Referandumla ilgili kamplaşma oluşturulmak isteniyor

Referandumla ilgili kamplaşma oluşturulmak isteniyor

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, parti çalışmaları için geldiği Adana'da yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi.

Adana’da basın toplantısı düzenleyen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, referandumla ilgili değerlendirmesinde "Evetçiler ve Hayırcılar" şeklinde kamplaşma oluşturularak toplum içerisine düşmanlık tohumları ekilmek istendiği uyarısında bulundu.

Parti çalışmaları için Adana'ya gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bir araya geldiği basın mensuplarına gündemi değerlendirdi.

Anayasa referandumundan OHAL'e birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Yapıcıoğlu, referandumla ilgili "Evetçiler ve Hayırcılar" olarak kamplaşma oluşturulmak istendiği uyarısında bulundu. Yapıcıoğlu, bu tür kamplaştırma fitnesine gelinmemesi gerektiğini kaydetti.

Dış gündemle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yapıcıoğlu, ABD Başkanı Trump'ın Müslümanlara karşı tavrını eleştirdi. Batı'nın son dönemde yapmış olduğu uygulamaların, açıkça İslam düşmanlığına evrildiğini ifade eden Yapıcıoğlu, Müslümanların ümmet şuuruyla bir araya gelerek bu hesapları bozması gerektiğini söyledi.

İlk olarak anayasa değişikliği konusunda görüşlerini basınla paylaşan Yapıcıoğlu, şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye'nin gündeminde referandum var. Referandumla ilgili olarak bir kamplaşma oluşturulmak isteniyor. Evetçiler ve hayırcılar olarak halkımız ayrıştırılmak isteniyor. Referandumda anayasa değişikliğine evet diyeceğini açıklayan herkesi sanki aynı gerekçelerle evet diyormuş gibi ya da hayır diyecek herkesi aynı sebep ve gerekçelerle hayır diyecekmiş gibi kamplaştırmak isteyenler var. Her bir tarafta bulunan kişilerin karşısındakini ihanet ve vatan hainliği ile suçlama gibi bir aşırılığa kaçtığını gözlemliyoruz maalesef. Anayasa değişikliğinde yaklaşık 50 milyon oy kullanılacak, hangi seçenek öne çıkarsa çıksın, anayasa teklifi kabul edilsin ya da edilmesin, neticede belki seçmenin yarıya yakını bir tarafta bir yarısı da diğer tarafta yer alacak. Varsayalım ki evet veya hayır oranları yüzde 60 olsun yine karşı tarafta yüzde 40'lık bir kitle olacak. Eğer hayır oyu verecek olanlar evet oyu verecekleri ihanetle suçlarlarsa, çoğunluk evet derse bir ülkedeki insanların çoğunluğunun hain olduğunu kabul etmek nasıl mümkün olacak."

"Herkesin referandumda çıkacak sonuca saygı duyması gerekir"

"Biz buradan sorumluluk duygusu taşıyan ve sorumluluk makamında olan herkese şu çağrıyı yapıyoruz." diyerek siyasilere seslenen Yapıcıoğlu, "Neticede anayasal bir kural olarak 330 ile 367 arasında bir oy ile bu anayasa değişikliği Meclisten geçtiğine göre zorunlu olarak bu anayasa değişikliği referanduma götürülecek ve netice olarak halka sorulacaktır. Halk kararını verecek, bu yüzde 50 artı bir mi olur, yüzde 99 mu olur, hiç fark etmez. Anayasal kural gereği geçerli oyların yarıdan fazlası hangi tarafta olursa ona göre bu anayasa değişikliği kabul edilmiş veya edilmemiş olacak. Elli milyon seçmenden elli milyonu, elli milyon farklı gerekçe ile bu değişikliğe evet ya da hayır diyebilir. Herkesin fikirlere ve referandumda çıkacak sonuca saygı duyması gerekir." ifadelerini kullandı.

"Hiç kimse yarın utanacağı bir kelimeyi ağzından kaçırmamalıdır"

Referandum sürecinin düşmanlık üretme noktasına getirilmemesi gerektiğini dile getiren Yapıcıoğlu, "Dışarıdan bu kadar saldırı olurken, içeride bu kadar fay hatları harekete geçirilmeye çalışılırken farklılıklarımız ya da eskiden yaşanan bazı acı olaylar bu kadar çok kaşınırken bir de 'evetçiler ve hayırcılar' diye keskin bir şekilde bölünüp birbirimizi ihanetle suçlamanın hiçbirimize faydası yok. Hiç kimse yarın utanacağı bir kelimeyi ağzından kaçırmamalıdır." dedi.

