Qaladizê katliamının üzerinden 49 yıl geçti

Qaladizê katliamının üzerinden 49 yıl geçti

Irak Baas rejiminin Süleymaniye'nin Qaladizê ilçesine fosfor ve napalm bombalarıyla yaptığı hava saldırısı, aradan geçen 49 yıla rağmen unutulmadı.

24 Nisan 1974'te, Irak Baas rejiminin Süleymaniye'nin Qaladizê ilçesine fosfor ve napalm bombalarıyla yaptığı hava saldırısında; aralarında öğretmen, öğrenci, peşmerge ve sivil halkın da bulunduğu 123 kişi katledilmiş, 400 kişi de yaralanmıştı.

Bugün tarihe Qaladizê katliamı olarak kaydedilen acı olayın yıldönümü.

Irak Baas rejiminin Molla Mustafa Barzani liderliğindeki Kürt Hareketi ile 11 Eylül 1970'te yaptığı anlaşmanın rejim tarafından bozulmasının ardından, Süleymaniye Üniversitesi, İran sınırında yer alan Qaladizê ilçesine götürülmüştü.

Bunun üzerine harekete geçen Baas rejimi, 24 Nisan 1974 tarihinde fosfor ve napalm bombalarıyla Qaladizê'ye hava saldırısı düzenledi.

Bombardıman sırasında aralarında peşmerge, öğretmen, öğrenci ve sivil halkın da bulunduğu 123 kişi katledildi, en az 400 kişi de yaralandı.

24 Nisan 1982 yılında ise saldırıda hayatını kaybedenleri anmak için düzenlenen gösteriler ayaklanmaya dönüşünce Baas rejimi yine silah ve zor kullanarak halkı bastırmaya çalışmıştı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.