Salgın dönemi ruhsal yönden en çok çocukları etkiledi

Salgın dönemi ruhsal yönden en çok çocukları etkiledi

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sebahattin Çelik, kısıtlama nedeniyle eve kapanmak zorunda kalan çocukların aktiviteden uzak kalmaları nedeniyle ruhsal olarak etkilendiklerini, gelecekte de bunun yansımalarının olabileceğini belirtti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgını, yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da günlük yaşantılarını etkiledi.

Salgın sürecinde enfeksiyon riskine karşı evden çıkmaları kısıtlanan çocuklar ve gençler özellikle psikolojik anlamda çeşitli sorunlar yaşamaya başladı.

Günlük yaşam alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalan çocuklar ve gençler ruhsal olarak etkileniyor.

Bölgede yaklaşık 3 milyon hastaya hizmet veren Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde görevli çocuk ruh sağlığı uzmanları, salgın sürecinde etkilenen çocuklara yönelik bilgilendirmelerde bulunuyor.

Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sebahattin Çelik, çocuk ruh hastalıkları konusunda 6 uzmanla bölgeye hizmet veren tek merkez olduklarını belirtti.

"Çocuklar ruhsal olarak salgından çok etkilendi"

Coronavirus salgınında yetişkin yaş gruplarıyla birlikte evde kalmak zorunda olan çocukların da etkilediğini ifade eden Başhekim Çelik, "Coronavirus salgınında çocuklarımız da etkilendi. Enfeksiyon kapan çocuklar da oldu ama bu yaş gruplarında hastalık hafif seyrediyor. Van'da ağır çocuk hastamız veya kaybettiğimiz hastamız olmadı. Ancak çocuklar cephenin gerisinde çok etkindi. Çocuklar evde kaldıkları, oyun oynayamadıkları, sosyal mesafe kurallarına uydukları için ve aileleriyle ilgili endişeleri olduğu için çok etkilendi. Çocuklar ruhsal olarak salgından çok etkilendi. Süreçten etkilenmeye de devam ediyorlar. Bu durum muhtemelen gelecekteki hayatlarını da etkileyecektir. Bu yüzden ailelerimizin bilgilenmesi lazım. Bu işin uzmanı arkadaşlarımız da buradadır. Ailelere çok değerli bilgiler veriyorlar. Çocukların ruhsal olarak rahatlamaları için yardımcı oluyorlar." diye konuştu.

"Ekran karşısında geçirilen sürenin artmış olması başka bir tehdit"

Salgının tüm bireylerin fiziksel ve ruh sağlığını olumsuz etkileyen travmatik bir durum olduğunun altını çizen Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Adem Işık ise, "Polikliniğime başvuran çocuklarda kaygı, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, öfke, sinirlilik, aşırı hareketlilik, ebeveyne bağımlılık, kardeş kıskançlığı gibi çeşitli davranış değişiklikleri, uykuyla, yeme ve eğitimle ilgili sorunlar, aşırı ekran maruziyeti, yetersiz fiziksel aktiviteye bağlı problemler yaşadıklarını görüyoruz. Coronavirus salgını sırasında çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürenin artmış olması da bu süreçte karşımıza çıkabilecek bir başka tehdittir. Pandemi sürecinde alınan önlemler sonucunda dijital hayata olan ilgi ve zorunluluk artmış, ekran başında geçirilen sürenin artması, ekranın sosyalleşme, eğlence ve oyun amaçlı artan kullanımı sonucunda sanal ortamda karşılaşılan riskler de pandemi döneminde bir hayli artmıştır. Pandemi sürecinde ekran kullanımının tamamen ortadan kaldırılması oldukça zor olsa da mümkün olduğu kadar sınırlanması, kontrol edilmesi, zararlı kullanımdan kaçınılması gerekmektedir." şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.