Rusya, Washington ile nükleer antlaşmayı uzatma konusunda karamsar

Rusya, Washington ile nükleer antlaşmayı uzatma konusunda karamsar

​Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın şubat ayında sona erecek olan Washington ile nükleer cephaneliğin azaltılması için "Yeni Start" antlaşmasını genişletme şansı hakkındaki karamsarlığını dile getirdi.

Lavrov, Çarşamba günü 3 Rus radyo istasyonuna verdiği röportajda, 2011'de imzalanan antlaşmayı genişletmek için "şahsen herhangi bir ufuk görmediğini" belirterek bu konuyu Amerikan tarafıyla müzakere eden Rus yetkililerin de bu düşünceyi paylaştığını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Moskova'nın antlaşmanın uzatılmasına ilişkin görüşmelerden çekilmeyeceğini vurgulayarak "Sadece son uyarılara dayanarak diyaloğun yapılmasına izin verilmediğini açıklığa kavuşturmak istiyoruz" dedi.

Lavrov, Rusya'nın güncellenmiş antlaşma bağlamında 5 tür modern silahtan 2'sini entegre etmeye hazır olduğunu ifade ederek mevcut haliyle anlaşmanın ICBM'leri ve denizaltılardan ve stratejik bombardıman uçaklarından fırlatılan füzeleri etkilediğine dikkati çekti.

ABD'nin ve Rusya'nın nükleer cephanelerini geçici olarak dondurması yönündeki Amerikan önerisine yorum yapan Lavrov, "ABD antlaşmaya taktik nükleer silahları dahil etmek istiyorsa önce bu füzeleri Avrupa'dan çekmelidir" dedi.

Washington'un orta ve kısa menzilli nükleer füzeleri ortadan kaldırmak için antlaşmadan tek taraflı çekilmesi ve açık hava antlaşmasının ardından stratejik cephaneliğin azaltılması alanında Rusya ile ABD arasında "Yeni Start/Yeni Başlangıç" antlaşması, hâlâ yürürlükte olan son antlaşma niteliği taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.