Ruslara Kök Söktüren Örnek Bir Komutandı

Ruslara Kök Söktüren Örnek Bir Komutandı

Şamil Basayev, İslam Ümmetine örnek teşkil eden yiğit bir komutan olarak hafızalardaki yerini koruyor.

Doğruhaber Gazetesi / Dış Haberler Servisi

Sovyetlerin yıkılışından sonra bağımsızlıktan yana tercihini kullanan Çeçenistan, 1994 yılında Rus işgaline uğradı. Çeçenler, 1994-1996 yılları arasında Ruslara karşı bağımsızlık mücadelesi vererek vatanlarını kahramanca savundular. Rusları bozguna uğratarak vatanlarından kovdular. Çeçen halkı Birinci Rus-Çeçen savaşında efsanevi liderleri Cevher Dudayev`i şehit verdiler. Çeçenistan Bağımsızlık mücadelesi, İmam Şamil’in mücadelesinden 150 yıl sonra yeni bir Şamil doğuruyordu.

Çeçen Cihadının Efsanevi komutanlarından Şamil Basayev, 14 Ocak 1965’de Çeçenistan’ın Vedeno Bölgesi’nin, Vedeno köyünde doğdu. 1987 yılında, Moskova’da mühendislik eğitimine başladı. Öğrencilik hayatını Rusya”da tamamladı. Daha sonra ticaret hayatına atılan Basayev, bir süre Rusya’da ticaretle uğraştı. Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde başlayan bağımsızlık hareketlerine destek verdi ve Abhazya’da, Ruslara karşı özgürlük mücadelesine girişen kardeşlerinin yanında mücadeleye katıldı. Buradan Karabağ’a geçen Şamil Basayev burada da bir süre Azeriler ile birlikte Ermeni Zulmüne karşı savaştı.

DÜNYA, ONU İLK KEZ UÇAK KAÇIRMAKLA DUYDU

Dünya, onun adını ilk defa Çeçenistan’da yaşananları dünyaya duyurmak için bir Rus yolcu uçağını kaçırarak, Ankara’ya indirdiğinde duydu. 1992 yılında Cahar Dudayev’in emri ile Abhazya’ya gönderilen Çeçen birliklerin komutanı iken, Abhazya’nın Gürcü işgalinden kurtulmasında birinci derecede etkili olan Kafkas Halkları Konfederasyonu (KHK) birliklerinin komutanlığına getirildi.

ÜSTÜN ZEKÂSI VE İZZETLİ DURUŞU İLE RUSLARA KORKU SALDI

Abhazya’nın ardından Çeçenistan’a dönerek burada Afganistan cihadına katılarak, o dönemde eğitilmiş gençlerden müteşekkil bir silahlı güç kurdu. Cahar Dudayev’in Çeçenistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, muhalefete geçen Rus yanlısı silahlı birliklerin dağıtılmasında etkili oldu. 1994 yılı aralık ayında Rusların Çeçenistan’ı işgal etmesiyle Çeçen komutanların en önemlilerinden biri haline geldi. Savaş alanındaki üstün zekâsı ve izzetli duruşu ile Ruslara korku saldı. Düzenlediği birçok operasyonla Rus devletini boyun eğmeye zorlayan Şamil Basayev, aynı dönemlerde Rus İstihbaratı tarafından arananlar listesinin en başına kondu. 1995 yılı başında, Rus savaş uçakları Şamil’in Vedeno’daki evini bombalayarak ailesinden 11 kişiyi kadın, çocuk demeden şehid ettiler.

Basayev, bütün bunlara karşılık davasından vazgeçmedi. Savaşın içinde zaman zaman Rusları dehşete düşüren eylemler planladı. İnguşetya Operasyonu, Moskova tiyatro baskını, Beslan okul baskını vs. Şamil Basyev`in üstlendiği olaylar oldu.

ALLAH`IN RIZASINI ARAYAN ÖRNEK BİR MÜSLÜMANDI

Dudayev, Yandarbiyev, Mashadov ve Sadullayev gibi dört devlet başkanının ardarda şehit olmasının yanında kendisinin hayatta kalması, Basayev için işbirlikçi ajan gibi suçlamaların yapılmasına bile sebep oldu. Basayev, bildiği yoldan hiç taviz  vermeden Ruslara karşı mücadeleye devam etti.

Şamil Basayev üstün zekası, tavizsiz tutumu ve güzel ahlakı ile bilinen bir şahsiyetti. Onu tanıyanlar fikir birliği edercesine onun için ‘makam ve şöhrette gözü olmayan ve sadece Allah’ın rızasını arayan örnek bir Müslümandı’ diye tarif ediyorlar. Dünya Müslümanlarının ve Çeçen halkının ona olan eşsiz sevgisi de kendisinin güzel hasletlerinin doğal yansımasıydı.

HAYATINI İSLAM DAVASINA ADADI

Çeçen Cihadının başladığı yıllardan beri hayatını İslam davasına adayan Basayev, kendisini geliştirmiş bir şahsiyetti. Sürekli zikir ile meşgul olmasının yanı sıra, Allah’a olan tevekkülü ile de bütün mücahidlere örnek oldu. Gerek hayatı, gerek mücadelesi ve gerekse de şehadeti ile İslam Ümmetine örneklik teşkil eden yiğit Komutan Şamil Basayev, 9 Temmuz 2006 Pazar günü, İnguşetya”da bir köy yakınlarında bindiği aracın infilak etmesi sonucu, Rabbine kavuştu. Şamil Basayev kendisinden sonra, bayrağını taşıyacak nesillerin gözünde bir kahraman olarak anımsanacağı gibi İmam Şamil, Cahar Dudayev gibi özgürlüğe giden, yolumuzu aydınlatan birer meşale olacaktır.

Yüz elli sene sonra Şeyh Şamil`in adını yeniden dirilten Şamil Basayev`in adı asırlar sonra şüphesiz başka Şamiller tarafından doldurulacaktır. Bağımsız Kafkasya idealinin yalnız ve garip savaşçıları, dünya onların savaşını anlayamasa da onlar savaşa devam edeceklerdir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.