Sağlık Bakanlığı: Ramazan ayı sigarayı bırakmak için bir fırsat

Sağlık Bakanlığı: Ramazan ayı sigarayı bırakmak için bir fırsat

​Sağlık Bakanlığı, sigaranın Covid-19 salgınında daha fazla tehlike içerdiğine dikkat çekerek idrak ettiğimiz Ramazan ayı içerisinde sigarayı bırakmanın bir fırsat olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bilimsel çalışmaların;  sigara kullanan ve tütün dumanına maruz kalan kişilerin, kullanmayan ve sigara dumanına maruz kalmayanlara göre Covid-19’a yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu gösterdiği hatırlatıldı.

Sigara kullanımının, Ramazan ayında da son derece ciddi sağlık sorunlara sebep olabileceğine işaret edilen açıklamada, "Tüm gün sigara kullanılmamasının ardından, iftar sonrası üst üste sigara içilmesi ya da başka bir tütün ürünü kullanılması ile kandaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde ani yükselmeler oluyor. Bunun etkisiyle damarlarda daralma meydana geliyor ve organlara yeterli oksijenin taşınması zorlaşıyor. Bunun sonucu olarak da tansiyon yükselmesi, beyin kanaması ve inme riski artıyor. Ayrıca ani nikotin artışı, çarpıntıya sebep oluyor ve kalp krizi riskini artırıyor." denildi.

İftar ile sahur arasındaki kısa sürede, bir tam günde tüketilen tütün ürünü miktarının tüketilmesi halinde zararlı etkilerinin de katlanarak arttığına dikkat çekilen açıklamada, bu sebeplerle iftarla birlikte hemen tütün ürünü kullanımına başlamamak hatta Ramazan ayını bu bağımlılıktan kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirmek gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, tütün bağımlılığı ile mücadelede, tütün ürünlerinden ayrı kalınan süre ne kadar uzar ve sürekli hale gelirse tütün ürünlerine duyulan fiziksel ihtiyacın da o kadar azaldığı belirtilerek, "Ramazan ayı gibi özel günler, sigara kullananların kararlılığına ve iradesine olumlu katkı sağlıyor, bırakma sürecini kolaylaştırıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sigarayı bırakmak isteyenler için Sağlık Bakanlığı ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı Ramazan ayında da 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Danışma Hattında, sigara bırakma sürecini kolaylaştıracak bilişsel-davranışsal tedavilere ilişkin destek sağlanırken, sigara bırakma polikliniklerinde hekimlerimiz tarafından uygun hastalara ilaç tedavisi de başlanabiliyor. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar, vatandaşlarımızın hizmetine ücretsiz olarak sunuluyor.

Tütün ürünü kullanımı bırakıldığı andan itibaren oluşturduğu sağlık riskleri azalıyor ve vücutta olumlu bir değişim başlıyor. Bu nedenle sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanan vatandaşlarımıza Ramazan ayını fırsat bilerek Sağlık Bakanlığının da desteğiyle sigarayı bırakmaya davet ediyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler