Quebec İslami Kültür Merkezine saldırının perde arkası

Quebec İslami Kültür Merkezine saldırının perde arkası

Kanada’da Quebec İslami Kültür Merkezine saldırı düzenleyen sağcı Alexandre Bissonnette tutuklanırken merkezin İslamî faaliyetleri nedeniyle hedef alındığı sanılıyor.

Kanada’daki Quebec İslami Kültür Merkezine saldırı düzenleyen aşırı sağcı Alexandre Bissonnette tutuklanırken merkezin ibadet yeri olarak kullanılmasının yanı sıra yaptığı İslamî faaliyetleri nedeniyle hedef alındığı sanılıyor.  Saldırının hemen ardından batı basınının olayı mültecilere yıkma çabaları ise boşa çıktı.

Kanada’nın Quebec City kentindeki İslami Kültür Merkezinde yatsı namazı kılındığı esnada, silahlı saldırı düzenleyen ve 6 Müslümanı katleden Alexandre Bissonnette 6 kez birinci derece cinayet, 5 kez cinayete teşebbüs ve ateşli silah kullanmak suçlarından tutuklandı.

Alexandre Bissonnette ile gözaltına alınan Muhammed Kadir’in ise, saldırgan değil olayın şahidi olduğu belirtildi.

Saldırgan aşırı sağ görüşleri ile tanınıyor

Saldırgan Alexandre Bissonnette'in olay sonrası Quebec'in biraz dışındaki bir bölgede aracının içinde gözaltına alındığı, gözaltına alınmasından önce polisi arayarak 'işbirliği' yapmak istediğini söylediği belirtildi.

Bissonnette'nin, saldırının gerçekleştiği camiye 3 kilometre uzaklıkta bulunan Laval Üniversitesinde siyaset bilimi ve antropoloji öğrenimi gördüğü ifade edildi. Saldırıda hayatını kaybeden Khaled Belkacemi'nin de Laval Üniversitesi'nde profesör olarak görevli olduğu öğrenildi.

'Mülteciler Hoşgeldiniz' isimli bir kuruluşta çalışan Francois Deschamps, Alexandre Bissonnette'in aşırı sağ görüşleri ile tanındığını açıkladı.

Bissonnette'in, ABD Başkanı Donald Trump'ı ve Fransız Ulusal Cephesi lideri Marine Le Pen'i sosyal medya hesaplarını beğendiği de ortaya çıktı.

Saldırı mültecilerin üzerine yıkılmaya çalışıldı

Bazı batı medyası ile sosyal medya hesapları ise saldırının hemen ardından olayı, Suriyeli Bashir al-Taweed ve Hassan Matti adındaki mültecilerin yaptığı algısını oluşturmaya çalışmış ancak tüm bu çabalar boşa çıkmıştı.

Olayı mülteciler üzerine yıkma çabaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklayan vize uygulamasının sözde haklılığını ortaya koymak için yapıldığı yorumlarını da beraberinde getirdi.

Quebec İslamî Kültür Merkezi İslamî faaliyetleriyle tanınıyordu

Öte yandan Quebec İslamî Kültür Merkezinin ibadet yeri olarak kullanılmasının yanı sıra bir çok islami faaliyette bulunduğu ve bu nedenle hedef alındığı sanılıyor.

Quebec İslamî Kültür Merkezi, son zamanlarda bölgedeki Müslüman yoğunluğun ihtiyacını karşılamak için merkezi genişletme projeleri içerisindeydi.

Merkezin genişletme projesi için yaklaşık 3 milyon 75 bin dolar bir değer biçildiği ancak projenin üçte biri olan 900 bin doların gelen yardımlarla finanse edildiği belirtildi. McGill Üniversitesinin web sitesinde yayınlanan araştırmalara göre artan ihtiyaca göre son yıllarda bir çok cami topluma kazandırılmış olup Quebec eyâletinin en büyük, Kanada'nın ise ikinci büyük kenti olan Montreal'da Müslüman toplum üyelerinde epey bir genişleme oldu. Ayrıca Montreal’de yaklaşık yüz bin Müslümanın yaşadığı da yine web sitesinde söz edilenler arasında.

Quebec İslam Merkezinin web sitesinde yer alan bilgilere göre İslam Merkezi 2004 yılında tamamlanmaya yaklaşırken, tekrardan ihtiyaçtan dolayı büyüme ihtiyacı duyuldu ve genişletme faaliyetleri başlandı.

