Rusya Suriye'de Kalıcı Birlik Oluşturmaya Başladı

Rusya Suriye'de Kalıcı Birlik Oluşturmaya Başladı

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayının ardından Suriye'deki Tartus ve Hmeymim üslerinde kalıcı yapı ve ekibin oluşturulmaya başlandığı açıklandı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus askerlerinin Suriye'deki iki askeri üste kalıcı olarak yerleşmeye başladığını açıkladı.

Şoygu, Suriye'nin Tartus ve Hmeymim kentlerinde kalacak daimi Rus birliklerini oluşturmaya başladıklarını söyledi.

Suriye'deki iç savaşın yedinci yılını doldurmasına aylar kala, Rusya'nın ülkede kurduğu hava savunma üssü uydudan görüntülenmişti.

Akdeniz kıyısındaki Tartus ile iç kesimlerdeki Hama arasında yer alan ve ay başında görüntülenen Masyaf'taki üste, radarlar ve silahlar bulunuyor.

Rus savaş gemilerinin Suriye limanlarına girişi, kayıt olması ve askeri teçhizatın nakliyesi sürecini düzenleyen anlaşma Rusya'ya nükleer donanımlılar dâhil olmak üzere 11 gemiyi aynı anda Tartus'ta bulundurma imkânı sağlıyor.

Üssün genişletilmesi çalışmalarının yılda 3 milyar 200 milyon rubleye (yaklaşık 55.5 milyon dolar) mal olacağı tahmin ediliyor. Anlaşmanın 49 yıllık olduğu ve sürenin dolmasının ardından 25'er yıllık zaman dilimleri için otomatik olarak uzatılabileceği belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Aralık'ta Suriye'deki birliklerin önemli bir bölümünün geri çekilmesi talimatını vermişti. Hmeymim ve Tartus'taki üslerin dışında Rusya'nın Suriye'de üç tane de askeri polis taburu kalıcı olarak görev yapacak.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis'te yaptığı açıklamada, "Suriye konusuna gelince, tekrarlamak istemiyorum, fakat Suriye'de Rus birliklerinin geniş çaplı kullanılmasına gerek kalmadı. Hala iki askeri üssümüz bulunuyor. Gerek kalırsa, Suriye'de mücadeleye devam ederiz" dedi.

Putin, "Fakat, tekrar ediyorum, bu zamana kadar olduğu gibi geniş çaplı kullanıma gerek yok. Bu yüzden birliklerimizi geri çektik." ifadesini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.