sadece o dönem de değil millete, topluma, kutsala nasıl zarar verebilirsin, nasıl ses getirebilirsin temel amaçları ve gayelerinde bunlar vardır. Zeytin dalı operasyonu öncesinde maalesef Kilis’e yönelik roket saldırılarında o saldırı, darbe ve sıkıntılardan nasiplenen özellikle Çalık Camii, maalesef o olumsuzsuz ve ciğer yakan hali onların vahşetini, onların din ve kutsal değerlere ne derece ne ölçüde saygısızlığını, insanı ne derece basit gördüğünün de işaretidir. Allah fırsat vermesin diyoruz.” dedi.

“Camiler, Kur'an kursları ve mektepler onlar için engel oluşturan unsurlardır”

İslam’a ve İslam dininin kutsal değerlerine düşmanlık eden mihrakların her fırsatta bu tür mekanları hedef aldığına işaret eden Karatepe, “Terörün kutsalı yok. Özellikle terörün önüne engel ve emniyet subabı olan şeylerde dini değerler, dini kıymetlerdir. Bir kişide Allah korkusu varsa, ahiret düşüncesi varsa elbette vicdanıyla hareket eder. Onun için vicdanıyla hareket eden insanların, ahret düşüncesini kalbinde taşıyan insanların muhakkak teröre meyletmesi güç ve zordur. Bu sebeple bu tür dinamikleri ayakta tutan müesseseler terör için engel yuvalarıdır. Camiler, Kur'an kursları ve mektepler hakkı ifa eden mekanlar, onlar için engel oluşturan unsurlardır. Bu sebeple oraları temel hedef alıyorlar.”diye konuştu.

Karatepe, “Onun için biz artık buna anti terör dediğimiz yollarla yani terörü engelleyici, önleyici teröre köstek olan doğru din bilgisine Diyanet İşleri Başkanlığımızın özellikle resmi, dini sorumluluğu, vicdani sorumluluğu, devletimizce verilmiş olan görevini inşallah daha etkin bir biçimde yapmalıyız. ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ dolayısıyla bunu bir kez daha hatırlayıp ve toplumumuzun her kademesine doğru din bilgisini öğretimine, öğrenimine ulaştırmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

PKK’nin roketli saldırısında büyük bir hasar gören Çalık Camii’nin saldırının hemen ardından restore edilmeye başlandığını ve çalışmaların halen devam ettiğini belirten Karatepe, caminin aralık ayında tekrar ibadete açılacağını söyledi.

“Çalık Camii aralık ayında ibadete açılacak”

Caminin en kısa bir sürede ibadete açılabilmesi için her türlü gayretin gösterildiğini belirten Karatepe, şunları söyledi:

“Camimiz Vakıflar Genel Müdürlüğümüz özellikle Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları ele alındı. Devlet büyüklerimizin talimatıyla yoğun biçimde çalışmalar devam ediyor. Söz verilen süre, zannederim aralık ayıdır. Vakıflar bölge müdürümüzle de sürekli irtibat halindeyiz. Sürekli içindeki yapılan tadilatı ve tamiratı takip ediyoruz. Camimiz çalışmalar bitince eskisinden inşallah çok daha mükemmel olacak. Caminin ilave bir bölümü vardı. Önceden belki tarihi estetiğe uygun olmayan şekilde yapılmıştı. Ama orası da yıkılarak caminin estetiğine ve ruhaniyetine uygun bir şekilde ciddi bir restoresi inşallah tamamlanmak üzeredir. İnşallah bu yılın aralık ayı itibariyle de caminin restorasyon çalışmalarının bitirilmesi hedefleniyor. İnşallah o tarihte de en güzel şekliyle tekrar ibadethane olarak milletimizin hizmetine sunulacak.”

Saldırıda camide hasar gören Kur’an-ı Kerim ve tarihi nitelikli eserlerin gelecek nesillere aktarılması ve PKK’nin cami düşmanlığının unutulmaması için camide kurulacak müzede sergileneceğini de sözlerine ekleyen Karatepe, ibret alınabilecek değerleri koruyacaklarını belirtti.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.