Rusya Devlet Duması ABD ile varılan START-3 antlaşmasını onayladı

Rusya Devlet Duması ABD ile varılan START-3 antlaşmasını onayladı

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, süresi 5 Şubat 2021'de sona erecek Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Antlaşması'nı (START-3), 5 Şubat 2026'ya kadar uzatılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Nükleer alandaki tek mevcut antlaşma olma özelliği taşıyan START-3'ün 5 Şubat 2026'ya kadar uzatılmasını öngören yasa tasarısının Duma milletvekilleri tarafından onaylanarak kabul edildiği bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden'ın telefon görüşmesinin ardından Putin'in START-3'ün 5 yıl süreyle uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'ya sunduğu açıklanmıştı.

Bundan sonraki aşama, antlaşmanın Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyinin onayına sunulması olacak.

Nükleer alanda yürürlükte bulunan tek antlaşma: START-3

Rusya ile ABD'nin daha önce mutabık kaldığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) yenilenmeyip resmen yürürlükten kalkmasının ardından geçerliliğini koruyan tek nükleer antlaşma START-3 antlaşmasıdır.

START-3 antlaşması, 8 Nisan 2010'da dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanmıştı.

ABD ile Rusya arasında varılan START-3 anlaşması, her iki tarafın da konuşlu durumdaki nükleer savaş başlıklarının sayısını Soğuk Savaş dönemindekinin aşağısında tutmalarını öngörüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler