Sahte paralara dikkat!

Sahte paralara dikkat!

Batman’ın Kozluk ilçesinde vatandaşlar, piyasaya sahte para süren kalpazanlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

Kalpazanların ilçe esnafına gidip 50, 100, 200 TL’lik sahte paralarla az bir miktar alışveriş yaparak esnafları dolandırmaya çalıştıkları belirtildi. Esnafları dolandırmaya çalışan kalpazanlar yakalandıklarında ise, sahte paraları kendilerinin de fark etmediklerini belirtiyorlar. Yetkililer ise piyasaya sürülen sahte paralara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

Peki, sahte para nasıl anlaşılır?

Sahte paranın el ve göz yardımıyla çözülebileceğini belirten yetkililer, “Öncelikle dikkat etmemiz gerekir. Paradaki hologramın orjinaline uygun olup olmadığını, parayı paralel bir şekilde dalgalandırarak bunu rahatça anlayabilirsiniz. Sonraki adımda ise, gizli gölge resminin (Atatürk resmi) orjinal olup olmadığını anlamak, bunu da parayı beyaz bir ışığa doğru kaldırarak ya da güneşe doğru kaldırarak orjinalliğini test edebilirsiniz. Yapmanız gereken başka bir test ise, paranın gizli şerididir. Bunu da yine ışığa tutarak kontrol etmeniz mümkün olmaktadır.

 

Paranın Atatürk resminin bulunduğu ön yüzüne dikkat edilmesi gerekiyor. Gerçek parada Atatürk resminin sağındaki hologram paranın miktarını belirten rakamın altında kalıyor. Sahte parada ise hologram, rakamın üzerine basılabiliyor. Paranın 2 yüzündeki bütünleyici rakam da sahte parada yapılamıyor. Ayrıca sahte parada renkler daha cansız ve kağıt kalitesi daha düşük oluyor.’’ açıklamasında bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.