Rusya ve Ukrayna'dan esir takası

Rusya ve Ukrayna'dan esir takası

Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen takas süreci çerçevesinde her iki taraftan 35 mahkum serbest bırakıldı.

Rusya İnsan Hakları Sorumlu Yetkilisi Tatyana Moskalkova, Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen takas süreci çerçevesinde her iki taraftan da 35 mahkumun serbest bırakıldığını ve bugün ülkelerine geri döndüğünü açıkladı.

Moskalkova, takas sürecinin zorlu geçtiğini ama bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa olduğunu söyledi.

Serbers bırakılanlar arasında 24 Ukraynalı denizci, bir gazeteci, bir belgesel yapımcısı ve 2014 yılında vurularak düşürülen Malezya Havayolları uçağıyla ilgili açılan soruşturmada bağlantılı kişiler arasında yer alan Vladimir Tsemakh da var.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy de esirleri karşılayanlar arasındaydı. Zelenskiy ikinci bir esir değişiminin de yakın zamanda olabileceğini aktardı.

Ukrayna'da 2014 yılında başlayan protestoların çatışmalara dönüşmesinin ardından Rusya, Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ilhak etmişti. O tarihten bu yana iki ülke arasında ilişkilerde tansiyon yüksek seyrediyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yaşanan çatışmalarda bugüne kadar 13 bin kişi öldü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Provokasyonlara ve zorluklara rağmen süreç gerçekleşti. Çok önemli bir adım. Sorunların derinleştirilmesine yönelik değil çözümüne yönelik bu tavır muhakkak desteklenmeli. Siyasi irade ve sistemli özenli çalışmalar meyvesini veriyor. Ukrayna’nın başına gelen her kötü şeyden Rusya’nın suçlanması alışkanlığı geçmişte kalmalı. Sürekli Rusya karşıtı söylem kullanılması, iç siyasi ve ekonomik sorunların çözümüne yakınlaştırmaz." ifadelerine yer verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise takasın memnuniyet verici bir olay olduğunu belirterek, "Hepimiz ilk adımı attık, bana kalırsa çok zor oldu. İlerisinde ne yapacağımızı bildiğimize eminim. Tüm mahkumların iadesi konusuna daha da yakınlaşacağız." dedi.

Zelenskiy, Minsk süreci kapsamında Donbass’taki güçlerin iki aşamada ayrılması için müzakerelere devam edeceğini de kaydetti.

Zelenskiy, bu adımın Donbass’taki savaşın bitmesi için ilk adım olduğunu belirterek "Bu korkunç savaşı bitirmek için tüm adımları atmalıyız." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili yazılı ise şu ifadelere yer verdi:

"Bu adımın Temas Grubu ve Normandiya formatı kapsamındaki çalışmalar için olumlu bir zemin oluşturmasını umuyoruz. Takas, Rusya ve Ukrayna devlet başkanları Vladimir Putin ve Vladimir Zelenskiy aralarında varılan anlaşmaların uygulanması sonucu gerçekleşti. Öncekilerin aksine, yeni Zelenskiy yönetimi aklıselim bir yaklaşım ve uzlaşmaya istekli olduğunu gösterdi."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler