Şeker pancarı üreticileri fiyat ve hasattan memnun

Şeker pancarı üreticileri fiyat ve hasattan memnun

Muşlu şeker pancarı üreticileri, yaklaşık 40 bin dekar alanda ürettikleri şeker pancarının hem taban fiyatından hem de hasattan memnun kaldıklarını belirttiler.

Muş ekonomisine büyük katkı sunacak şeker pancarı hasadına başlandı. Yaklaşık 40 bin dönüm arazi üzerinde ekimi yapılan şeker pancarının hasadına başlayan çiftçiler, bu yılki mahsulün hem veriminden hem de kalitesinden memnun kaldıklarını söylediler.  

Şeker pancarı üretimindeki kotanın kaldırılmasının üretimi artırdığını dile getiren Muş’un Kıyık (Qızıltax) köyü çiftçilerinden Erdal Durmuş, şeker pancarı taban fiyatının üreticiyi memnun ettiğini belirtti.

Durmuş, “Yağmurdan dolayı ekimler biraz geç başladı. İlk ekim haşereler ve yağmurun olmayışı nedeniyle verimsiz geçti. İkinci ekimi ise 15 Haziran’da yaptık. Haşerelere karşı 3-4 defa ilaçlama yapıldı. Ortalama dönüm başı bin 500 TL masraf yapılıyor. Şeker taban fiyatından bu yıl çok memnunuz. Taban fiyatı 300 TL’den başlıyor. Ürünün kalitesi artıkça bu fiyatta artıyor. Serbest piyasada satıldığında daha düşük fiyatta gidiyor. Fakat şeker fabrikasının verdiği fiyat çok güzeldir.” dedi.

“Destek olursa daha çok üretim yapılır”

Hasattan memnun kaldıklarını belirten Durmuş, şunları söyledi: “Bu yıl geç ekildiğinden dolayı verim geçen yıllara nazaran düşük olsa da yine iyidir. Bire beş alıyoruz. Daha erken ekilmiş olsaydı, verim daha iyi olacaktı. Dönüm başı 5 ton verim alıyoruz. Şu an kota sıkıntısı yoktur. Kota serbesttir. İsteyen istediği kadar ekim yapabiliyor. Destek olursa daha çok üretim yapılır. Muş’ta sadece şeker pancarı kaldı başka bir şey yok.”

“Şeker fabrikasının özelleşmesi çiftçiyi gerçekten rahatlattı”

“Şeker pancarı Muş’un en önemli geçim kaynağıdır” diyen çiftçilerden Yusuf Durmuş ise şeker pancarındaki kotanın serbest hale getirilmesinin çiftçiyi memnun ettiğini ifade etti.

Durmuş, “Şeker pancarı fabrikası burada açıldığından bu yana üreticilik yapıyorum. Yağmur nedeniyle bu yıl ekimler geç başladı. Birinci ekimden sonra çıkan haşereler nedeniyle bir kısım ürünler imha oldu. Büyük emekler sonucu bugün ürünümüzün hasadını yapıyoruz. Muş’ta buğday, arpa, karpuz ve şeker pancarı mevcuttur. Şeker fabrikasının özelleşmesi çiftçiyi gerçekten rahatlattı. Kotanın serbest hale getirilmesi bizleri memnun etti. Bu yıl 40 dönüm üzerine ekim yaptım, gelecek yıl bunu 100 dönüme çıkaracağım. Özelleşmeden önce kota uygulaması yapılıyordu. Çiftçi ürettiğini ucuza vermesin diye ekim yapmıyordu, yapanda kazanmıyordu.” diye konuştu.

Gübre ve mazot desteğinin artırılması halinde üretiminde artacağına dikkat çeken Yusuf Durmuş, hem üretimden hem de taban fiyatından memnun olduklarını söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler