PYD ile IŞİD Kobani'de çatışıyor

PYD ile IŞİD Kobani'de çatışıyor

Irak Şam İslam Devleti, Halep’in kuzeyinde PYD’nin özerklik ilan ettiği Kobani’ye yönelik saldırıları artırıyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Halep’in kuzeyinde Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi (PYD)’nin özerklik ilan ettiği Kobani’ye yönelik saldırıları artırıyor. Kobani'ye yönelik saldırılarını 2 Temmuz gününden bu yana sıklaştıran IŞİD milisleri, bölgeyi ele geçirmek istiyor. PYD ise iki yıl önce kontrolünü ele geçirdikleri bölgeyi kaybetmek istemiyor. Taraflar arasında şiddetli çatışmalar devam ederken bölgedeki PYD kaynakları IŞİD'e büyük zayiat verdirildiğini yazıyor.

Irak’ta ele geçirdiği silahları Suriye’ye taşıyan IŞİD, ülkenin kuzeyindeki Kürt gruplara karşı saldırılarını yoğunlaştırıyor. Bölgeden gelen bilgilere göre hafta içinde IŞİD çok sayıda Kürt köyünü ele geçirirken onlarca YPG mensubunu da öldürdü. YPG, PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin silahlı kanadı olarak biliniyor. Çatışmalar Halep’in kuzeyindeki Kobani bölgesinde yoğunlaşıyor.

Bölgedeki PYD kaynaklarından gelen bilgilere göre ise 2 Temmuz’dan bu yana şiddetle devam eden çatışmalarda şu ana kadar 338 IŞİD mensubu öldürüldü. Ancak bu sayı diğer kaynaklar tarafından henüz doğrulanmadı.

Bölgedeki bazı kaynaklara ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, ölen bazı YPG mensuplarının vücutlarının yanmış halde bulunması ve hiç mermi ya da şarapnel izi bulunmaması IŞİD’in ne tip silahlar kullandığı konusunda şüphelere neden oluyor.

IŞİD NEDEN KOBANİ'DE ISRAR EDİYOR?

IŞİD'in son birkaç haftadan beri Kobani'yi ele geçirmek için ısrar etmesinin nedeninin, Kobani'nin konumu olduğu belirtiliyor. Suriye'deki etkinliğini artırmak ve kontrol ettiği alanı genişletmek isteyen IŞİD, önceden hakimiyeti altında aldığı Cerablus ve Rakka bölgelerinin ortasında kalan Kobani'yi alarak hakimiyeti altındaki alanları birleştirmeyi istiyor.

Diğer taraftan, Kobani Türkiye sınırına çok yakın bir bölgede bulunuyor. IŞİD'in Kobani'yi ele geçirmesi durumunda, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Mürşitpınar sınır kapısının kontrolü de IŞİD gruplarının eline geçecek.

Irak'ta Musul'u aldıktan sonra Musul çevresinde ilerlemeye başlayan IŞİD, güçlerinin büyük kısmını Irak'a nakletmişti. Ancak Kobani'yi almak için çatışmalara başlayınca Irak'taki silahlı gruplarını tekrardan Suriye'ye çağırdı.

Irak’ta başlayan çatışmaların ardından 2 binden fazla mensubunu Irak'a gönderen Suriye’deki IŞİD birlikleri, son iki hafta içerisinde yeniden Suriye’de bulunan cephelerde yığınak yapmaya başladı.

IŞİD 10 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.Gözlemevi’ne göre Suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta şu ana kadar 171 bin kişi hayatını kaybetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.