Sağlam: "Elektrik ve doğalgaz fiyatları gözden geçirilmeli"

Sağlam: "Elektrik ve doğalgaz fiyatları gözden geçirilmeli"

​2019 yılında elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek orandaki zamların halkın belini büktüğüne dikkat çeken HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı haftalık iç gündem değerlendirmesinde; elektrik ve doğalgaz fiyatları ile BİSAV Vakfı'nın Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmesi konularını ele aldı.

Sağlam, Bilim ve Sanat Vakfı yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Şehir Üniversitesinin devrinde yaşanan yöntemin BİSAV için tekrar söz konusu olması üzüntü vericidir." dedi.

"Elektrik ve doğalgaz fiyatları gözden geçirilmeli"

Elektrik ve doğalgaz faturalarının vatandaşın belini büktüğünü söyleyen Sağlam, "2019 yılı içerisinde hem elektriğe hem doğalgaza çok yüksek oranlarda yapılan zamların tesiri, tüketimin arttığı kış aylarında kendini göstererek vatandaşın adeta belini büktü. Geçen yıla oranla neredeyse iki kat yükselen bu faturalar nedeniyle insanların çığlığı yükselmeye başladı. İşsizliğin zirve yaptığı bu süreçte ekonomi yönetiminin toplumun çığlığını duymazdan gelmesi kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum değildir." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanının "elektriğe yapılan zam azdır bile" şeklindeki ifadesini hatırlatan Sağlam, "Halkın derdinden ve üretim sektörünün yaşadığı sıkıntılardan ne kadar habersiz olduğunu ortaya koymaktadır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nın verilerine göre 2019'un ilk 9 ayında 710 bin abonenin doğalgazı kesilmiştir. Kışın en şiddetli bir şekilde yaşandığı bu günlerde doğalgaz ve elektrik faturalarını ödeyemeyen vatandaşlar konusu, gündemin birinci sırasını işgal ederken ve ekonomi yönetiminin yaşanılan bu sıkıntıları gündemine alarak fiyatları gözden geçirmesi beklenirken faturaları taksitlendirme yolunu tercih ederek toplumu tekrar bankalara yönlendirmesi trajikomik bir durumdur." ifadelerini kullandı.

"Hükümet vatandaşın feryadını duymak zorundadır"

Dar gelirli vatandaşlara elektrik ve doğalgazda indirime gidilmesi çağrısında bulunan Sağlam, "Asgari ücrette yapılan artışın, sadece doğalgaz faturalarına bindirilen bu ekstra yük ile eritilerek tekrar geri alındığı bir mantıkla ekonominin düzlüğe çıkması mümkün değildir. Hükümet vatandaşın feryadını duymak zorundadır. Özellikle düşük ve orta gelir düzeyindeki halk kesiminin bütçesini zorlayan elektrik ve doğalgazda indirime gidilmelidir. İstihdamı artırmak için enerji maliyetleri sanayi için de makul düzeylere çekilmelidir." şeklinde konuştu.

BİSAV Vakfı'nın Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmesi

Aralık ayında Şehir Üniversitesi'nin, garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi'ne devredilmesinin ardından Şehir Üniversitesi'nin kurucu vakfı olan BİSAV'ın da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmesinin tartışmalara neden olduğunu belirten Sağlam, "Hükümete yakın kaynaklar meseleyi "Teknik ve hukuki" gerekçelerle izah etmeye çalıştı." dedi.

"İlmi ve akademik merkezler, özgün bir statüye kavuşturulmalı"

Sağlam, son olarak şunları söyledi:

"İlmi ve akademik merkezlerin özgün bir statüye kavuşturulması, Türkiye'nin henüz başaramadığı ancak başarmak zorunda olduğu önemli bir konudur. Şehir Üniversitesi'nin devrinde yaşanan yöntemin BİSAV için tekrar söz konusu olması üzüntü vericidir. Üniversiteler, diğer ilim merkezleri ile bilim ve teknoloji kurumlarının özgünlüğünün korunması, siyasi gündemler ve konjonktürel gelişmelerden uzak tutulması; toplumun ihtiyaç duyduğu ilmi ve bilimsel ikbal için şarttır."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler