Qaladizê Katliamının üzerinden 47 yıl geçti

Qaladizê Katliamının üzerinden 47 yıl geçti

24 Nisan 1974 tarihinde Irak Baas rejiminin Süleymaniye'nin Qaladizê ilçesine fosfor ve napalm bombalarıyla yaptığı hava saldırısında; aralarında öğretmen, öğrenci, peşmerge ve sivil halkın da bulunduğu 123 kişi katledilmiş, 400 kişi de yaralanmıştı.

Bugün tarihe Qaladizê katliamı olarak kaydedilen acı olayın yıldönümü.

Irak Baas rejiminin Molla Mustafa Barzani liderliğindeki Kürt Hareketi ile yaptığı 11 Eylül 1970 Mütabakatının rejim tarafından bozulmasının ardından, Süleymaniye Üniversitesi, İran sınırında yer alan Qaladizê ilçesine götürülmüştü.

Bunun üzerine harekete geçen Devrik Irak Baas rejimi, 24 Nisan 1970 tarihinde fosfor ve napalm bombalarıyla Qaladizê'ye hava saldırısı düzenlemiş, bombardıman sırasında aralarında peşmerge, öğretmen, öğrenci ve sivil halkın bulunduğu 123 kişi katledilmiş, en az 400 kişi yaralanmıştı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, sosyal medya hesabında, Qaladizê katliamında katledilenler için bir anma mesajı yayımladı.

https://twitter.com/IKRPresident/status/1385853317373440003

Barzani, yayımladığı mesajında şunları dile getirdi:

24 Nisan 1974'te Qaladizê'de sivillere yönelik hava saldırılarının kurbanlarını anıyor ve onurlandırıyoruz. Irak rejimine ait savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısında aralarında öğrenci, üniversite hocası ve memurların bulunduğu 123 sivil hayatını kaybetmiş, 400'den fazla sivil de yaralanmıştı. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani yaptığı paylaşımda, Qaladizê'de katledilenleri şöyle andı:

"24 Nisan 1974'te diktatör Baas rejimi tarafından Qaladizê'nin bombalanması sonucu, çoğunluğu Süleymaniye Üniversitesi öğrenci olan ve o sırada kentte bulunan yüzlerce masum insan şehit edildi, yüzlerce kişi de yaralandı. Baas rejimi 24 Nisan 1982 yılında da Qeladizê saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına düzenlenen gösteriye kurşun yağdırmış, kente karşı başka bir suç daha işlemişti."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler