“PKK’nin Kürdlükle bir alakası yok”

“PKK’nin Kürdlükle bir alakası yok”

Bağımsız Suriye Kürdleri Derneği Başkanı Temo, PKK'nin Kürdlerin temsilcisi ve savunucusu olamadığını söyleyerek, “PKK’nin Kürdlükle de bir alakası yoktur.” dedi.

Suriye'nin Kamışlo şehrinde 2011 yılında YPG/PKK tarafından öldürülen muhalif Kürd siyasetçi Mişel Temo'nun kardeşi ve Bağımsız Suriye Kürdleri Derneği Başkanı Abdülaziz Temo, PYD’nin, kurulduğu günden bu yana Suriye rejiminin destekçisi olduğunu ve Suriye rejimiyle birlikte hareket ederek en büyük zararı Kürdlere verdiğini söyledi.

Afrin'de yaşayan ve PKK'den zarar gören bütün etnik grupların ileri gelenlerinin, kanat önderlerinin ve yabancı ülkelerde yaşayan Afrinlilerin katılımıyla Gaziantep’te düzenlenen ‘Afrin Kurtuluş Kongresine katılan Temo, İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Bağımsız Suriye Kürdleri Derneği Başkanı Abdülaziz Temo, PKK/PYD’nin yeni Kandiller oluşturmak istediğini, ancak Kürdlerin buna izin vermeyeceğini ifade etti.

Gaziantep'te pazar günü düzenlenen ‘Afrin Kurtuluş Kongresi’nde belirlenen 35 kişilik Yerel Mecliste yer alan Temo, PKK/PYD’nin 7 yıldan bu yana Afrin'de insanlara zulmettiğini belirtti.

Temo, PKK/PYD’nin, Türkiye’de olduğu gibi Suriye’de de en fazla zararı Kürdlere verdiğini söyledi.

PKK’nin Kürdlükle bir alakasının olmadığını vurgulayan Temo, “Biliyoruz ki PKK, 1984 yılında Suriye’ye yerleşti. PKK’nin Kürdlükle bir alakası yoktur. Kiminle bağlantılı olduklarını biliyoruz. PKK istiyor ki Kürd milletine zarar versin.” dedi.

“PKK’nin Kürdlükle bir alakası yoktur”

PKK/PYD’nin 2012 yılından bu yana çok sayıda Suriyeli Kürd genci ve siyasetçiyi katlettiğini ifade eden Temo, ağabeyi Kürd siyasetçi Mişel Temo’nun da katledilen kişiler arasında yer aldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Suriye Kürdlerine yönelik ilk zararlarını 2012 yılında gördük. 2012 yılından bu yana Suriye’de çok sayıda Suriyeli Kürd genci ve siyasetçilerini şehit ettiler. Biz Kürdlere çok büyük zararlar verdiler. 4 yıldan bu yana 15 binden fazla Suriyeli gencin kanını akıttılar. PKK’nin Kürdlerle hiçbir alakası yoktur. PKK, Suriye Kürdlerini Türkiye’ye saldırtmak istiyor. Suriyeli Kürdler, Türkiye’nin düşmanı değildir. Türkiye’de Suriyeli Kürdlerin düşmanı değildir.”

“PYD Kürdlerden haraç alıyor, gençleri gözaltına alıyor. Kürdleri göç ettiriyor, onları öldürüyor.” diyen Temo, PYD'nin Suriye Kürdleri üzerinde bir hakkının da olmadığını söyledi.

“Biz Suriyeli Kürdleriz ve PKK değiliz”

Türkiye’nin Afrin’de sivillere yönelik bir operasyon yapmadığını söyleyen Temo, “Bunlar, Türkiye’deki Kürdlere çok büyük zararlar verdikleri gibi Suriye’deki Kürdlere de zarar verdiler. İstiyorlar ki Suriye’deki Kürdleri savaşlarda yaksınlar. Bilmiyoruz, acaba bunlar ne istiyorlar? Biz Suriyeli Kürdleriz ve PKK değiliz. Eğer PKK, ‘Ben Kürdlerin hakkını istiyorum’ diyorsa o zaman Afrin zindanlarındaki tutsaklar nerede? Zindana koydukları Suriyeli Kürd siyasetçiler nerededir? Suriyeli Kürd siyasetçilere hayat hakkı tanımadılar ve onları öldürdüler. İstiyorlar ki tek başlarına kalsınlar ve ideolojilerini yerleştirsinler. Kantonlarını kurup yeni Kandiller oluştursunlar. Yoksa, onların derdi Kürdlerin haklarını savunmak değildir.” ifadelerini kullandı.

“PKK çok büyük bir tahribat yaptı”

Suriye’nin şu an harabe halde olduğunu belirten Temo, “Biz, Suriye halkları olarak beraber yaşamak istiyoruz. PKK çok büyük bir tahribat yaptı. Amerika, kaç bin kilometre ötelerden gelip onlara destek veriyor. Amerika, PKK’yi elinde bir silah haline getirmiş kullanıyor. Türkiye’nin Suriye ile 900 kilometre sınırı var. Terörle mücadele Türkiye’nin hakkıdır. Kendi sınırını, halkını korumak Türkiye’nin hakkıdır. Bize de yardım etti. İstiyoruz ki Suriye’deki bütün Kürd şehirleri terörden kurtulsun.” şeklinde konuştu.

“Bu devrim devam edecek ve bu rejim gidecek”

Suriye Kürdlerinin Suriye devriminin bir parçası olduğunu ve 7 yıldır devam eden bir devrim sürecinin olduğunu belirten Temo, “Şam rejimi gitmeyene kadar ne Kürd ne Araplar hiç kimse hakkına kavuşamaz. Bu devrim devam edecek ve bu rejim gidecek. Guta’da, İdlib’te, Halep’te ve diğer yerlerde ne yaptıklarını görüyoruz.  Suriye’yi çok seviyoruz. Suriye, Kürdlerin, Arapların, Hristiyanların, Alevilerin, Mesihilerin, Durzilerin, Ezidilerin mozaiğidir.” diye belirtti.

‘Afrin Kurtuluş Kongresi’ne de değinen Temo, kendisinin de belirlenen 35 kişilik yerel mecliste yer aldığını belirterek, Afrinlilerin bir an önce kendi topraklarına dönmesi temennisinde bulunarak, bütün Suriyelilerin barış ve huzur içinde yaşamalarını dilediğini söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.