Psikoteknik raporu bulunmayan ticari araç sürücülerine ceza kesilecek

Psikoteknik raporu bulunmayan ticari araç sürücülerine ceza kesilecek

İçişleri Bakanlığı Genelgesine göre, ticari araç sürücüleri için zorunlu hale getirilen Psikoteknik raporunu bulundurmayanlara, 26 Haziran 2020 tarihinden itibaren bin 83 TL para cezası kesilecek.

Görsel algı bellek, sürücülerde sürekli dikkat ve seçici dikkat gibi 12 farklı testin uygulandığı Psikoteknik raporu testini başarı ile geçen sürücüler, psikiyatri uzmanına sevk edilerek raporun tamamlanması sağlanıyor.

Psikiyatri uzmanı tarafında da onay alan sürücü, psikoanaliz raporu sahibi olup, ticari araç kullanabilecek. Ama yapılan testlerde başarılı olamayan sürücüler bu belgeyi alamadıkları için ticari araç kullandıkları tespit edilmeleri durumunda bin 83 TL para cezası ile cezalandırılacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Psikolog Nurşen Karakoç, ticari araç sürücüleri için zorunlu hale getirilen psikoanaliz raporunun mutlaka alınması gerektiğini belirterek, 26 Haziran 2020 itibari ile bu rapora sahip olmayan ticari araç sahiplerine bin 83 TL para cezası kesileceğini hatırlattı.

 Karakoç; “Psikoteknik değerlendirme raporu kişinin Bilişsel süreçlerini, psikomotor süreçlerini ölçen bir değerlendirmedir Biz bu değerlendirmeyi teknik cihazımızla yaparak kişilere rapor veriyoruz. Psikoteknik değerlendirme sonucunu Sağlık Bakanlığının E- Rapor sistemine giriyoruz. Bizden sonra da kişiler psikiyatriste gidiyor. 2’inci değerlendirmeden geçiyorlar. Yani müşterilerimizin söylediği şekliyle bu testten geçtikten sonra raporu onaylatmak için psikiyatriye gidiyorlar. Bir de bu şekilde söyleyebiliriz. Buradaki teste girdikten sonra aldıkları raporları psikiyatri doktoruna onaylatıyorlar.” dedi. 

“Trafikte yaşanan olaylardan dolayı zorunlu hale getirildi.”

Bu rapor durumunun uzun bir zamandır Türkiye'de olduğunu belirten Karakoç, son birkaç yıldır zorunlu hale getirdiğini söyledi.

Karakoç, biraz da yaşanan olaylardan, trafik kazalarının artmasından, sürücülerin bazı kişilik özelliklerinin trafiği sekteye uğraması gibi durumlardan dolayı, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile. Psikoteknik değerlendirme raporunun alınmasının zorunlu hale getirdiğini ifade etti.

“26 Haziran’dan sonra cezai işlem uygulanacak”

Psikoteknik raporundan dolayı uzun bir zamandır sürücülere ceza verilmediğini söyleyen Karakoç, şunları söyledi:

“Önümüzdeki 26 Haziran gününden itibaren trafik polisleri denetim yapacak ve Psikoteknik değerlendirme raporu olmayan sürücülere cezai işlem yapılacak. Ticari araç kullanıcılarına Bin 83 TL’ye kadar bir ceza yazılacak. Çünkü Psikoteknik değerlendirme raporu başta ticari araç kullanıcılarına zorunlu hale getirdi, onların alması gerekiyor. Tabii bu Psikoteknik değerlendirme raporu sadece sürücülere yapılıyor anlamında değil, başka şekillerde de istenilebiliyor. Ehliyetini kaptıranlardan da isteniliyor. Ya da herhangi bir psikopatoloji belirlemek için psikiyatrist ek tanı alabilmek için de yine bize gönderebiliyor, yönlendirebilir sevk edebiliyor kendi hastalarını. Ama genelde toplum tarafından bildği kadarı ile bu belgeyi sadece sürücüler alıyor. Hani büyük bir kısmına o şekilde olduğu için böyle biliniyor.  Dediğim gibi 26 Haziran’dan itibaren polisler trafikte denetim yapacak ve Psikoteknik raporu almamış olan sürücülere bin 83 TL’ye kadar bir cezai işlem uygulanacak. Ticari araç kullanıcıları Psikoteknik değerlendirme raporuna girmedilerse, raporları yoksa ve bin 83 TL para cezasını almak istemiyorlarsa en kısa zamanda merkezimize bekliyoruz. Buyursunlar merkezimize gelsinler, teste girsinler. Aynı gün içerisinde psikiyatriste de yönlendiriyoruz. Kamu hastanelerine de psikiyatri için gidebilirler. Ama Özel psikiyatriste de yönlendirebiliyoruz. Özel psikiyatriste gidip raporlarını onaylatabilirler. Aynı gün içerisinde Psikoteknik raporlarını almış oluyorlar. E-Devlet sisteminde Psikoteknik raporları gözükür.”

“Psikoteknik raporu sürücüler için çok önemlidir”

Trafik kazalarının artması ve liyakati olmadığı halde ehliyet alan sürücülerden dolayı bu belgenin zorunlu hale getirildiğini dile getiren Karakoç, bu belgenin ileri tarihlerde bazı farklı meslek grupları için de zorunlu olabileceğini söyledi.

Karakoç “Trafik kazalarının yoğun olması yani sürücülerin bilişsel süreçlerinde problem olmasına rağmen araç kullanmaları. Ya da kişiliklerinin trafiğe uygun olmamasına rağmen, mesela öfke kontrol problemi var kişinin ve çok öfkeli sabırlı değil, ama yoğun ve sıkışık trafikte araç kullanıyor. Kavgalara sebep olabiliyor. Farklı şeylere sebep olabiliyor. Kazalara da sebep olabiliyor. Birincisi bu. 2’incisi de geleceğe dönük de tabii ki düşünülüyor. Daha da ilerleyen zamanlarda bu Psikoteknik raporu sadece sürücülere değil, farklı riskli meslek grupları için zorunlu hale getirilebilir. Farklı meslek gruplarının da mesleğe başlamadan önce bu testten geçmeleri şart haline getirilebilir. Bu şu an düşünüyor ancak herhangi bir kanun ya da yasa olarak ortaya konmadı. Eğer sürücülerin çoğu Psikoteknik değerlendirme raporundan geçerlerse bu şekilde trafiğe çıkarlarsa, trafik bu şekilde temizlenirse, daha güvenli hale gelir. Çünkü Psikoteknik değerlendirme raporu, sürücülerin güvenli sürüş becerilerini ölçüyor. Dikkatini, hafızasını, algısını, tepkideki hızını, özellikle olması gereken şeyleri ölçüyor. Bunlar sürücüde var mı yok mu bu ölçülüyor, buna göre sürücüler trafikte ayrılıyor.

İLKHA


Psikoteknik raporu bulunmayan ticari araç sürücülerine ceza kesilecek

Psikoteknik raporu bulunmayan ticari araç sürücülerine ceza kesilecek

Psikoteknik raporu bulunmayan ticari araç sürücülerine ceza kesilecek

Psikoteknik raporu bulunmayan ticari araç sürücülerine ceza kesilecek

Psikoteknik raporu bulunmayan ticari araç sürücülerine ceza kesilecek

Psikoteknik raporu bulunmayan ticari araç sürücülerine ceza kesilecek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.