​Sağlam'dan İslam Kalkınma Bankasına Lübnan çağrısı

​Sağlam'dan İslam Kalkınma Bankasına Lübnan çağrısı

Lübnan’daki protesto gösterilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "İslam Kalkınma Bankası Lübnan’daki kaosun sona ermesi için sorumluluk almalı, ülkeye gerekli ekonomik destek sağlanmalıdır." dedi.

Dış gündem değerlendirmesinde Lübnan’daki protesto gösterilerine dikkat çeken HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam ayrıca, siyonist işgal rejiminin tehditleri ve Mısır zindanlarındaki zulümler gibi gündemin öne çıkan konularını da değindi.

Lübnandaki protesto gösterileri

Lübnan'ın, iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşadığını belirten Sağlam, buna siyasi belirsizlik ve sorumluluk almaktan kaçan siyasiler de eklenince halkın sokaklara indiğini hatırlattı.

Ancak işsizlik, hayat pahalılığı ve barışçıl gösterilere yönelik sert müdahalelerin, göstericileri provoke ederek durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çeken Sağlam, "Kaosu fırsata dönüştüren Fransa, güvenlik güçlerinin gösterilere yönelik sert müdahalesinde de rol sahibidir. Uluslararası Af Örgütü, yayınladığı raporda barışçıl gösterilere yönelik müdahalenin Fransız silahlarıyla gerçekleştiğini açıkladı. Ekonomik buhranda olan Lübnan’a mali yardımda bulunmayan ama rekor düzeyde askeri destekte bulunan Fransa’nın niyeti ortadadır." dedi.

"İslam Kalkınma Bankası Lübnandaki kaosun sona ermesi için sorumluluk almalı"

İslam Kalkınma Bankasına çağrıda bulunan Sağlam, "Lübnan’daki kaosun sona ermesi için; siyasi anlaşmazlık sebebiyle kurulamayan hükümetin bir an önce kurulması ve ekonomik toparlanmaya yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekir. İstikrar için ihtiyaç duyulan destek Fransa’dan değil bölge ülkelerinden talep edilmelidir. İslam Kalkınma Bankası Lübnan’daki kaosun sona ermesi için sorumluluk almalı, ülkeye gerekli ekonomik destek sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Siyonist işgal rejiminin tehditleri

Siyonist işgal rejiminin, bölge ülkelerine yönelik tehditlerini arttırdığına dikkat çeken Sağlam, "ABD’nin İran ile nükleer anlaşmaya dönmesinden endişe eden siyonistler, orduya İran’a müdahale için hazır olması talimatı vermekte, bununla birlikte Lübnan’ı yakınında roket tespit edilen sivil yapıları vurmakla tehdit etmektedir. Tüm dünyanın gözü önünde yaptığı haydutluklara rağmen uluslararası kuruluşlardan ses çıkmamakta, İslam ülkelerindeki halktan kopuk yöneticiler ise Siyonist rejimle  ‘normalleşme’ çalışmalarına devam etmektedir." dedi.

İslam dünyasının işgal rejimine karşı tek olması gerektiğinin altını çizen Sağlam, "İşgal rejimi Filistin halkına yönelik zulüm ve işgalleri yetmezmiş gibi çıkarlarına hizmet etmeyen ülkeleri tehdit etme noktasına gelmiştir. Bazı İslam ülkelerinin başındaki iş birlikçi yönetimler normalleşme adı altında işgal rejimine adeta haydutluk ruhsatı vermektedir. Müslüman kamuoyu sivil hedefleri vurmakla tehdit eden işgal rejiminin haydutluğuna karşı tek ses olmalı, iş birlikçi yönetimlerin bölgeyi işgal rejimine teslim etmesinin önüne geçmelidir. Aksi takdirde işgal ve yıkım Filistin ile sınırlı kalmayacak, tüm bölgeye yayılacaktır." ifadelerini kullandı.

Mısır zindanlarındaki zulümler

Mısır zindanlarındaki zulümlere dikkatleri çeken Sağlam, "Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimine son veren devrimin 10. yıldönümü münasebetiyle Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayımladı. Açıklamada yıllardır keyfi bir şekilde cezaevlerinde tutulan insan hakları savunucuları ve aktivistlerin serbest bırakılması için başlatılan kampanyaya destek çağrısında bulunuldu. Mısır halkının lider ve önderleri, âlim ve akademisyenleri yıllardan beri keyfi bir şekilde zindanlarda tutulmaktadır. İhvan’ın Genel Mürşidi Muhammed Mehdi Akif, Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi, Hürriyet ve Adalet Partisi’nin Genel Başkanı Prof. Dr. İsam El Iryan, kötü koşullardan dolayı cezaevinde vefat edenlerden sadece bir kaçıdır. Halen yaklaşık 60 bin kişi cezaevlerinde tutulmaya devam edilmektedir. Covid-19 salgını ve insanlık dışı uygulamalar nedeniyle tutukluların hayatları tehlikededir. Mısır zindanlarındaki insanlık dışı uygulamaların son bulması ve keyfi bir şekilde zindanlarda tutulanların hürriyetlerine kavuşması için BM İnsan Hakları Komisyonu ve diğer uluslararası kuruluşları göreve çağırıyoruz." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.