Rusya, Covid-19 aşısında iddialı ama istifalar da gecikmedi

Rusya, Covid-19 aşısında iddialı ama istifalar da gecikmedi

​Rusya Sağlık Bakanı Murashko, Covid-19 aşısının preklinik/klinik araştırmalarına ilişkin verilerin önümüzdeki günlerde yayınlanacağını duyurdu. Öte yandan Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu üyelerinden Profesör Alexander Chucalin istifa etti.

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, verdiği demeçte klinik deneylerin devam edeceğini vurgulayarak "Rus aşısının eleştirisi büyük ölçüde daha fazla araştırma verisine ihtiyaç duyulmasından kaynaklanıyor. Aşının, altı ürünün piyasaya sürüldüğü bir platformda piyasaya sürüldüğünü herkes bilmiyor " ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz salı günü Rusya Sağlık Bakanlığı, "Rusya Doğrudan Yatırım Fonu" ile ortaklaşa geliştirilen "Gamali Aşı Merkezi" tarafından geliştirilen Covid-19 ile enfekte olmayı önleyen dünyadaki ilk aşıyı tescil ettirmişti.

Rusya Sağlık Bakanı, daha önce de Corona'ya karşı aşı kampanyasının tamamen gönüllü olacağını, Rus aşısının somut ve güvenilir bir bilimsel zemine dayandığını ve klinik testlerde etkinliğini kanıtladığını ifade etmişti.

Öte yandan, istifalar da gelmeye başladı. Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu'nun önemli üyelerinden Profesör Alexander Chucalin, Aşı konusunda etik kuralların ihlal edildiğini, aşının bütün kontrolleri tamamlanmadan onaylandığını ve onayın iptali için başvurduğu bütün yolların kapatıldığını belirterek istifa etti.

Rusya'nın en ünlü virologlarından olan Chepurnov ise söz konusu aşının Coronavirusu daha çok yayacağını savundu.

Uzman bilim insanına göre aşılarda yer alan bazı antikorlar, virüsü artırarak daha da güçlenmesine sebep olabilir. Chepurnov, Covid-19 için bunun büyük bir tehdit oluşturabileceğini, aşı üzerinde daha fazla çalışma yapılmadan uygulanmasının Coronavirusu azaltmak yerine daha da yayabileceği tehlikesine işaret etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.