SDAM'dan "Yeni Dünya Düzeninde Çin Yayılmacılığı" raporu

SDAM'dan "Yeni Dünya Düzeninde Çin Yayılmacılığı" raporu

​Stratejik Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM) "Yeni Dünya Düzeninde Çin Yayılmacılığı: Tehditler ve Fırsatlar" başlıklı bir rapor yayımladı.

Yayımlanan raporda; Çin'in yeni dünya düzeninde yeni kimliğiyle kendine konum belirlemeye çalışması, Covid-19 salgını, ticaret savaşları ve ekonomik bunalımla diz çökertilen dünya devletleri, aşı ile küresel şirketlerin teknolojik kontrolü gibi konular ele alındı.

Tarih boyunca açlık, kıtlık, salgın hastalıklarla mücadelenin yanı sıra, hanedan savaşları ve dışarıdan gelen saldırılara karşı daima bir savunma halinde olan Çin'in, bugün ise yeni dünya düzeninde yeni kimliğiyle kendine konum belirlemeye çalıştığı aktarıldı.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

Tek kutuplu dünyanın her alanda sonuna yaklaşılırken Covid-19 salgını, ticaret savaşları ve ekonomik bunalımla diz çökertilen dünya devletleri, aşı bahanesiyle küresel şirketlerin teknolojik kontrolüne itilmektedir. Bu esnada ABD ise kendi içinde oluşan ve çatışmaya varan sokak gösterileri, salgın ve son dönemde içine girdiği ekonomik çıkmazda kontrolü tekrardan sağlamaya çalışmaktadır. Çin, tüm bunları fırsata çevirip dünyanın kılcal damarlarına sızarak büyümeye çalışmaktadır. Analizimizde, Çin'in gelişen ve büyüyen ekonomik ilişkileri, 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi, kendi içindeki ayrılıkları bastırma usulü ve bu çerçevede İslam coğrafyalarını bekleyen muhtemel tehlikeler ele alınmıştır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.