SAĞ-ÇEV Başkanı Güneş: “Batman’da PET çekimi eksikliği ivedilikle giderilmeli”

SAĞ-ÇEV Başkanı Güneş: “Batman’da PET çekimi eksikliği ivedilikle giderilmeli”

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, gelişmiş onkolojik görüntüleme yöntemi olan Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) cihazının Batman’da olmamasının büyük eksiklik olduğunu belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Kanser vakalarının kentte ciddi anlamda bir artış gösterdiğini belirten Güneş, hastaların tedavi sürecinde kullanılan Pozitron Emisyon Tomografisi’nin nüfusu 600 bini aşan Batman gibi bir ilde olmamasının büyük mağduriyet oluşturduğunu söyledi.

İldeki sağlık kuruluşlarında PET-CT cihazının bulunmaması nedeniyle kanser hastalarının en yakın şehir olan Diyarbakır’a gitmek zorunda kaldığını ifade eden Güneş, bunun hastalar için mağduriyetin yanında büyük sağlık sıkıntısı oluşturduğuna dikkat çekti.

PET Çekimi eksikliğinin bir an önce giderilmesi gerektiğini dile getiren Güneş, Sağlık Bakanlığının hastaların sesine kulak vermesi gerektiğini ifade etti.

Güneş, “PET-CT, pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografinin birleşiminden oluşan bir görüntüleme cihazıdır. Vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3 boyutlu görüntüsünü verir. Onkoloji (kanser) alanında tümörün saptanması, tümör yayılım derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlanması, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğunu belirleme amacıyla PET-CT kullanılıyor.” dedi.

“Hastaların hayatı tehlikeye atılmaktadır”

PET-CT cihazının Batman’da olmamasının hastaların hayatını büyük oranda etkilediğini vurgulayan Güneş, “Veryansın ettiğimiz konu şudur ki, erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığın da, böylesi önemli bir cihazın ilimiz olan yoğun nüfuslu Batman'da bulunmayışıdır. Erken tanı ile tedavi süreci de hızlanırken Batman'da bulunan onkoloji hastaları maalesef PET-CT bulunduran en yakın şehir olan Diyarbakır'a gitmektedir. Kaybedilen zaman, yorgunluktan ötürü hem tanı hem tedavi süreci uzamakta, hastaların hayatı kanserden daha fazla tehlikeye atılmaktadır.”

“Hem hasta hem de aileler kötü etkilenmekte”

Yetkililere çağrıda bulunan Güneş, konuşmasına şöyle devam etti: “Ayrıca maddi sıkıntı çeken hastalarının bu evrede farklı bir şehre sürekli gidip gelmesi aileleri zor durumda bıraktığı gibi hastayı da psikolojik olarak kötü etkilemektedir. Çevre iller olan Siirt, Bitlis, Şırnak ve ilçelerindeki hastaların da tedavi için geldikleri şehrimizde, hasta sayısı daha da fazla olmasına rağmen hâlâ cihaza erişim sağlayamamak, Batman için önemli bir eksiktir. Bakanlığımızın bu çağrımıza kulak vermelerini ve bu mağduriyetin hastaları daha da fazla kötü etkilemeden giderilmesini istemekteyiz.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler