Ruhani: İstersek yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirme de yapabiliriz

Ruhani: İstersek yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirme de yapabiliriz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Daha önce de uranyum zenginleştirme işlemini yüzde 60’a çıkarabilirdik. Bugün istersek yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirme yapabiliriz." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün Viyana'da yapılan nükleer görüşmelerine ilişkin, "Diplomatik heyetimiz şu anda Viyana'da çalışıyor. Düşmanın kanun önünde ne zaman boyun eğeceği önemli değil, ancak ABD ve anlaşmada kalan diğer ülkeler için BMGK’nin 2231 sayılı kararı ve İran nükleer anlaşmasına geri dönmekten başka yol olmadığından eminiz. Onlar bunu yaparsa biz de doğrulama testi yaptıktan sonra hemen anlaşmadaki taahhütlerimize geri döneceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, İran'ın attığı son nükleer adımına dair, "İran’ın yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirmeye başlayacağını açıklamasından sonra ABD ve Avrupa’nın büyük endişe duyması ve bazılarının yüzde 60'ı yüzde 90 olarak yorumlaması doğru değildir." ifadelerini kullandı.

Ruhani, şunları kaydetti:

"Daha önce de uranyum zenginleştirme işlemini yüzde 60’a çıkarabilirdik. Bugün istersek yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirme yapabiliriz. Biz nükleer bomba peşinde değiliz, yeni nükleer bomba üreten sizsiniz. Suçlamalar size yöneliktir. İran hükümeti ve halkı hakkında konuşamazsınız.

Anlaşmadaki yükümlülüklerinize döndüğünüz gün, biz de hemen taahhütlerimize geri döneceğiz ve nükleer anlaşmaya göre İran uranyumu yalnızca yüzde 3,67 oranına kadar zenginleştirecek. Aynı zamanda son uranyum zenginleştirme kararımızı da askıya alırız, yani tüm taahhütlerimize geri döneceğiz."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler