Rehabilitasyon merkezleri kepenk kapatmamak için devletten destek bekliyor

Rehabilitasyon merkezleri kepenk kapatmamak için devletten destek bekliyor

Bursa'da 3 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahibi Abidin Gökhan, sadece devlet desteğiyle ayakta duran eğitim kurumlarının, Covid-19 sürecinde kepenk kapatmaması için devletin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında okulların kapatılmasıyla birlikte özel eğitim kurumları da kapatıldı. Özel eğitime ihtiyaç duyan engelli çocuklara eğitim veren ve sadece devletin verdiği ödenekle çalışan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, bu süreçte kapalı kaldıkları ve devletten herhangi bir destek alamadıkları için kapanma riski ile karşı karşıyalar.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde engelli bireylere yönelik hizmet veren 3 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahibi Abidin Gökhan, Coronavirus sürecinde yaşadıkları sıkıntıları İLKHA muhabirine anlattı.

Bu süreçte özel eğitime ihtiyaç duyan ve eğitim almadıklarında gerileme yaşayan çocuklarla birlikte kurumlarının da olumsuz etkilendiğini hatırlatan Gökhan, bu tür işletmelerde çalışan birçok personelin kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadıklarını, kurum sahiplerinin hem personel maaşları hem de kiralarını ödeyemediklerini söyledi.

 

"Öğretmenlerin uzun uğraşları sonucunda eğittikleri çocuklarda tekrar gerileme yaşanmasından korkuyoruz"

Covid-19 sürecinde ülkelerin, sektörlerin ciddi anlamda etkilendiklerini belirten Gökhan, "Bu süreçte ilgili sektör ve ülkeler hem ekonomik hem de eğitim anlamında birçok yönden ciddi anlamda etkilendiler. Bizler de 'Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri' olarak iki yönden etkilendik. Öğrencilerimiz özel ilgi gerektiren öğrenciler. Bu süreçte ciddi anlamda etkilendiler. Bu tür öğrencilerde derslere ara verildiğinde gerileme çok kolay oluyor. Bu süreçte uzun bir ara verildiği için öğretmenlerin uzun uğraşları sonucunda eğittikleri çocuklarda tekrar gerileme yaşanmasından korkuyoruz." dedi.

"Birçok kurum sahibi, personel maaşları ve kiralarını ödeyemiyor"

Gökhan, "Bu süreç kimsenin elinde değil. Yalnızca o çocuklar için tedirginiz. İşin ekonomik boyutu da var. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri bu süreçten ciddi anlamda etkilendiler. Çünkü bu kurumlar devlet ödeneğine bağlı olarak çalışıyorlar. Çalışma sistemimizde, eğitimini verdiğimiz ayın ödeneğini sonraki ay içerisinde alıyoruz. Bu şu anlama geliyor. Devletin verdiği destek haricinde hiçbir gelir kaynağımız yok. Bu süre içerisinde birçok kurum sahibi arkadaşımız yatırım yaptı, eğitim materyalleri aldı ve ona göre bir ödenek tablosu oluşturdular. Bu süreçte aldıklarının hiçbirisini ödeme imkânları yok. Birçok kurum sahibi ile konuştuğumuzda kiraları başta olmak üzere personellerine de ödeme yapamadıklarını söylüyorlar. Bu süreçte batma ile karşı karşıya kaldıklarını söylüyorlar." diye konuştu.

"Her bir kurum, ciddi ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya"

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri'nin şu dönemde ciddi ekonomik sıkıntıda olduğunu ve birçok çalışanına kısa çalışma ödeneği çıkmadığını hatırlatan Gökhan, "Her birisinin kirası 10 bin liradan aşağı değil. Şimdiye kadar 3 kira verildi. Bu da her bir kurum için 30 bin lira demek. Çoğu kurumun bunu karşılama gücü yok. Her ay başa baş giden kurumlar olduğu için toparlanmaları zor olacak. Tabi sadece giderlerimiz bunlar değil. Kredi çeken arkadaşlarımızın başlı başına sorunları var. Birçoğu aldıkları kredileri, aldıkları araç taksitlerini ödeyemeyecek. Birçok personelimize kısa çalışma ödeneği çıkmadı. Kısa çalışma ödeneği çıkmayan personel, 17 Nisan itibarıyla ücretsiz izne ayrıldı. Bu süreye kadar kurum sahipleri çalışanlarına destek olmak zorundaydılar. Her bir kurum ciddi ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya." şeklinde konuştu.

"Bu süreç biraz daha uzarsa, birçok kurum kapanacak"

Gökhan, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Zor zamanlardan geçtiğimizi biliyoruz. Özel eğitim alanının ne kadar hassas bir alan olduğunu da biliyoruz. Maalesef devlet bu noktada bize herhangi bir yardımda bulunmadı. Allah muhafaza bu kurumlar kapanırsa, bu çocukları tekrar toparlamak zor olacak. Onun için devlet yetkililerinin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerini ekonomik olarak rahatlatacak tedbirler alması gerekir. Bu süreç biraz daha uzarsa, üzülerek belirtmeliyim ki birçok kurum kapanacak ve bu çocuklar eğitimden mahrum olacaklar. İnşallah tez zamanda ülke olarak, dünya olarak bu virüs belasından kurtuluruz. Allah hepimizi muhafaza etsin."


Rehabilitasyon merkezleri kepenk kapatmamak için devletten destek bekliyor

Rehabilitasyon merkezleri kepenk kapatmamak için devletten destek bekliyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.