Sarı gelinliğin yüzde 12,5’i Adana’da gerçekleştiriliyor

Sarı gelinliğin yüzde 12,5’i Adana’da gerçekleştiriliyor

Çukurova’nın bereketli topraklarında her yıl nisan ve mayıs aylarında ekilen ve bu yıl rekoltenin daha fazla olması beklenen ayçiçeğinde Türkiye, dünyada üretim sıralamasında altıncı sırada.

Bölge halkının sarı gelinlik diye tabir ettiği ayçiçeği üretiminin yüzde 12,5’i Adana’da gerçekleştirilirken, bu yılın daha bereketli olması beklenen ayçiçeği hasadında uzmanlar, ayçiçeği hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundular.

Ayçiçeği konusunda değerlendirmelerde bulunan Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yaklaşık 760 kuruluşundan birisi olduklarını ve her ilçede örgütlendiklerini belirterek üreticinin de kazanacağı politikaların izlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin ham yağı açığı olan bir ülke olduğunu belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da, ayçiçeği gibi yağ rekoltesi ve randımanı yüksek ürünlerinde ekim alanın gelişmesi yurt ekonomisi için önemli olduğunu söyledi.

Adana'da 2018 yılı içerisinde 520 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapılmışken, 2019 yılında 844 bin dekara yükseldiğini, 2018 yılında Adana’da 176 bin ton ayçiçeği hasat edilmişken, 2019 yılında 264 bin ton hasat edildiğini açıklayan Doğru, Adana’nın önemli konumda olduğunu aktardı.

"Tarım alanında dışa bağımlılıktan kurtulmak gerek"

Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu ancak tarım alanında dışa bağımlılıktan kurtulmak gerektiğini ifade eden Girmen, “Ülkemiz genelinde yaklaşık 750 bin dekar alanda ekim yapılırken, 2 milyon 100 bin tonluk üretime sahibiz.  Adana ise ülke üretiminin yüzde 12,5’sini bünyesinde bulunduruyor.” diye konuştu.

İthalat, ihracat, üretim ve üretici dörtgeninde planlama yapılması gerektiğini de vurgulayan Girmen, “Ayçiçeği kıraç bölgelerde ekim yapılan bir üründür. Kıraç alanlarda ve daha farklı kesimlerde uygun koşullarda üreticiye, ürettiği ürünün değerini kazandıracak politika izlenmelidir. Ayçiçeği konusunda yıl bazında 550 bin ile 750 bin dekar arasında üretim alanı var.” ifadelerinde bulundu.

"Bu şekilde ilerlemeye devam ederse, inanıyoruz ki toplam ayçiçeği ihtiyacımızın tamamını yerli üretimle karşılayabileceğiz"

Türkiye'de 7 buçuk milyon dekara yakın ayçiçeği ekimi yapıldığını ve toplamda 1,8 milyon ton ayçiçeği rekoltesi elde edildiğini ifade eden Doğru, “İthalatta ise yıllık 780 bin ton düzeyindedir. Ayçiçeği ekim alanları bu şekilde ilerlemeye devam ederse, inanıyoruz ki toplam ayçiçeği ihtiyacımızın tamamını yerli üretimle karşılayabileceğiz.” dedi.

Ülkemizde ki ilk ayçiçeği hasadının Adana’da yapıldığını da belirten Doğru, “Yine ayçiçeğinin fiyat piyasası Adana'da belirlenmektedir. Ova ve suluk yerlerde yapılan ekimlerde 450 kilograma kadar verim alınırken, kıraç ve dağlık yerlerde susuz yapılan ekimlerde ise 150 ile 300 kilogram arasında ayçiçeği elde edilmektedir.” diye konuştu.

Doğru konuşmasının sonunda ise, buğday ve arpaya ekim nöbeti yapılan bir ürün olduğu için ayçiçeği tarımı son yıllarda Adana için önemli hale geldiğini belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler