"Ramazan ayı unuttuklarımızı hatırlatan bir mekteptir"

"Ramazan ayı unuttuklarımızı hatırlatan bir mekteptir"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Bursa Ulu Caminde hutbe okudu, cuma namazı kıldırdı. Görmez hutbede, Ramazan ayının unutulanları hatırlatan bir mektep olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Bursa Ulu Camide hutbe verdi, Cuma namazını kıldırdı. Görmez, "Ramazan bize unuttuklarımızı hatırlatan bir mektep olarak geliyor, bir okul olarak, bir ders olarak geliyor. Bütün ibadetlerimiz unuttuklarımızı hatırlatmak içindir" dedi.

En kötü unutkanlığın kişinin Rabbini unutması olduğunu söyleyen Görmez, "Hepimiz insanız, insan nisyan ile maluldür. İnsan unutkan bir varlıktır. Kendimizi, çocuklarımızı, eşimizi unutuyoruz, hayatın bin bir meşgalesi içinde. Unutuyoruz, yetimi, fakiri, miskini unutuyoruz. Yanı başımızda dertleriyle inleyen, aç yatan komşumuzu unutabiliyoruz. Unutkan bir varlığız. En kötü unutkanlık, insanın Rabbini unutmasıdır. İşte Rabbimiz, bize bunu hatırlatıyor. Eğer siz Rabbinizi unutursanız Rabbiniz de size kendinizi unutturur." diye konuştu.

"Unuttuklarımızı hatırlamak için Rabbimiz, günde 5 defa huzuruna davet etti"

Herkesin bir defa dünyaya geldiğini ve bir hayat yaşadığını söyleyen Görmez, "Rabbimiz bir kez bizi dünyaya gönderiyor, bir kez hayatı yaşıyoruz. O bir kez yaşadığımız hayatta nefsimizin emelleri uğruna yaşarken Rabbimizi unuttuğumuz zaman kendimizi, bizi biz yapan bütün değerleri unutuyoruz. Onun için Rabbimiz bize bir dua öğretiyor. 'Rabbimiz! Unutursak bizi sorumlu tutma' diye dua etmeyi öğretiyor. Bu dua Miraç hediyesi olarak Rasul-ü Ekrem'e (sav) verilmiş bir ayettir. 'Rabbimiz! Unutur ve hata edersek bizi sorumlu tutma.' Yalnız af olunmayacak bir günah var ki o da Rabbimizi unutmaktır. Rabbimizi unuttuğumuz zaman kendimizi unutarak yaşarız." dedi.

"Ramazan unuttuklarımızı hatırlatan bir mekteptir"

Görmez, "Unuttuklarımızı hatırlamak için Rabbimiz günde 5 defa bizi huzuruna davet etti, günde 5 defa kendisiyle konuşmaya davet etti. Günde 5 defa huzurunda rükua varmayı, secdeye varmayı, secdede onunla muhabbet etmeyi, onunla konuşmayı bize emretti. Unuttuklarımızı hatırlamak için, unuttuklarımızı hatırlatmak için bu ülkenin bütün minarelerinden, bütün semalarında her gün 5 defa 'hale's-salâh, hayye ale'l-felâh' kurtuluşa geliniz', 'felaha koşunuz' çağrısı yapılır. Bütün ibadetlerimiz, namazımız, kurbanımız, haccımız, zekâtımız, oruçlarımız bize unuttuklarımızı hatırlatmak için emredilmiş ibadetlerdir. 12-13 gün sonra hep birlikte yeni bir Ramazan ayına ulaşacağız inşallah, Cenab-ı Hakk hepimize kavuşmayı nasip eylesin. Ramazan bize unuttuklarımızı hatırlatan bir mektep olarak geliyor, bir okul olarak, bir ders olarak geliyor. Bütün ibadetlerimiz unuttuklarımızı hatırlatmak içindir." İfadelerini kullandı.

Bursa'nın İslam medeniyetlerinden en önemlilerinden birisi olduğunu aktaran Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Bu şehrin büyük bir ruhu vardır. Uludağ ile ulu cami arasında yaşayan bir ruhtur Bursa. O ruhu ayakta tutunuz. O ruhu imanınızla ayakta tutunuz. Bu şehrin muhteşem bir kalbi vardır. Bu kalp Allah, Allah diye atan bir kalptir. Çocuklarınıza Allah'ı tanıtarak, Allah'ı anlatarak bu şehrin kalbi Allah, Allah diye atmasını sağlayınız. Bu şehrin ruhu daim olsun. Allah bizi affına mazhar kılsın." şeklinde konuştu. (Mustafa Bikeç-İLKHA)












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.