Sağlam: "Mülteci kampları büyük risk altında!"

Sağlam: "Mülteci kampları büyük risk altında!"

Coronavirus'ten dolayı hayatları risk altında olan milyonlarca mültecinin olduğuna dikkatleri çeken HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "Mülteci kamplarındaki şartların iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır" dedi.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı haftalık dış gündem değerlendirmesinde "Salgın hastalıkla mücadelede mülteciler" başlığına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Mültecilerin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu hatırlatan Sağlam, "Dünya üzerinde yaklaşık 70 bin insanın yaşamını yitirmesine sebep olan Covid-19 salgını, sağlık sistemleri gelişmiş ülkeleri de olumsuz etkilemiş, vakaların kontrol altına alınması henüz mümkün olamamıştır. Hızla yayılan salgın hastalığın hijyen ve sağlık imkanlarından mahrum mülteciler üzerindeki etkisi çok daha yıkıcı olacaktır. UNICEF yaptığı açıklamada salgın hastalığın mülteci kampları, kabul ve idari gözetim merkezlerinde yayılmasının ciddi sonuçlar oluşturacağını belirterek, hastalığa karşı alınan tedbirlerin de yardım faaliyetlerini baltalamaması çağrısında bulundu." dedi.

"Milyonlarca sığınmacının hayatı risk altındadır"

Mültecilerin zorlu hayat şartları ile baş başa kaldığına dikkat çeken Sağlam, "Hastalığa karşı sosyal mesafenin korunması, hijyenin arttırılması gibi tedbirlerin, kalabalık ve suya erişimin kısıtlı olduğu kamp ve kabul merkezlerinde uygulanması mümkün değildir. Birçok ülke hastalığın yayılmasını önlemek adına sınırları kapattığı için yardım faaliyetleri de kısıtlanmış, binlerce kişi zorlu hayat şartları ile baş başa kalmıştır.  Gıda ve sağlık hizmetlerinin sıkıntılı olduğu kamp alanlarında milyonlarca sığınmacının hayatı risk altındadır." diye belirtti.

"Mültecilerin şartlarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır"

Mülteciler için çağrıda bulunan Sağlam, "Salgına karşı küresel bir mücadele başlatılmalı ve mültecilerin şartlarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Öncelikli olarak kamp alanlarında güvenli barınaklar oluşturulmalıdır. Yeterli gıda ve hijyen malzemesi tedarik edilerek kamptakilerin sağlık ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaları sağlanmalıdır. Salgının kamp alanlarına yayılması halinde, küresel etkisi artarak devam edecek ve can kayıplarının önüne geçmek mümkün olamayacaktır." ifadelerini kullandı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.