Sabah ezanı okunduğu sırada bir şey yiyip-içmek orucu bozar mı?

Sabah ezanı okunduğu sırada bir şey yiyip-içmek orucu bozar mı?

Fetva Kurulu, ezanın okunmasıyla birlikte yeme-içmenin bırakılması gerektiğini, bırakmayıp devam eden kimsenin orucunun bozulacağını belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Sabah ezanı okunduğu sırada bir şey yiyip-içmek orucu bozar mı?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"İmsak vaktinin girmesiyle birlikte oruç başlamış olur. Bu vakit her ne kadar ezanla ilan edilse de takvimlerdeki imsak vakti esas alınmalıdır. Ezanın okunmasıyla birlikte yeme-içmenin bırakılması gerekir. Bırakmayıp devam eden kimsenin orucu bozulur. Bazı ülkelerde sabah namazında adet haline gelmiş çift ezan sistemi bulunmaktadır, bu durumda ikinci ezan esas alınır. Aynı uygulama Efendimiz (aleyhissalâtu vesselam) zamanında da mevcuttu. Abdullah Bin Ümmü Mektûm, Ramazan'da ezan okur, sahurun bittiğini insanlara bildirirdi. Bununla ilgili Hazreti Peygamber şöyle buyurmaktadır: Bilâl ezanı gece okuyor. İbn Ümmü Mektûm ezan okuyuncaya kadar yiyip içiniz (Buhârî, Ezân 12, No: 620).

Yine bazı ülkelerde ihtiyaten sabah ezanı birkaç dakika erken okunmaktadır. Kesin olarak bilindiği takdirde bu yerlerde yaşayanların, ezan okunduğu esnada yiyip-içmeleri oruca zarar vermez. Fakat ihtiyatı elden bırakmamak gerekir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler