Prof. Dr. Vefik Arıca Covid-19 aşısının önemine dikkat çekti

Prof. Dr. Vefik Arıca Covid-19 aşısının önemine dikkat çekti

Çin aşısının Brezilya’daki denemelerini değerlendiren Siirt Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, ağır hastalık geçirmek, yoğun bakıma alma veya ölüm oranlarına bakıldığında aşının yüzde 99 gibi bir koruma sağladığına dikkat çekti.

Çinli Sinovac firmasının Brezilya’daki denemelerinde elde edilen yüzde 50,3’lik koruma oranının kafa karışıklığına neden olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Arıca, Covid-19’a bağlı ölümler, yoğun bakıma girişler veya solunum cihazına bağlanma durumlarına bakıldığında aşının yüzde yüze yakın koruma sağladığını kaydetti.

Çin aşısının Türkiye’deki başarı oranı yüzde 95

Aşıların yüzde 50 koruma sağladığı ile ilgili Brezilya’dan gelen verilerin biraz kafa karışıklığına neden olabileceğine dikkat çeken Arıca, “Makalenin tamamını okuduğumuz zaman aşıdan sonra en ufak bir burun akıntısı işin içine katıldığında başarı oranı yüzde 50,3 olarak gözüküyor. Yani siz aşı oldunuz ve hafif bir burnunuz aktığında onu kaydediyor ve onu yüzde 50,3 başarı olarak sayıyor. Ama hastaneye başvuru aşamasına gelince oranı yüzde 75’e çıkarıyor. Sonuç olarak aşının, bizi Covid-19’a bağlı ölümlerden, yoğun bakıma girişlerden veya solunum cihazına bağlanmaktan yüzde yüze yakın koruduğu Brezilya faz 3 çalışmalarından açıklandı. Türkiye’deki başarı oranı ise yüzde 95 oldu.” ifadelerini kullandı.

"Şu anda vurulan aşı ile Türkiye’de üretilecek aşı bire bir aynı olacak"

Aşının son çalışmalarına baktığımızda halkın yüzde 40 oranında bir tereddütün içinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arıca, "Şu anda vurulan aşı Türkiye’de üretilecek aşının bire bir aynısı. Halkımız bilim insanlarına ve Bakanlığa güveniyor ama bir kısım insan da ülkemizde aşı çıksın 'ben yerli aşıyı bekliyorum' diyenler olabilir. Devlet tarafından 'yerli aşı, nisan ayında çıkacak' diye bir açıklama yapıldı. Ama Haziran ve Temmuz’a kadar beklememiz gerekebilir. Önümüzde yaklaşık 6 aylık bir süreç var. Türkiye’deki aşı, Çin aşısının bire bir aynısı olacak ve bu aşı en erken Temmuz veya Haziran ayında çıkacak. Ama özellikle belirtiyorum aşımız Çin aşısının aynısı olacak.” dedi.

"Aşı 13 Ocak itibariyle Sağlık Bakanlığı tarafından acil kullanım onayını aldı"

Yaklaşık 15 gün önce Çin’den ülkemize Sinovac aşılarının geldiğini belirten Arıca, “Sağlık Bakanlığının 15 günlük testleri de bitti ve 13 Ocak itibariyle de Sağlık Bakanlığı tarafından acil kullanım onayını aldı. Bu gün de yaklaşık 3 milyon doz aşı öncelikli sağlık çalışanlarına uygulanmaya başladı. Yaklaşık bir milyon sağlık çalışanı, diş hekimleri ve tıp fakültesinde bulunan 5 ve 6’ncı sınıf öğrencileri, stajyer olan sağlık çalışanlarına da uygulandı. Bu sayı bu şekilde 1,5 milyona ulaşmış oldu. Diğer 1,5 milyonluk dozun ise gelecek hafta uygulanacağı belirtiliyor.” diye konuştu

Aşı vurmak için nasıl randevu alınıyor?

Öncelikli guruplar arasında olanlar ve aşı yaptırmak isteyenlerin nasıl randevu alınacağı ile ilgili olarak da Arıca, şu bilgileri paylaştı:

“Bunun iki yolu var, e-Nabız uygulamasına gireceğiz 'Evet siz aşıyı hak ettiniz, öncelikli guruplardasınız' mesajını göreceğiz. Oradan randevu al kısmına bastığımız zaman hangi ilde isek o ili seçeceğiz. İlle de Aile hekiminizin yanında olma şartı yok. Hangi ildeyseniz, bulunduğunuz yerde hangi aşı merkezi varsa saati ve günü seçtikten sonra size gelen bir mesajla hangi gün, saatte aşı olmanız gerektiğini öğrenmiş oluyorsunuz veya aile hekiminden randevu alabilirsiniz. İnternetiniz yoksa SMS yoluyla 2023’e aşıla yazarak randevu alabilirsiniz.”


Prof. Dr. Vefik Arıca Covid-19 aşısının önemine dikkat çekti

Prof. Dr. Vefik Arıca Covid-19 aşısının önemine dikkat çekti

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler