Sağlığa olumsuz etkisi olmayacak kızartma türü yok

Sağlığa olumsuz etkisi olmayacak kızartma türü yok

British Medical Journal'da yayınlanan bir çalışmaya göre, yağda kızartılmış yiyeceklerin sağlığa zararlı olduğu belirtildi.

British Medical Journal'da yayınlanan bir çalışmaya göre, hangi gıda türü olursa olsun kızartılan yiyecekler yüksek sıcaklıktaki yağda oluşan sağlığa zararlı transyağları emiyor ve vücuda aktarıyor. Kızartma süresi kısa dahi olsa besin ve vitamin değerlerinde ciddi bir düşüş yaşandığı ve açlık hissi giderilse de vücudun ihtiyaç duyduğu besin gereksiniminin giderilemediği kaydediliyor.

British Medical Journal tarafından yapılan araştırmada 20 yıllık veriler incelendi ve 50 ile 79 yaş arasında 107 bin kişinin sağlık durumlarına bakıldı. Bu kişilerden hala hayatta olanlarla 90'lı yıllardaki diyet alışkanlıklarına ilişkin anketler yapıldı ve 2017 yılına kadar olan sağlık raporları karşılaştırıldı.

Günde en az bir öğün kızartılmış yiyecek yediğini söyleyenlerin hiç kızartma tüketmeyenlere oranla erken ölüm riskinin yüzde 8 daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu kişilerin özellikle kardiyovasküler sorunlar yaşama riskinin de yüzde 8 daha yüksek olduğu belirlendi.

Araştırmada kızarmış tavuk ve balığın erken ölümlerde patates kızartması gibi diğer kızartmalardan daha etkili olduğu anlaşıldı. Özellikle restoranların tavuk ve balık yemeklerinde aynı yağı kızartma için tekrar tekrar kullanmasının bunda önemli rol oynadığı da belirtiliyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.