Samsat'ın daha yaşanılır bir yer olması için çaba sarf ediyoruz

Samsat'ın daha yaşanılır bir yer olması için çaba sarf ediyoruz

​2017 ve 2018'de 2 depremle sarsılan Samsat'ın daha iyi yaşanabilir bir hale gelmesi için çalıştıklarını dile getiren Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat, ilçenin son durumu hakkında bilgi verdi.

Adıyaman'ın Samsat ilçesi, 2 Mart 2017'de 5.5 ve 24 Nisan 2018'de ise 5.1 büyüklüğünde iki depremle sarsılmıştı.

Yaşanan depremlerde herhangi bir can kaybı yaşanmadı ancak yaklaşık 2 bin ev hasar gördü. Depremlerin ardından halen bazı vatandaşlar konteynerlerde yaşamlarını sürdürürken deprem konutların yapımı da sürüyor.

İlçedeki son durum hakkında İLKHA'ya konuşan Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat, 2 yılı aşkın bir süredir konteynerde yaşayan Samsatlıların kış gelmeden evlerine girmeleri için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Fırat "Samsat ilçemizde evler bitme aşamasında ufak ufak eksiklileri gideriliyor. Elektrik ve suyu çekilen evler taşınıyor. Konteynerden kurtuluyoruz. Kış gelmeden birinci etap deprem mağdurlarını inşallah evlerine yerleştireceğiz. Yolların dörtte üçü yapıldı. Belediye olarak çalışmalarımız devam ediyor. Amatör balıkçıların ve vatandaşların faydalanabileceği mesire alanı yapıyoruz su kenarında. İlçe merkezine yeni bir park yaptık. Taziye evinin temelini attık. Otogarın yapımı devam ediyor." dedi.

Samsat ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu ve ilçeye sulama imkânı getirildiğini dile getiren Fırat  "Tarım bölgesi olan Samsat'ta akla ilk gelen tütündür. Tütün alımları başladı. Firmalar bin 700 tona yakın tütün satın alacak Samsat'ta. Bu yıl sulama kanalları devreye girdi, sulama yapılmaya başlandı. Sulama geçen yıl da yapılmıştı fakat geciktiği için çiftçi pek inanmamıştı. Bu yıl çiftçimiz hazırlığını yapmıştı. Seneye sulama inşallah iki kat daha artacak. Sulama Samsat'ın kaderini değiştirecek bir projedir. Sabit maliyetleri olmayan bir proje olacak. Sadece kanallar yapılacak. Zaten Fırat'tan sular çekiliyor tekrar masraf yapmaya gerek yok. Ben hep iyi tarafından başladım ki karamsar olmadığımızı göstermek istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Samsat Baraj mağduru oldu"

GAP için ilçelerinin taşınmasına razı olduklarını ancak projeden faydalanamadıklarını belirten Fırat "Samsat'ımız 1988 yılında buradan yaklaşık 13 km ötedeyken Güneydoğu Anadolu Projesi için su altında kaldı. Bugün Atatürk barajının sulama kanalları Mardin'e kadar gidiyor. Kızıltepe ovasını suluyor yıllardır. Harran ovasını suluyor, Gaziantep'e verilecek bunun mağduru da Samsat oluyor. Ülkemizin faydasına ise olsun demiş büyüklerimiz. Yeni Samsat kuruldu yeni Samsat tam yerleşti derken malumunuz hiç beklemediğimiz 2017 Mart ayında deprem yaşadık. Samsat'ın o an ihalesi yapılıyor derken 2018'de bir deprem daha yaşandı. Çok şükür iki depremde de bir can kaybı yaşanmadı tesellimiz bu oldu. İhaleler oldu, yol, altyapı, evler derken geçen kış yağmurlar bayağı uzun sürdü; son 40-50 yılın yağmurlarıydı. Konteynırdaki insanlarımız sıkıntı çekti, mağdur oldu. İnşaatı yapan firmada gecikmeler yaşandı; normal diye düşünüyoruz. Tabi bunun bir izahatı yoktur. Bugün elektriğini, suyunu çeken vatandaşımız evlerine giriyor. Biz de onlara her türlü yardımı yapıyoruz. Bahçelerine toprak çekiyoruz. Bu son 3 haftadır gece gündüz demeden vatandaşlarımızın bahçelerindeki moloz yığınlarını görmemeleri adına büyük molozları atıyoruz." şeklinde konuştu.

"Okulları gezdik öğrencilerimiz sıkıntılarını dile getirdi"

Deprem sonrası mağduriyet yaşayan öğrencilerin durumlarını ihmal etmediklerini belirten Fırat "Bin 700 öğrencimizi giydirdik; ayakkabısından gömleğine, pantolonuna kadar. Geçen hafta okulları gezdik. Öğrencilerimiz sıkıntılarını dile getirdi. Sıkıntılarını not aldık, belediye olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız. İşimiz yavaşladığı zaman belediye başkanı sıfatıyla en azından bu yıl boyunca her sınıfa girmeyi düşünüyorum. Çocuklara bildiklerimizi anlatacağız. üniversiteye hazırlık yapan öğrencilere Adıyaman merkezde dershaneye gidip gelmeleri için bir minibüs ayarladık. Çocuklarımız gidip gelecek. Üniversiteyi kazanan öğrencilerimize yol ve oradaki ihtiyaçlarını gidermeleri adına cep harçlığı diye verdik. Kendilerine hayırlı uğurlu olsun, Allah utandırmasın. İlçemiz sıfırdan kuruluyor; A'dan Z'ye tüm sorunlarını giderme adına dört koldan çalışıyoruz. Deprem simülasyon tırını talep ettik. Sonuçta deprem hayatımızın bir parçası. Ülkemiz deprem kuşağındadır. Bunun nasıl aşılabileceğini öğreteceğiz. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüyle iletişime geçip gelip burada çocuklarımıza eğitim veriyor, gayet olumlu sonuçlar alıyoruz." dedi.

"Safvan Bin Muattal'ın temelinde bir yetki kargaşası vardı"

Yıllardır yapımı devam eden ama bir türlü bitirilemeyen Safvan bin Muattal Külliyesini de değinen Fırat, "Safvan Bin Muattal sahabemizin, öncelikle temelinde bir yetki kargaşası vardı. Yeri gelince Kâhta yeri gelince Adıyaman Valiliği sahiplenebiliyordu. Samsat Müftülüğü, Samsat Belediyesi herkes bir şekilde sahipleniyordu. Önemli günlerde herkes benimdir diyordu. Ama yıl sadece bir günden ibaret değildir. Yılın 364 günü Samsat Belediyesi olarak buranın her türlü temizlik, su ihtiyacını karşılamaya çalışırken son yapılan programlamayla herkes elinden geleni yapmaya çalışmaktadır. Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretleri sadece Samsat'ın değil ülkemizin önemli bir değeridir. Bizlerin maneviyatını arttırmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir inanç turizmi oluşmuştur. Bizler Samsat Belediyesi olarak şehir planlamacılarıyla görüşüyoruz, sahabe Safvan Bin Muattal mevkiini ilçe sınırlarında belediye yetkilerine dâhil etmeye çalışıyoruz. Oranın güvenliği temizliği ve hatta girişimcilerin desteğiyle fırın, restoran benzeri yerler yapacağız." ifadelerini kullandı.

Fırat, "Safvan bin Muattal Külliye'sinin inşaatı yavaş da olsa devam etmektedir. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla oranın onarımı Kültür ve turizm Bakanlığına devredildi. En hızlı şekilde yapılacak bizde oranın takipçisi olacağız. Gelen misafirlerimizi en temiz, en güzel şekilde ağırlayacağız." şeklinde konuştu.

"Samsat'ta iki deprem yaşandı bunu Türkiye'de bilenler çok azdır"

Samsat'ta yaşanan depremin ardından Adıyaman'ın diğer ilçelerinden ve Türkiye'nin diğer illerinden Samsat'ın yeteri kadar sahiplenilmediğini ve bunun üzücü bir durum olduğunu dile getiren Fırat "Sayın valimizle beraber Mardin ve Erzurum büyükşehir belediyelerinin başkanlarıyla görüştük. Erzurum büyükşehir belediye başkanı Samsat'a hayvan pazarı yaptırma ve ayrıca bir traktör hediye edeceği sözünü verdi. Ekonomimize katkısı olması için bir tespih ustası gönderecek. Bayanlarımız tespih yapımını öğrenerek aile ekonomisine destek olacaklar. Kendilerine buradan teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

"Adıyaman'daki kardeşlerimizden daha duyarlı olmalarını beklerdik"

Fırat, şunları söyledi: "Malumunuz Türkiye'de metfun olan iki sahabe bulunmaktadır. Bunlardan biri Safvan bin Muattal Hazretleri diğeri ise Eyüp El Ensari Hazretleridir. Bu nedene Eyüp Belediyesiyle kardeş belediyeciliğimiz var. Eyüp Belediyesi bize bir oyun parkı gönderdi. Kendilerine teşekkür ediyorum. Elimizden geldiğince kardeş belediyelerimize tek tek giderek derdimizi anlatacağız. Şu da bir gerçek ki Samsat'ta iki deprem yaşandı. Ama üzülerek söyleyeyim ki bunu Türkiye'de bilenler çok azdır. Kâhta'da, Besni'de ya da Adıyaman'daki kardeşlerimizden daha duyarlı olmalarını beklerdik. En azından bir sıcak çorbayla buraya gelerek biz buradayız sizi unutmadık diyebilirlerdi. Gelenlerden de gelmeyenlerden de Allah razı olsun. Bu gibi afetlerde bizler kardeş olarak birbirimize destek olmalıyız. Samsat mağdur ve sıkıntılı bir ilçeydi ama artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Her şey daha güzel olacak inşallah." 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.