Ruhani: "ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmekten başka bir seçeneği yok"

Ruhani: "ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmekten başka bir seçeneği yok"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişlerinin ülkeden çıkarılmayacağını dile getirerek, "Nükleer programımızın denetimsiz olmasını istemiyoruz" dedi.

İran’ın nükleer programında değinen Cumhurbaşkanı Ruhani, “Daha önce de defalarca söylediğimiz gibi, İran’ın savunma programında nükleer silahlar dahil Kitle imha silahına yer yok ve olmayacak. Bu düzenin kesin kararıdır ve İran, nükleer silaha sahip olmak ve onu kullanmak istemiyor” dedi.

Ruhani, İran’ın gizli nükleer faaliyetler yapmak istemediğini belirterek, “Bu, İran’ın kesin kararıdır. İster Avrupa ister ABD ya da BM olsun kararımız değişmeyecek.” ifadesini kullandı.

Ruhani nükleer anlaşma hakkında, “Nükleer anlaşma İran ve 6 ülkenin yaptığı çabaların sonucudur ve kolayca yapılan bir anlaşma değil. 2003’de müzakerelere başladık ve 2013’de halkın oyuyla etkileşime girdik. Bu müzakereler sonucu 2015’de anlaşmaya vardık. Dolayısıyla imzaladığımız şey değişemez” ifadelerinde bulundu.

Ruhani ABD’de iktidara gelen ve İran üzerindeki azami baskı politikasının yanlış olduğunu ve işe yaramadığını defalarca dile getiren demokratların nükleer anlaşmaya dönmekten başka bir seçeneği olmadığını ifade etti.

İran Meclisi’nin çıkardığı yaptırımlarla stratejik mücadele yasasına dikkati çeken Ruhani, “Hükümetin bu yasa hakkındaki görüşüne bakılmaksızın, bunu uygulayacağız” dedi.

Ruhani, “Yasanın 6. maddesine dayanarak 23 Şubat’ta NPT kapsamında 2016’dan bu yana gönüllü olarak uygulanan Ek Protokol’ünden ayrılacağız ve ajansla koruma tedbirleri alanında çalışacağız. Eğer bu yapılırsa bir sorun olmayacak” şeklinde konuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişlerinin ülkeden çıkarılmayacağını dile getiren Ruhani, “UAEA Başkanı Tahran'a gelip görüşmek isterse kabul edeceğiz. Nükleer programımızın denetimsiz olmasını istemiyoruz." diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler