Prof. Dr. Doğan Aydal: “Akkuyu ile ilgili gerçekler kamuoyundan gizleniyor”

Prof. Dr. Doğan Aydal: “Akkuyu ile ilgili gerçekler kamuoyundan gizleniyor”

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bazı gerçeklerin kamuoyundan saklandığını ileri sürdü.

İnşaat sahası çalışmaları devam eden Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali projesi Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili değerlendirmede bulunan Aydal, kurulacak santral tipinin tamamen yeni bir tasarım olup Rusya'da çalışır vaziyette bir örneği olmadığını ve doğacak olumsuz sonuçlardan emin olunamayacağını ifade etti.

“Türkiye’de anlaşılmaz işler olmaktadır.” diyen Aydal, "Akkuyu Nükleer santralleri ile ilgili hazırlıklar 2007’de başlamış, 2010 ve 2013’te iki kez ihaleye çıkmıştır. Önceki Nükleer Santral ihale şartlarında, ülkemizde kurulacak Nükleer Santralin mutlaka Batı standartlarında olacağı ve kurulacak santralin, mutlaka santrali kuracak ülkede de kurulmuş ve çalışan  bir örneğinin olması şart koşulmuştur. Ancak Akkuyu’da inşaatı devam eden santral Rus yapımıdır ve WWER 1200 tipidir. İhale şartlarında, ihaleyi ka­zanan ülke, teklif ettiği nükleer sant­ral tipinin aynısını kendi ülkesinde yapmış ve lisanslamış olmalı’ şartı vardı. Kurulacak reaktörün Batı stan­dartlarında olma mecburiyeti vardı. Bu şartlardan vaz mı geçildi? Akkuyu’da kurulması planlanan WWER1200 tipi basınçlı su reaktörünün Rusya’da ça­lışır halde tek bir santrali yoktur. Ruslar 1000 MW’lık basınçlı su reaktörünü kullanıyorlar. WWER 1200’lük tip ise tamamen yeni bir tasarım olup, olum­lu, olumsuz bütün sonuçları kurul­duktan sonra belli olacak. Benzetme uygunsa yeni saç tipinin berberliğini başımızda öğrenecekler.” dedi.

“Riski Türkiye alıyor Rusya karlı çıkıyor”

Akkuyu Nükleer santralinin '4 bin 800 MW kurulu gücünün sadece 2 bin 400 MW’ı bize çalışacak' tespitinde bulunan Aydal açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bakanlık, ilk iki ünitenin yüzde 70 üretimini, üçüncü ve dördüncü ünitelerin yüzde 30 üretiminin alım garantisi verdiklerini söylüyor. Kalan kısmı, Rusya serbest piyasada satacak. İşte bunu da anlamak zor. Bu üretime ihtiyacımız olmaya­cak mı? Bu kadar riski aldıktan sonra yüzde 100 üretimleri neden almıyo­ruz? Yoksa Ruslar hepsini bilerek ver­mek istemediler de, biz işi kitabına uydurarak ‘yarısına alım garantisi verdik gibi’ anlamsız bir gerekçe mi uyduruyoruz.”

“25 milyar dolara mal olacak Akkuyu için Kanada firması 7,5 milyar talep etmişti”

Nükleer santralin maliyetinin de fazla olduğunu ileri süren Aydal, Kanada firmasının teklifini hatırlatarak, "Enerji eski Bakanlarından sayın Taner Yıldız’ın ifadesine göre Santralin Türkiye’ye maliyeti 22-25 milyar dolara mal olacak. Önceki ihalelerde Kanada firması toplam 4000 MW gücünde 4 reaktör için 7,5 milyar dolar talep etmişti. Biz şimdi 2400 MW gücünde iki reaktör üretimi için en az 22 milyar dolar vereceğiz; neden? Nükleer atıkların Türkiye’de mi, Rusya’da mı muhafaza edileceği henüz açıklanmamıştır. Santral görevini tamamladıktan sonra söküm masraflarını hangi ülkenin karşılayacağı belli değildir. Sorular çok, ancak bunların cevaplarını maalesef bilemiyoruz. İnşallah bir gün gerçekten şeffaf bir hükümetimiz olur." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler