PKK'nin katlettiği 26 köylü kabirleri başında anıldı

PKK'nin katlettiği 26 köylü kabirleri başında anıldı

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Kayalıpınar Mahalle’sinde PKK'inin 24 yıl önce yola döşediği mayının köy minibüsü geçişi esnasında patlaması sonucu hayatını kaybeden 26 köylü kabirleri başında anıldı.

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Kayalıpınar (Mıkrê) Mahallesinde 1993 yılında PKK tarafından köy minibüsünün geçtiği yola döşediği mayının patlamasıyla hayatını kaybeden 8'i çocuk 26 kişi düzenlenen törenle anıldı.

1993 yılında PKK'nin yola döşediği mayının patlaması sonucu hayatını kaybeden 8'i çocuk 26 kişi için anma programı düzenlendi.

Kayalıpınar İlk ve Ortaokulu bahçesinde düzenlenen törene; Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, Midyat Garnizon Komutanı İstihbarat Albay Ebubekir Oğuz Utku, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Halil İbrahim Çiftçi, Emniyet Müdürü Temel Salman, daire amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve köylüler katıldı.

Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, 24 yıl önce PKK tarafından katledilenleri anmak için bir araya  geldiklerini belirterek, "Şunu açıkça ifade etmeliyim ki, bu ülkede Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Süryani’si, Ezidi’si, Alevi’si, Sünni’si ile bir bütünüz. Biriz beraberiz. Bizi bölmeye çalışan, 15 Temmuz’da parçalamaya çalışan farklı örgütlere de nasıl direneceğimize 15 Temmuz'da şahit olduk. Tankların önüne yattı bu millet. Vatan için, toprak için, namus için bayrak için. Az önce iki yaşında babasını kaybeden kardeşimizin feryadını duyduk. Hiçbir şekilde bu vatana kast eden kişilerden, örgütlerden korkumuz yoktur. Bundan 24 yıl önce 26 şehit verdik, bugün olsa hepimiz bu göreve seve seve hazırız.” ifadelerini kullandı.

“Babasız kalmanın acısının tarifi yok”

Henüz 2 yaşında iken babasını mayınlı saldırıda kaybeden Hasret Aktekin ise “Babam şehit olduğunda ben iki yaşındaydım. 24 sene bu acıyla büyüdüm. Bu süre içerisinde yaşadığım acı ve babama duyduğum hasret dinmedi. İki yaşındaki bir çocuk için bu öyle bir acı ki haykırsak ta, ağlasak ta, ağıtlar yaksak ta tarif edemeyiz.” dedi.

Kayalıpınar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Ağırman da 24 yıl önce yaşadıkları acıyı unutamadıklarını ve asla unutmayacaklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından, hayatını kaybedenler için kabirleri  başında ilçe Vaizi İdris Yıldırım tarafından Kuran-ı Kerim okundu. Ardından Midyat Müftüsü Mehmet Şafi Bilik’in yaptığı dua ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilendi.

PKK’nin kanlı katliamının tanıkları ve hayatını kaybedenlerin yakınları duygularını paylaşarak yapılan katliamın müsebbiplerini lanetlediler.

"O günden beri acımız hala taze"

Mayınlı saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarından Ahmet Akan annesini ve birçok akrabasını kaybettiğini belirterek, "Bu anma törenini yapanlara teşekkür ediyorum. 24 yıl önce bugün çok sayıda akrabamız katledildi. O günden beri acımız hala taze.” şeklinde konuştu.  

Minibüs şoförü patlama anını anlattı  

Mayınlı saldırıda çok kişinin içinde hayatını kaybettiği minibüsten yaralı olarak kurtulan minibüsün şoförü Mehmet Emin Akyüz o günü şöyle anlattı: "Bundan 24 yıl önceydi. Minibüsün şoförü bendim. Midyat’tan geldim. Tekrar ilçe merkezine gitmek için yolcuları bindirdik. Kayalar köyü yakınlarına geldiğimizde saat 07.20 de ne olduğunu anlayamadığımız o patlama meydana geldi. Çok ağır şeyler gördüm. Allah kimseye yaşatmasın. Çoğu akrabamız ve köylümüz olan 8’i çocuk 26 kişi şehit oldu. Kimseye düşmanlığımız yoktu. Ölen çocuklar nüfus kayıtlarını yapmak için Midyat’a geliyorlardı. Onları unutmak mümkün değil. Öbür dünyada hakkımızı alacağız. Allah’ta hakkımızı bırakmaz zaten."

Patlamada kardeşini kaybettiğini belirten köy sakinlerinden Hasan Ağırman ise, yapılan katliamı lanetlediğini ifade ederek, “Hayatını kaybedenlerden biri kardeşimdi. Pazartesi günü ihtiyaçlarını karşılamak için Midyat’a gitmek için yola çıkmışlardı. Allah’ı tanımazlar, mayınla saldırdılar. Allah’ı tanımazlar, kökümüzü kazıdılar. Hiçbir suçumuz yoktu. Allah onlara lanet etsin.” dedi.

“Hain ve hunharca mayınla saldırdılar”

Kanlı saldırıda 2 amcasını kaybettiğini ifade eden İzzettin Ağırman, “1993 yılında haince ve hunharca katledildiler bu insanlar. Bunlardan ikisi amcamdı. Ben o zaman ilkokula gidiyordum. O günden bugüne bu acıyı aynı şekilde yaşıyoruz ve hissediyoruz. Biz diliyoruz ki barış ve kardeşlik olsun. Kürt, Türk, Arap fark etmez. Can candır sonuçta. Yani kardeşliği istiyoruz. İnşallah kısa sürede gelecek, bekliyoruz.” dedi.

Mayınlı saldırısında hayatını kaybeden 26 köylünün anısına verilen mevlit yemeğinin ardından tören sona erdi.

İLKHA






































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.