Rusya: Suriyeli Kürtler Cenevre'ye bağımsız katılmalı

Rusya: Suriyeli Kürtler Cenevre'ye bağımsız katılmalı

Rusya, Suriyeli Kürtlerin Cenevre'ye ayrı bir grup olarak katılması gerektiğini savundu

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de Kürtler ile PYD'nin başını çektiği Kürt grupların Cenevre'de yapılması planlanan ikinci konferansa katılması gerektiğini açıkladı.

Yazılı olarak açıklamada Kürtlerin ayrı bir grup olarak konferansa katılmak istemelerinin tefrikacılık olarak değerlendirilmemesi gerektiği, aksine bu durumun Kürtlerin birleşik bir ülkede birlikte yaşama isteğini gösterdiğini kaydedildi. Rusya'nın Suriye Kürtlerinin bu isteğini anladığı belirtildi.

Rusya'nın Cenevre konferansına ilişkin açıklamaları, Suriye'de çatışmaların durdurulmasına ilişkin uluslararası alanda çabaların arttığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz hafta içinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD'li meslektaşı John Kerry arasında, Cenevre Konferansı ile ilgili çok sayıda telefon görüşmesi gerçekleşti. 26 Temmuz tarihinde de New York'ta BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesi gayrıresmi bir toplantıda Cenevre konferansını tartıştı.

LAVROV: EL NUSRA'NIN SALDIRILARI CENEVRE KONFERANSININ ÖNEMİNİ ARTTIRDI

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, El Nusra Cephesinin Kürtlere dönük yaptığı iddia edilen saldırıların Cenevre'deki 2. Uluslararası konferansın önemini artırdığını savundu.

Rusya ve İtalya dışişleri ve savunma bakanları arasında yapılan görüşmenin ardından basın toplantısında konuşan Lavrov, 2. Cenevre konferansının geciktirilmesinin Suriye'de siviller arasında kayıpların artmasına yol açacağını iddia etti. Lavrov, Suriye resmi hükümetinin konferansa önşart olmadan heyet göndermeyi kabul ettiğini söyledi.

Öte yandan İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, görüşmede Suriye ihtilafından çıkışın askeri değil, diplomatik olması gerektiğinin kaydedildiğini aktardı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.