Prof. Dr. Kaya: "Her Eve Bir Van Kedisi" projemiz devam edecek

Prof. Dr. Kaya: "Her Eve Bir Van Kedisi" projemiz devam edecek

​Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezinde Van Kedisinin orijinal ırkının muhafaza edilmesinin amaçlandığını belirten VKAM Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, her yıl 100 aileyi Van Kedisi sahibi yaptıklarını ifade etti.

Dünya faunası içinde bir yeri olan Van Kedisinin azalmakta olan neslini ıslah etmek amacıyla bilimsel çalışmalar yapmak, sarf formların üretilmesini ve çoğaltılmasını sağlamak, edinsel veya genetik özelliklerini ortaya çıkarmak, bu alanda araştırmacılar yetiştirmek, Van Kedilerinin dünya çapında tanınmasına katkı sağlayıp, bu genetik mirasa sahip çıkarak yörenin folklorik ve sosyo-ekonomik değerine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Van Kedisinin ırkını korumak ve çoğaltmak amacıyla hizmetlerine devam ediyor.

Su ile oynamayı ve yüzmeyi seven, insanlarla duygusal olarak bağlanan, insanları seven ve sevmeye doymayan yapısıyla Van Kedileri zeki, oyuncu ve eğitilmeleri kolay olan bir kedi türüdür. Temizlik konusunda titiz olan Van Kedilerinde, ırkın hastalık dispozisyonu da bulunmamaktadır.

"Van Kedisi, neslinin bozulmasına sebep olmayacak ailelere veriliyor "

Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezinin Van YYÜ bünyesinde 1992 yılında kurulduğunu dile getiren Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Kuruluşunun ilk yıllarında halk arasında bulunan orijinale yakın kediler toplandı. Daha sonra çoğalmayla ilgili çalışmalar yapıldı. Son 5 yıldır artık Türkiye’de hayvan severlere çok küçük düzeyde de olsa sahiplendirme yapılıyor.

Bu sahiplendirme rastgele her isteyene verilebilecek bir sahiplendirme değil, sahiplendirme yapılırken mutlaka sahiplendiği kediye çok iyi bakması ve bu durumdan hiçbir şüphemizin olmaması lazım. Sahiplenen ailenin Van Kedisinin neslinin bozulmasına sebep olmayacak aile olmasını istiyoruz

"Her eve bir Van Kedisi" sloganıyla yola çıktık

Her yıl 100 aileye yakın sahiplendirme yaptıklarını dile getiren Kaya, “Her yıl 100 aileyi Van Kedisi sahibi yapıyoruz. Bu şekilde Van Kedisi ailesi gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Temel hedefimiz her eve bir Van kedisidir. Tabi bu kısa vadeli bir hedef değil, uzun vadeli ulaşılmaya çalışılan bir hedeftir. Çünkü biz nesli yok olma tehlikesi altında olan bir türü çoğaltıyoruz. Bu meşakkatli ve uzun bir yoldur. Dolayısıyla hedefimizin bu kadar büyük ve uzun olması bize çalışma azmini kazandırıyor. Sadece Van’da değil, tüm Türkiye’de 'Her Eve Bir Van Kedisi' sloganıyla çıktık. Bu hedefimize de yaklaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.