İnternet sitesinde merkezin, "Müslüman olmanın değerlerini paylaşmak için" aktif olduğu, "İslam, kişisel yada toplumsal eylem ve davranışlara çok büyük önem veriyor" anlayışıyla bünyesinde farklı alanlarda sınıflar açtığı ve dersler verdiği belirtiliyor. Kültür merkezi üyelerinin, insanların geçmişlerine bakmaksızın dışarda insanlara doğruları anlattıkları yine sitede yer alan bilgiler arasında.

İslam Kültür Merkezinin web sitesinde "Toplumumuza üye her hangi birinin suç teşkil eden davranışlarda bulunup hapisle cezalandırılsa dahi, Kültür Merkezi olarak bu kişiyi hapiste ziyaret edip, o kişiye iyi telkinlerde bulunup, ona yön göstererek İslam'ın uygun gördüğü davranışlarda sorumluluk almasına yardım etmektedir." ifadeleri yer alıyor.

"Quebec'deki 'ilk ve en önemli' İslam merkezi"

Sitede, 1965 yılında kurulan Quebec İslam Merkezinin,  Quebec'deki "ilk ve en önemli" İslam merkezinin olduğuna dikkat çekiliyor.

Web sitesinin "Hakkında" kategorisinde, merkezin "75 binden fazla Müslüman nüfusa" hizmet ettiği belirtiliyor. Üyelerin, "Merkez kendini, Quebec'teki Müslümanların manevi, sosyal ve eğitsel ihtiyaçlarını karşılamaya adamıştır." ifadeleri yer alıyor.

Sitesinde, "Gayrimüslimlere daha iyi bir İslam anlayışını geliştirme yönünde kararlı" olduğunu söyleyen merkez, üyelerine birçok farklı program ve etkinlik de sunuyor.

Sadece ibadet yeri olarak kullanılmıyor

Faaliyetlerini web sitesinde ve sosyal medya hesaplarından paylaşan merkezin hizmetleri arasında İslami eğitim, gençlik faaliyetleri, sosyal hizmetler ve faaliyetler, ihtiyaç sahipleri için refah desteği ve yardım, evlendirme, bünyesinde barındırdığı kütüphaneyle üye ve gönüllülerinin kitap ihtiyacını karşılama yer alıyor.

Quebec'te daha önce de İslam merkezlerine saldırı düzenlenmişti

Yapılan bu  saldırı Quebec'teki islam merkezlerine yapılan ilk saldırı değil. Quebec'teki islam merkezleri daha önce de saldırıların hedefi olmuştu.

Hatırlanacağı üzere 2016 yılının Ramazan ayında Quebec City İslam Kültür Merkezi önüne domuz başı bırakılmıştı.

Merkezin girişine plastik bir torba ile hediye paketi şeklinde bırakılan kanlı domuz başı paketinin üzerine "afiyet olsun" anlamına gelen 'Bon apetite' yazısı bırakılmıştı.

Kanada'nın Quebec eyaletine bağlı Gatineau kentinde buluan Outaouais İslam Merkezi de 2012 yılında defalarca saldırıya uğramıştı. 2012 yılının Ocak ayında, merkezin camisinde bulunan otoparktaki 2 araca ateş açılmış, bu saldırıdan birkaç gün sonra da İslam Merkezi'nin ön ve arka kapılarına sprey boyalarla küfür içerikli sloganlar ve cami duvarına da değişik amblemler çizilmişti.

Yine 2016 yılının Ekim ayında Kanada’nın Quebec’s Côte-Nord eyaletinin Sept-Iles kasabasında bir kişi Mescid’e saldırarak vandalizm estirmişti. Saldırı sonrası Mescid’de bulunan Kur’an-ı Kerimler, İslami kitaplar yerlere savrulmuş, eşyalar tahrip edilmişti.

Quebec City'de yer alan 4 caminin olduğu ve bu 4 caminin de devamlı saldırıya uğradığı belirlenirken Quebec City İslam Kültür Merkezi'nde 6 Müslümanın katledilmesiyle sonuçlanan olay, bölgedeki İslamofobik saldırıları had safhaya çıkarmış oldu.

Tüm bu saldırıların, bölgede hızla yayılan İslamî hizmetleri baltalamak için yapıldığı su götürmez bir gerçek.

İLKHA















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.