"Savaşın bitirilmesine yönelik çağrılar sevindiricidir"

"Savaşın bitirilmesine yönelik çağrılar sevindiricidir"

Konya İnanç Özgürlükleri Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında Suriye'deki savaşı bitirmeye yönelik çabaların sevindirici olduğu ifade edildi.

KONYA - Konya İnanç Özgürlükleri Platformu 324. hafta basın açıklamasında Suriye'de savaşın bitirilmesine yönelik çabalarına değindi.

Al-i İmran Suresi 102-103. Ayetlerinin mealiyle basın açıklamasına başlayan Platform Sözcüsü Mustafa Büyüksarıkulak Hz Hasan'ın tarihi misyonuna atıfta bulunarak şöyle konuştu: "Ümmetin Seyyidi, Peygamber ailesinin ilk goncası efendimiz Hz. Hasan iç karışıklığın ve kargaşanın olduğu bir dönemde hilafete geldi. Dökülen kanlar ve heder edilen mallar Müslümanların vicdanlarını kanatacak hale ulaşmıştı. Uğrunda savaş verilen maslahatlar, meydana gelen zararların gölgesinde kalmıştı. En büyük maslahatın mevcud olan bu zararın giderilmesi olduğunun bilinci ile hareket etti. Hz. Hasan Ümmetin kendisinin en büyük maslahat olduğunu ve bu maslahatı gerçekleştirecek tavır ve davranışların Ümmetin her bir ferdi için vacib olduğunun bilinci ile hareket etti."
İslam'ın ve Müslümanların maslahatlarını esas alan bir anlaşma metni ile siyasal kazanım ve öngörülerinden fedakârlıkta bulunup, hilafeti hem babasının hem de kendisinin savaştığı Muaviye'ye devretti. Bu anlaşma hem anlaşmadan önce Peygamberin dili ile övüldü hem de sonraki nesillerce takdir olundu. Bugün İslam Ümmetinin Peygamber'in (a.s) bu Seyyid torunun fedakârlık ve ferağatına ihtiyacı vardır."

"İslam Ümmetinin bugün içinde bulunduğu hal, tarafların elde etmek istedikleri maslahatları gölgede bırakacak bir mefsedete, zarara dönüşmüştür. Tarafların öngördükleri maslahatların doğruluğunu tartışmaksızın bir an önce bu kötü gidişatı bitirmeleri gerekmektedir." diyen Büyüksarıkulak, "Bilinmelidir ki; içtihadı hiç bir maslahat bu kadar kanın dökülmesine, bu kadar Muhacirin oluşmasına, bu kadar malın heder edilmesine ve asli düşmanlarımızın bu kadar sevindirilmesine sebep olamaz."ifadelerini kullandı.

Mevzubahis gerçeklerin Ümmetin değişik taraflarınca da görülebiliyor olmasının böyle bir barışa yönelik umutlarını artırdığını ifade eden Büyüksarıkulak "Eymen el-Zevahirinin Şiilerle savaşmayı red eden fetvasının ardından, Ali Sistani ve Mukteda Sadr'ın savaşın bitirilmesine yönelik çağrıları ve savaşın müsebbibi durumunda olan Esed ve Maliki'nin istifalarını talep etmeleri sevindiricidir.

Daha önceden Tufeyli ve Fadlallah'ın mezhepler üstü tutum ve davranışları da bu hususta takdire şayandır. Bu duruşun çoğalması mevcut halin bitirilmesi, kanın durdurulması için elzemdir." şeklinde konuştu.

Büyüksarıkulak yaptığı açıklamanın devamında "Mevcut durumdan rahatsız olan problemleri Ümmetin kanı dökülmeksizin çözmeyi arzulayan herkesi sesini yükseltmeye ve inisiyatif almaya davet ediyoruz. Unutmayalım ki dökülen her kan bizim evimizden bizim evimize akmaktadır. İfadelerine yer verdi.(İlyas Yavuz - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.