"Darbe anayasası halen duruyor, en azından ruhu temel direkleri olarak ayaktadır"

HÜDA PAR'ın anayasa değişikliği konusundaki görüşlerini de paylaşan Yapıcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim bu konuda incelemelerimiz devam ediyor. Başta 21 madde olarak komisyona sunulan değişiklik teklifi Meclisten 18 madde olarak geçti. Buna göre Anayasa'nın 21 maddesi yürürlükten kaldırılıyor, 40'a yakın maddesinde irili ufaklı değişiklik yapılıyor, bugüne kadar 82 Anayasa'sında yapılmış en kapsamlı değişiklik söz konusu. Ancak bize göre yapılan bu değişiklik yetersizdir. Zira biz başından bu yana söylüyoruz ve kamuoyu da buna şahittir. 2011 seçimlerden bu yana hem Mecliste gurubu bulunan 4 parti hem de Meclis dışındaki muhalefet partilerinin büyük bir çoğunluğu tamamen yeni bir anayasa konusunda millete söz verdiler ama maalesef bu bir türlü gerçekleşemedi. Halen 1980 askeri darbesinin ürünü olan 1982 darbe anayasası, en azından ruhu, temel direkleri olarak ayaktadır ve bu darbe anayasası değiştirilememiştir."

"HÜDA PAR olarak referandumda ne diyeceğimizi çok yakında açıklayacağız"

Getirilen değişiklik teklifinde iyiye doğru atılmış adımların da mevcut olduğunu ifade eden Yapıcıoğlu, "Anayasa değişikliği yapılan maddelerde desteklediğimiz, destekleyeceğimiz, hatta parti programımızda önerdiğimiz bazı olumlu değişiklikler vardır. Ama beğenmediğimiz, yanlış bulduğumuz bazı hususlar da vardır. Biz bütün bunları parti içerisinde arkadaşlarımızla tartışıp değerlendiriyoruz. Sonuçta öyle inanıyorum ki çok uzak olmayan bir zamanda HÜDA PAR olarak kesin kararımızı aldıktan sonra basın aracılığıyla kamuoyuyla da paylaşacağız." dedi.

"OHAL'de referandum yapılması önünde bir engel yok"

Yürürlükte olan OHAL konusuna da değinen Yapıcıoğlu, "Bir OHAL süreci söz konusu. Ancak bu, vatandaşın hayatını çok zorlaştıran, değiştiren nitelikteki bir OHAL değil. OHAL'de seçim yapılır mı? Yapılır elbette. Peki, OHAL'in seçime etkisi olur mu? Ona da evet. Lakin birilerinin dediği gibi 'OHAL şartlarında seçim yapılmaz, yapılırsa sonuçlar üzerinde çok büyük bir etkisi olur' düşüncesine biz katılmıyoruz. OHAL'in şartları devam ederse OHAL de devam edecektir. Bizim dileğimiz OHAL'e sebebiyet veren şartların bir an önce ortadan kalkması ve memleketin normale dönmesidir. Ama OHAL var diye seçimlerin ertelenmesi de ayrı bir sıkıntıdır. Belki OHAL'in ortaya çıkartabileceği en olumsuz etkilerden bir tanesi seçimlerin ertelenmesidir. Nitekim bunun olumsuz etkisini bazı ülkelerde görüyoruz. Daha önce memleketimizde OHAL varken seçimler hep yapıldı. Seçimler hiç ertelenmedi. Ben öyle inanıyorum ki yine seçimler yapılacaktır. Ama referandumda bizim sahaya inip inmeme ile ilgili parti olarak bir kararımız yok. Evet, mi diyeceğiz hayır mı diyeceğiz konusunda halen istişarelerimiz sürüyor. Bu konuda kararımızı aldıktan sonra nasıl bir çalışma yapacağımızı kamuoyuyla ayrıca paylaşacağız." şeklinde konuştu.

