Ramazan Kur'an'la dirilme ayıdır

Ramazan Kur'an'la dirilme ayıdır

Van'ın kanaat önderlerinden Mehmet Salih Yücel Hoca, ramazanın, Kur'an'la dirilme ayı olduğuna dikkat çekerek bu ayda yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulundu.

Van'ın kanaat önderlerinden Mehmet Salih Yücel Hoca, 6 Mayıs Pazartesi günü başlayacak olan ramazan ayı dolayısıyla önemli tavsiyelerde bulundu.

Ramazanın bir aylık bir ibadet mektebi olduğunu belirten Yücel, ramazan ayının aziz bir misafir olduğunu, bu nedenle güzel karşılamak ve uğurlamak gerektiğini belirtti.

Yücel, "Ramazan; evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennemden kurtulmaktır.' Kur'an-ı Kerim'in ifadesi ile oruç bizden önceki nesillere farz kılındığı gibi bizlere de farz kılındı. Öyleyse bir aylık ilahi mektep olan Ramazan ayı bizi takvaya ulaştırmalıdır. Maneviyatımızı güçlendirmelidir. Bizleri ıslah etmeli ve bizleri terbiye etmelidir." dedi.

"Ramazan Kur'an'la dirilme ayıdır"

Ramazanın, Müslümanlara neler yapılması, nelerden kaçınılması ve böylece takvaya nasıl ulaşılması gerektiğini anlattığını söyleyen Yücel, "Oruç, nefise karşı bir savaştır. İradeyi güçlendirir. Sabrı öğretir. Düzen ve disiplini öğretir. İnsandaki merhamet, şefkat ve kardeşlik duygularını harekete geçirir. Sosyal dayanışmayı geliştirir. Acziyetimizi, zafiyetimizi bize hatırlatır. İbadet ve dua vasıtasıyla maneviyatımızı güçlendirir. Adeta bizleri meleklere benzetir. Bu ay tövbe ve istiğfar ayıdır. Bu tövbe ve istiğfar sebebiyle Allah katında günahlardan arınmaya sebebiyet verir.  Murâkabe ve muhasebe ayıdır. Kendimizi hesaba çekme ve murâkabe etme ayıdır. Aziz Kur'an-ı Kerim ile bütünleşme ayıdır. Kur'an'ı okuma Kur'an'ı anlama ve Kur'an'la dirilme ayıdır. Ramazan şükür ve infak ayıdır. Şükür etmeyi öğretir. İnfak etmeyi, Allah için vermeyi öğretir.  Hayvanlıktan kurtulup melekleşmeyi öğretir. Dünyanın tuzaklarından kurtulma ve ahirete hazırlık yapmayı öğretir. Ramazan bizleri kuşatan, sanal alemden, gerçekliği olmayan alemden kurtarmayı öğretir." şeklinde konuştu.

"Ramazan eğlence ayı kesinlikle değildir"

Yücel, şunları söyledi: "Ramazan ayı kesinlikle bir israf ayı değildir; aksine infak ve hayır işleme ayıdır. Allah için infak etmek, Allah için paylaşmayı, Allah için muhtaca fakire yetime el uzatma ayıdır Ramazan.  Oruç aslında aç kalmak değildir. Tam tersine ruhu besleme ayıdır. Ruhu güçlendirme ayıdır. Ramazan bir ayın ardından gelen oburluk ve israf edip şişmanlama ayı asla olmamalıdır. Ramazan ayı hayırlarda yarışma ayıdır. Hayırda yarışmalıyız. Ramazanda nasıl midemize oruç tutturuyorsak diğer organlarımız olan dilimize, gözümüze ve kalbimize de oruç tutturmalı ve onları da ıslah ve terbiye etmeliyiz. Ramazan bize bütün bu fırsatları tanır. Ramazanı bilirsek böyle bir Ramazan orucu bizi takvaya da ulaştırır bizi ıslah da eder. Bu ay, televizyon ekranlarında zamanı israf etme ayı değildir. İftar çılgınlıkları olmasın. İftar çılgınlıkları yaparak savurganlık ayı değildir. Hele ki eğlence ayı kesinlikle değildir. Ramazan etkinlikleri adı altında eğlenceler yapılmamalıdır."

"Ramazan ibadet ayıdır"

Mübarek ramazan ayı ve orucun, Müslümanın nefsinde bir edep, şuurlarında bir uyandırma yapması gerektiğini vurgulayan Yücel, "İnsanlar bu ayda Kur'an-ı Kerim'le buluşmalıdır. Kur'an-ı Kerim'i anlamaya çalışmalıdır. Şükrünü arttırmalıdır. Nefsin ıslah edilmesi konusunda gayret ve çaba göstermeliyiz. Şayet böyle bir oruç tutulursa ve nefis ile cihad yapılırsa nefis terbiye edilirse böyle bir oruç şüphesiz ki toplumu da ıslah ve inşa eder. Ama yok, oruç ve ramazan ayı israf ayı ve sadece mideye tutulan bir oruçtan ibaret olursa insanlara hiçbir getirisi olmayacaktır. Takvaya bizleri ulaştırmayacaktır. Oruçtan maksat takvaya ulaşmaktır. Maneviyatı güçlendirmektir. Allah'a daha çok yaklaşmak ve insanlara el uzatmaya vesile olmalıdır. Cenab-ı Allah bu aziz misafiri güzel karşılayıp ve güzel uğurlamayı bizlere nasip etsin inşallah." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler