Şanlıurfa Müftüsü Taştan: “Diyanet TV’den yayınlanacak programlardan istifade edelim”

Şanlıurfa Müftüsü Taştan: “Diyanet TV’den yayınlanacak programlardan istifade edelim”

Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan, bu yıl Kur’an derslerinin Diyanet TV üzerinden verileceğini belirterek bu derslerden yaşlısı, genci herkesin yararlanabileceğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl örgün eğitimin tatile girdiği dönemde cami ve Kur’an kurslarında açtığı “Yaz Kur’an Kursları”, yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle bu yıl uzaktan eğitim yöntemiyle başladı.

Diyanet TV’deki derslere herkesin katılarak istifade edebileceğini belirten Taştan, anne babaların da çocukları ile birlikte bu programları takip edebileceğini vurguladı.

Pandemi sürecinden dolayı topluca yapılan bazı ibadetlerin yapılamadığını belirten Taştan, bu musibetin bitmesi için dua edilmesi gerektiğini söyledi.

Diyanet TV üzerinden Kur’an dersi yanında Tevcid dersi ve dini bilgiler de verileceğini ifade eden Taştan, eğitimlerin konusunda uzman kişiler tarafından verileceğini sözlerine ekledi.

“Pandemi sürecinden sonraki normalleşme yanlış anlaşıldı”

Coronavirus’ten dolayı bazı ibadetlerin topluca yapılamadığını hatırlatan Taştan, “Malumunuz bütün dünya bir pandemi süreci yaşadı. Pandemi sürecinden sonra 29 Mayıs tarihinde yeni normalleşme başladı. Bu pandemi sürecinde beş vakit namazı evlerimizde kıldık, cuma namazı kılamadık, orucu bu sene biraz sönük yaşadık. Yeni normalleşme süreci ile birlikte 1 Haziran tarihinden itibaren Türkiye yeni bir evreye girdi. Yeni normalleşme bazı insanlar tarafında farklı anlaşıldı. Sanki pandemi sürecinden önceki normalleşme varmış gibi bir durum olarak anlaşıldı ama doğrusu bu değildir.” ifadelerini kullandı.

“Camilerde Kur’an dersi verilmesi pandemi sürecinde çok sıkıntılı olacaktı”

Pandemi sürecinden dolayı bu sene camilerde ve Kur’an kurslarında, Kur’an dersi verilemeyeceğini belirten Taştan, “Her yıl milyonlarca öğrenciye Kur'an’ı Kerim öğretmek için gayret ediyorduk. Camilerimiz ve Kur'an kurslarımız bu hizmeti veriyordu.  Yeni normalleşme sürecinde bunun camilerde mümkün olmayacağı kanaati, devletimizce benimsendi. Bizim uhdemize verilen öğrencilerimiz genel itibarıyla ilköğretim çağındaki çocuklarımızdır. Yani 8 ile 10 yaşından 15 yaşına kadar olan çocuklarımız, bizim uhdemizde olacak çocuklarımızdır. Bu çocuklarımıza maskeyi, mesafeyi ve hijyeni tam olarak uygulatamazdık ve uygulayamazdık.  Kaldı ki her bir camimizde ve Kur'an kursumuzda onlarca hatta yüzlerce öğrenci bir araya geliyor. Bu öğrencilerimiz hareketi seven, bazen kendi aralarında güreşen, mesafeyi unutan, maske takmakta zorlanan çocuklarımızdır. Dolayısıyla camilerde ve Kur'an kurslarında, Kur’an dersi verilmesi pandemi sürecinde birçok sıkıntının belki yeniden doğmasına sebep olacaktı.” şeklinde konuştu.

“Diyanet TV’den herkes istifade edebilecek”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Diyanet TV üzerinde Kur’an dersi vereceğini belirten Taştan, bu sürecin insanlara tanıtılması gerektiğinin altını çizdi.

Taştan, şunları söyledi:

“Devletimizin ve Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın aldığı kararla Kur'an-ı Kerimi Diyanet TV kanalıyla öğretme kararı aldık. Bunun bütün illerimizde uyguluyoruz. Bize düşen bu süreci insanlarımıza tanıtmaktır. Peki, ne yapacağız? 22 Haziran tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden kayıtlarımız başladı.  Vatandaşlarımız kayıtlarını yaptılar veya yapmayanlar yapabilirler.  Bu kayıt süreci bittikten sonra 29 Haziran itibarıyla Diyanet TV üzerinden sabah 09.30 ile 11.00 saatleri arası, öğleden sonra ise, 17.00 ile 18.30 saatleri arasında Diyanet TV üzerinden yayınlanan kurslarımız olacaktır. Kayıt yapan ve yapmayan büyük veya küçük herkes Diyanet TV’yi izlemek suretiyle bu kurstan istifade edebilecek.”

“Kur’an-ı Kerimi bilenler için Tecvid dersleri de olacak”

Diyanet TV’deki programın içeriği ile ilgili bilgi veren Taştan, “Sabahki yayında ‘Kur'an-ı Kerimi öğreniyorum’ ve ‘Dinimi öğreniyorum’ programı icra edilecek.  Öğleden sonra ise ‘Kur'an-ı okuyorum’ programıyla birlikte ‘Dinimi öğreniyorum’ ve ‘Kur'an-ı öğreniyorum’ programı ifa edilecek. Sabahki programın bir bölümünün tekrarıyla öğleden sonraki programda Kur’an’ı Kerim’i okumasını bilenler için Tecvid kurallarına öğrenme imkânı olacak. Bu sebeple sabah 09.30 ile 11.00 arası öğleden sonra da 17.00 ile 18.30 arasında kayıtlı kayıtsız, yaşlısı genci bütün Kur’an’ı Kerim öğrenmek isteyen kardeşlerimizi Diyanet TV’yi izlemeye davet ediyoruz. Çok güzel hocalarımız, güzel bir anlatımla bu programı ifa ediyorlar. Ayrıca programı kaçıran kardeşlerimiz içinde video barındırma sitesinden (Youtube) programın tekrarını indirip, izleyebilirler. Böyle bir imkânda sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Anne ve babalar çocukları ile birlikte programı takip etsinler”

Evdeki Kur’an dersleri ile ilgili anne ve babalara seslenen Taştan, şunları kaydetti:

“Bu konuda dikkat edilecek husus şudur; anne ve babalar çocuklarıyla birlikte imkânlar dâhilinde programlar başladığında TV’nin başına geçip, dersleri birlikte öğrensinler ve paylaşsınlar. Hem işin ciddiyetini çocuklarımızın kavraması bağlamında hem de onlarla birlikte bir şeyler öğrenme noktasında bize faydası olacaktır inşallah. Öğleden önceki ve sonraki programda ailelerin birlikte bu programı takip etmelerini talep ediyoruz. Program 6 hafta sürecektir. Yaklaşık 4,5 haftası Kurban Bayramı’ndan önce olacak. Kalan sürede bayramdan sonra devam edecektir. Bayramdan sonraki son 10 gün içerisinde sınava katılmak isteyenler Diyanet’in yayınlayacağı günde internet üzerinden sınava katılarak katılma veya başarı belgelerini almaları mümkün olacaktır.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.