Putin'den Dağlık Karabağ açıklaması: Müzakerelerde Türkiye ile birlikte çözüme gidilmeli

Putin'den Dağlık Karabağ açıklaması: Müzakerelerde Türkiye ile birlikte çözüme gidilmeli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ sorununda Türkiye de dahil AGİT Minsk Grubu'ndaki birçok ülkenin görüş birliğine varılması gerektiğini belirtti.

VTB Capital bankasının düzenlediği 'Rusya Çağırıyor' yatırım forumunda konuşan Putin, 27 Eylül'de başlayan Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sputnik'te yer alan habere göre bölgede uzun vadeli çözümün sadece Ermenistan ile Azerbaycan'ın çıkar dengesinin gözetilmesi halinde sağlanabileceğini belirten Putin, "İlk etapta askeri faaliyetler sonlandırılmalı, can kayıplarına son verilmeli, müzakere masasına oturulmalı ve Türkiye de dahil AGİT Minsk Grubu'ndaki birçok ülkenin katılımıyla eş başkanlar Rusya, Fransa ve ABD tarafından hazırlanan teklifler temelinde görüş birliği ve çıkar dengesi sağlanmalı. Bunu yapabiliriz." dedi.

'5+2 bölgenin Azerbaycan'a devir olasılığı konuşulmalı'

Putin, "En başından beri, Karabağ bölgesinde belirli bir rejim ve Ermenistan'la etkileşim sağlayarak 5+2 bölgenin Azerbaycan'a devir olasılığının konuşulması gerektiğini düşünüyoruz, tutumumuz tamamen açık." diye konuştu.

Putin, bölgedeki halkın güvenliğinin sağlanması gerektiğini, hem Azerbaycan hem de Ermenistan'ın etkili kalkınmasının temelini oluşturan tüm altyapı imkanlarının yeniden sağlanarak etkili bölgesel kalkınma için gereken imkanların temin edilmesi gerektiğini ekledi.

5+2 formülü

Karabağ konusunda yıllardır devam eden müzakerelerde tartışılan 5+2 formülü, ilk etapta Azerbaycan'a Dağlık Karabağ'ın güney ve doğusundaki 5 bölgenin iadesini, ikinci etapta Ermenistan ile Karabağ arasındaki 2 bölgenin iadesini öngörüyordu.

Formüle göre Azerbaycan, sadece ilk savaşa kadar Azerilerin yaşadığı bu bölgeler üzerinde değil, önceki savaştan önce Azerilerin nüfusun yüzde 21'ini oluşturduğu Dağlık Karabağ'da kontrolü ele geçirecekti. Azerbaycan, bugüne dek ilk 5 bölgenin 4'ünü tamamen kurtarmış durumda.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.