Rebiülevvel ayının Müslümanlar için önemi nedir?

Rebiülevvel ayının Müslümanlar için önemi nedir?

Hicri aylardan olan Rebiülevvel ayı hakkında bilgi veren Mardin İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen, Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatının dönüm noktalarının Rebiülevvel ayının 12'nci gününe denk geldiğini belirtti.

Her yıl olduğu gibi Mevlid Kandili bu yıl da milyonlarca Müslüman tarafından heyecanla bekleniyor. Hicri takvime göre, Mevlid Kandili her Rebiülevvel ayının 12'nci günü olurken Miladi takvime göreyse bu yıl 26 Eylül Salı gününü Çarşambaya bağlayan gece olacak.

Müslümanlar için önemli olan "Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili" Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) doğumu olarak kabul ediliyor.

Aynı zamanda hicreti ve Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) vefatını da içinde barındıran Rebiülevvel ayının önemi hakkında İLKHA mikrofonlarına konuşan Mardin İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen, bu özel gecede tüm İslam alemi gibi Mardin'de de halkın, ibadetlerini eksiksiz şekilde yerine getirmesi için hazırlıklar yapacaklarını ifade etti.

"O'nun gelişiyle karanlıklar aydınlığa döndü ve dünya bir kurtarıcıya kavuştu"


Enver Türkmen

Rabiülevvel ayının önemi hakkında bilgi veren Türkmen, "Rebiülevvel ayı arap aylarının üçüncüsüdür. Bu ay güzel gelişmelere vesile olmuş bir aydır. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu ayın 12'nci gecesinde dünyayı şereflendirdi. Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dünyaya teşrifi sadece ümmet için değil bütün insanlık için büyük bir hadisedir. O'nun gelişiyle karanlıklar aydınlığa döndü ve dünya bir kurtarıcıya kavuştu. Bu ay içerisindeki ikinci önemli hadiseyse Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hicretidir. Peygamber Efendimiz, Safer ayının son günlerinde hicrete başladı. Ancak Sevr Mağarasından çıktığı hicrete başladığında Rebiülevvel ayının birinci günüydü. Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Medine'ye girişi yine Rebiülevvel ayının yine 12'nci günü oldu. Bunlar Rebiülevvel aynının 12'nci gününde meydana gelen hadiselerdir. Tabi Peygamber Efendimizin Medine'ye gelişi de İslam'ın devlet olma yolunda çok önemli bir gelişmedir. İslam Mekke'de doğdu ama Medine'de devlet oldu. Bu vesileyle hicret çok önemli bir hadise ve yine o da Rebiülevvel ayında oldu." dedi.

"Rebiülevvel ayını Müslümanlar olarak çok iyi değerlendirmeliyiz"

Rebiülevvel ayının Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatında önemli bir ay olduğunu ifade eden Türkmen, şöyle konuştu:

"Yine Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dünyadan göçmesi de Rebiüevvel ayının 12'nci gününde oldu. Yani Peygamber Efendimizin hem doğumu hem hicreti hem de vefatı hep Pazartesi gününe denk geldi. Bu açıdan Rebiülevvel ayını Müslümanlar olarak çok iyi değerlendirmeliyiz. Salı gününü Çarşambaya bağlayan gece Mevlid Kandilidir. Yani Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dünyaya teşrifinin yıl dönümü. Bu vesileyle bütün İslam dünyasında ve ülkemizin her yerinde olduğu gibi Mardin'de de güzel programlar yapmaya çalışacağız."

"'Peygamberimiz; İman ve İstikamet'"

Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl Mevlid Kandili temasını 'Peygamberimiz; İman ve İstikamet' olarak belirlediğini söyleyen Türkmen, "Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığımız, Mevlid Kandili temasını 'Peygamberimiz; İman ve İstikamet' olarak belirledi. Bu tema çerçevesinde inşallah 26 Eylül'de gündüz saat 14.30'da hanımlara yönelik bir program olacak. Eğitim Hizmetleri Genel Müdürümüz Sedide Akbulut hocamız gelecek hanımlarla buluşacak. Hanımlara Rebiülevvel ayını, 'Peygamberimiz; İman ve İstikamet' konusunu anlatacak. Yine aynı akşam inşallah Şakir Nuhoğlu Camisinde Mevlid Kandili Programı icra edeceğiz. Ayın 30'unda da Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız Burhan İşleyen hocamız da bize teşrif edecek ve yine inşallah bugün çerçevesinde hem halkımıza yönelik hem görevlilerimize yönelik programlar yapacağız. Tabi burada her Müslüman'ın duyarlı olması ve Peygamber Efendimizi (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir kere daha okuması gerekir. Önemli olan bu. Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatını güzel bir şekilde okuyup O'nu örnek alarak insanlara örnek bir hayat yaşamanın gayreti içerisinde olmamız gerekiyor. Bütün gayemiz Peygamber Efendimizi (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sevmek ve insanlara sevdirmektir. O'nu örnek alacak bir hayat yaşamaktır. O'nun hayat düsturlarını hayatımıza aktarmaya çalışmaktır. Rabbim inşallah bizleri muvaffak eyler." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.