"Siyasi partiler kanununa da el atılmalı"

Mevcut siyasi partiler kanununu hakkında da değerlendirmede bulunan Yapıcıoğlu, bu kanunun meclis dışındaki siyasi partilerin aleyhine işlediği eleştirisinde bulunarak, şunları söyledi:

"Yüzde 10'luk seçim barajı, pek çok seçmeni, 'oyum boşa gider' düşüncesiyle kendi partisine değil de ona en yakın gördüğü partiye oy vermeye sevk ediyor. Birçok seçmen bu düşünceyle ikinci üçüncü derecede kendisine en yakın gördüğü partiye yönlendiriyor, bu bir hakikat. Diliyoruz ki bu anayasa değişikliğinden sonra siyasi partiler kanununa da bir el atılır."

"HÜDA PAR bir tabela partisi değildir"

YSK'nın açıkladığı Türkiye'de seçimlere katılma yeterliliğine sahip 9 partinin arasında HÜDA PAR'ın da olduğu konusunda konuşan Yapıcıoğlu, "HÜDA PAR bir tabela partisi değildir. Partimizi kurmamızın üzerinden birkaç ay geçmesinin ardından teşkilatlanmamızı bir seçime girecek kadar yaptık. 2012 yılının sonunda kurduğumuz partimiz, 15 ay sonra yapılan ilk belediye seçimlerine parti olarak katılmıştır. Milletvekilli genel seçimlerinde yine parti olarak katılma hakkı olan partilerden bir tanesiydi, halen de bu özelliğimiz devam ediyor. Bir önceki seçimlere katılma hakkı olan parti sayısı 27 iken bu sayı 9'a düşmüştür. HÜDA PAR teşkilatlarıyla halkın içerisinde siyasi çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. İnşallah memleketimizin düzlüğe çıkması için projelerini kamuoyuyla, siyaset dünyasıyla paylaşmaya devam edecektir." dedi.

"HÜDA PAR tüm Türkiye için yükselen bir değerdir"

HÜDA PAR ile ilgili bir soru üzerine Yapıcıoğlu, "Ben öyle inanıyorum ki sadece memleketin bir-iki bölgesinde değil, memleketin dört bir tarafında HÜDA PAR yükselen bir değerdir. İnşallah önümüzdeki seçimlerde bu fark net bir şekilde görülecektir. Bizim gayemiz memleketin her tarafında siyaset yapmak, memleketin bütün sorunlarıyla ilgilenmek. Hatta Türkiye sınırları dışında ümmetin bütün sorunlarıyla ilgilendiğimizi bizi takip eden tüm kamuoyu yakinen bilmektedir." şeklinde konuştu. Yapıcıoğlu HÜDA PAR olarak memleketimiz ve insanlık için reçetelerinin olduğunu ve bunu siyaseten paylaşmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

"ABD'nin son dönemdeki uygulamaları, açıkça İslam düşmanlığına evrilmiştir"

ABD Başkanı Trump'ın açıklamalarını eleştirerek konuşmasını sürdüren Yapıcıoğlu, "Amerika'nın son dönemde yapmış olduğu uygulamalar, açıkça İslam düşmanlığına evrilmiştir. Sadece ABD değil Avrupa'nın pek çok ülkesinde İslam'a tahammülsüzlük, Müslümanlara düşmanlık ve onları tamamen ötekileştiren uygulamalar maalesef hız kazanmıştır. Bunun en büyük sebebi; onlar bu kadar bizi, din kardeşlerimizi horlayıp dışlıyorken, bizim onları kendimize dost ve Allah'ın bizlere kardeş olarak tayin ettiği kişileri de düşman olarak bellememiz, birbirimizle çekişip didinmemizdir. Eğer bizler millet ve ümmet olarak diğer İslam ülkelerinde yaşayan kardeşlerimizle gerçekten birlik olabilirsek, kardeş olduğumuz şuurunu yeniden kuşanırsak, ben öyle inanıyorum ki bize düşmanlık edenler hesaplarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaklardır. Bu şuurun bütün memlekete yayılmasını diliyoruz. Aramızda her ne sorun varsa ne farklılıklar varsa biz bu sorunlarımızın tamamını oturup medenice tartışarak, konuşarak halledebiliriz. En azından halletme yoluna sokabiliriz. Bir çatışma ve kin sebebi olmaktan çıkartabiliriz." diye belirtti.

Kanada'da bir camideki Müslümanlara karşı yapılan saldırıyı lanetleyen Yapıcıoğlu, Batı dünyasında Haçlı zihniyetinin yeniden hortladığına işaret ederek, "Artık buna İslamofobi denemez, bu düpedüz İslam düşmanlığıdır. Düşmanlık, fiili saldırılara dönüşmüştür." dedi.

İLKHA











Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.